10 bezplatných nástrojov, ktoré vám uľahčia spravovanie sociálnych sietí


10 bezplatných nástrojov, ktoré vám uľahčia spravovanie sociálnych sietí

Či už ste skúsení social media manažéri alebo ešte len so správou sociálnych sietí začínate, určite používate mnohé nástroje, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou budovania efektívnej komunikácie a navyše šetria kopu času. Nájsť tie správne môže byť spočiatku zdrvujúcou úlohou, pretože výber je naozaj veľký. V tomto článku som vám zhrnula 10 nástrojov, ktoré pomáhajú pri správe sociálnych sietí mne.

Tilda.cc

  • Tilda je okrem ponúkania webstránok, ideálnym nástrojom pre tvorbu URL adries kampaní.
  • Pre mňa je veľkou výhodou, že si tam pri príprave vášho postu môžete vytvoriť aj rýchle odkazy s UTM parametrami. A taktiež, v prípade, že odkaz bude v príspevku vidieť, môžete ho jednoducho skrátiť. 
    • Podobná stránka, ktorú viem odporučiť je aj bitly ponúkajúca bezplatnú verziu, ale môžete si ju aj upgrade-nuť.


Google Alerts

  • Google Alerts je bezplatná vyhľadávacia služba, ktorá umožňuje ľuďom a podnikom monitorovať, čo sa o nich “hovorí” na internete. Nastavte si upozornenia na kľúčové slová, ako napríklad názov vašej spoločnosti alebo značky, vaše osobné meno, názov vašej domény a môžete sledovať vás alebo aj vašu konkurenciu. 
  • Takýchto toolov je viac, jedným z nich je napríklad Mention, ten má v ponuke buď bezplatnú verziu (najzákladnejšiu) alebo platenú.
  • Vďaka tejto službe vieme čo, kto, kedy, ako a kde spomínal našu značku na sociálnych sieťach, v médiách, v podstate kdekoľvek na internete, a v akej súvislosti.

 


Korektor

  • Pri písaní popisov sa vám môže stať, že vám ujde čiarka alebo iná gramatická chyba. Stáva sa to aj mne a pravdu povediac, sme ľudia a môžeme sa zmýliť. Ale keď si naozaj nie som istá a nie je pri mne žiaden slovník alebo osoba, ktorá by mi v tom pomohla, overím si moje domnienky v nástroji Korektor. Je to (zvyčajne) spoľahlivá kontrola, ak si teda chcete skontrolovať diakritiku či písanie čiarok. Stále však nesmieme zabúdať, že je to len služba a taktiež sa môže zmýliť. 🙂 Preto by som vám ešte odporučila stránky ako Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra a Jazyková poradňa od SME.sk. V slovníku si ľahko skontrolujete správne písanie slov či ich skloňovanie a v poradni popisujú mnoho “problémov” s gramatikou, ktoré možno práve riešite aj vy.


Canva

  • Jednoduchý grafický nástroj, ktorý v tomto článku nesmie chýbať. Môžete si tam vybrať z rôznych šablón, ktoré si viete upravovať a zdieľať na vlastné sociálne siete.
  • Pre mňa osobne je Canva “Go-To” a robím v nej väčšinu svojej práce (buď prezentácie alebo vytváranie postov). Človek sa v nej kreatívne vyšantí a hlavne, treba podotknúť, že veľa vecí z jej ponuky poskytuje táto služba zadarmo. Ak chcete mať prístup k všetkým možnostiam, je možné zaplatiť si program Pro.
  • Ďalšou alternatívou môže byť aj Bannersnack, ktorý je priamo určený na vytváranie bannerov, ale je veľmi podobný Canve, takže ak nebudete mať po ruke grafika, vystačíte si aj sami.


Loom

  • Loom som začala používať nedávno a obľúbila som si jeho jednoduché ovládanie: môžete nahrávať videá a vytvárať ich len jednoduchým zdieľaním obrazovky, ktoré následne môžete upravovať a posielať ďalej.
  • Je ideálny napríklad pre tých, ktorí často prezentujú alebo komunikujú online so svojimi kolegami v práci.


Emojipedia

  • Ak ste fanatik do smajlíkov, určite túto stránku poznáte. 🤩 Ak ju vidíte prvýkrát, tak vám len v krátkosti prezradím, že na nej nájdete všetky smajlíky, ktoré existujú, a ktoré môžete zdieľať na svoje sociálne siete. Pre mňa je veľkou výhodou, že smajlíkov môžem vyhľadávať aj podľa kľúčových slov. 🙂 


Giphy

  • Veľmi známa stránka pre tých, ktorí radi komunikujú cez gifká. Ak máte záujem si vytvoriť aj jedno vlastné, táto stránka je na to ako stvorená. Mne sa veľmi osvojilo jednoduché nastavenie, kedy iba vložíte vami vytvorené fotky alebo videá a voilà, vlastné gifko máte na svete. 
  • Tento nástroj je naozaj dobrý, ak chcete byť cool a vytvárať si vlastný obsah meme obrázkov pre vaše posty. Nástroj Giphy si určite obľúbite. 


Infogram

  • Ak máte dobrú case study alebo štatistiky, resp. tipy, ktoré by ste chceli zdieľať so svojimi fanúšikmi, no nemáte práve po ruke skúseného grafika, zachráni vás Infogram.
  • Mne sa veľmi osvedčil, keď som chcela rýchlo, pekne a efektívne ukázať štatistiky v prezentácii.


Google Keep

  • Ak ste ako ja a potrebujete si všetko zapisovať, no nemáte po ruke pero a papier, online poznámky to vždy zachránia! Ja najviac využívam poznámky Google Keep, kam si zapisujem buď všetky úlohy, ktoré mám cez deň splniť, alebo nápady, myšlienky, ktoré mi napadnú a nechcem na ne zabudnúť. Poznámky v Google Keep si môžete roztriediť do skupín, farebne ich odlíšiť alebo si navrch pripnúť tie najdôležitejšie z nich. Samozrejme, všetko je synchronizované vo vašom Google účte, takže si ich môžete otvoriť v počítači aj na mobile či tablete. 
  • Ďalšie vhodné alternatívy na zapisovanie poznámok či úloh sú Wunderlist alebo Reminders od Apple.


Repost

  • Týchto “repost aplikácií” je veľa, takže sem pridávam len jednu ako príklad. Zmyslom takýchto aplikácií je zdieľanie Instagramových postov s tým, že dávate kredit pôvodnému autorovi. Používa ho napríklad veľa profilov zahraničných médií, ktoré zdieľajú príspevky napr. celebrít len tak, aby neporušili ich autorské práva. 
  • V našich slovenských končinách to zatiaľ veľmi osvojené nie je, no vyzerá to profesionálne, a navyše je to férové vzhľadom na autorov daných príspevkov.

  • Ďalšie dobré mobilné aplikácie, ktoré ja osobne používam a odporúčam sú: Unfold, Nichi, Inshot:
    • Unfold & Nichi (Môžete pridávať fotky alebo videá do šablón na príbehy alebo posty.)
    • Inshot (Úprava fotiek a videí + môžete vytvárať aj koláže.)

V dnešnej dobe existuje veľmi veľa nástrojov, ktoré vedia ľuďom uľahčiť spravovanie sociálnych sietí. Ak máte aj vy odporúčania na rôzne ďalšie „social media“ nástroje, napíšte nám kľudne nižšie do komentárov.  Rada sa dozviem o ďalších užitočných a bezplatných nástrojoch!

A ak by ste potrebovali poradiť so sociálnymi sieťami, neváhajte nás kontaktovať.

 

+ Diskusia nemá žiadne príspevky