Ako vie UX dizajn podporiť váš online biznis aj v tomto období


Ako vie UX dizajn podporiť váš online biznis aj v tomto období

Aj keď nadpis tomu napovedá, tento článok nebude o zmenách vizuálnej časti vášho e-commerce riešenia. Zameriame sa na tú časť dizajnu, ktorá sa zaoberá správaním, potrebami, obavami a cieľmi vašich zákazníkov.

V súčasnej situácii je dôležité vrátiť sa k základom, a to cieľom vášho online podnikania, využiť znalosti z behaviorálnej ekonómie, použiť základné UX princípy, a v neposlednom rade používať zdravý “sedliacky” rozum. Aj malými zmenami vieme reagovať na zmenu nákupného správania a správnou formou ovplyvniť rozhodovanie nakupujúcich.

1. Odstráňte neistoty

Zákazníci majú teraz oveľa viac otázok ako predtým, keďže pre každého z nás je to nová situácia. Potrebujú častejšie poradiť so samotným tovarom, jeho bezpečným doručením či o fungovaní vašej prevádzky.

 

Komunikácia pomocou chatu

Komunikácia pomocou chatu

Ak máte kapacity, využite možnosti integrácie online chatu, ktorý zrýchli komunikáciu.

 

Informácie o opatreniach

Informácie o opatreniach

Informujte zákazníkov o opatreniach, ktoré ste prijali v prevádzkach, sklade, u vašich kuriérov. Takisto nezabudnite na SMS/e-mail informácie ohľadom času doručenia či prípadných zmenách v doručení.

 

2. Uľahčite rozhodovanie – uľahčite nákup

Snažte sa, aby sa návštevníci vášho webu nedostali do situácie, kedy sa budú cítiť zahltení, nebudú schopní správne si vybrať a nakoniec nákup nevykonajú.

 

Odporúčanie produktov

Odporúčanie produktov (výber mesiaca)

Odporučte konkrétny tovar, či už na základe odporúčania odborníka alebo na základe recenzií ostatných zákazníkov, či iných odporúčaní.

 

Cardsorting

Cardsorting

Zjednodušte navigáciu pomocou metódy cardsortingu. Zanalyzujte si výber tovaru u vašich zákazníkov pomocou dotazníka. Ten vám následne pomôže definovať správne parametre, podľa ktorých vaši zákazníci tovar vyhľadávajú.

 

3. Uistite zákazníka, že robí správne rozhodnutie

Princíp sociálneho overenia (socialproof) vychádza z modelu, kedy si človek overuje rozhodnutia, názory či iné atribúty s ostatnými ľuďmi, pričom tieto informácie vedia ovplyvniť jeho rozhodovanie.

 

Recenzie zákazníkov

Recenzie zákazníkov

Na zber dát (recenzií) potrebujete nejaký čas (záleží od návštevnosti). Preto, ak máte databázu recenzií alebo hodnotení implementujte ich k produktu. Ak máte odborné recenzie od expertov v “odbore”, taktiež ich pridajte na stránku detailu produktu.

 

Využitie informácií o zákazníkov pri produkte

Využitie informácií o zákazníkov pri produkte

Informujte používateľa o tom, koľko ľudí si daný tovar už zakúpilo alebo si ho práve pozerá. Zároveň v tomto prípade využijete princíp nedostatku (scarcity).

 

4. Poponáhľajte sa, ľudia sú nedočkaví

Zákazníci stále neznášajú dlho čakať, preto rýchlosť načítania a odozva e-commerce riešenia je teraz ešte dôležitejšia ako predtým.

 

Pingdom tools

Pingdom tools

Optimalizujte rýchlosť prvotného načítania vašich stránok ako aj ostatného obsahu.
Nástrojov na zistenie “kondície” vášho webu je neúrekom. Odporúčame však GTmetrix alebo Pingdom.

 

Adaptácia doručenia tovaru

Adaptácia doručenia tovaru

Optimalizujte proces objednávky. Aj keď v dnešnej dobe nie je nič výnimočné, keď vám tovar dorazí do 24 hodín, aktuálne to vie vášho zákazníka potešiť a prekvapiť. Preto, ak sa dá, skráťte tento čas na minimum.

 

Ďalších rád a zmien by sa dalo napísať neúrekom, no nezmestili by sa do jedného prehľadného článku. Preto sledujte náš blog aj naďalej, určite prídeme s ďalšími konkrétnymi tipmi a radami.

Zároveň, ak viete tieto rady ihneď zapracovať, posunie vás to vpred. Ak však potrebujete pomocnú ruku či radu sme tu pre vás.

Potrebujete konzultáciu, alebo hľadáte pomoc vo vašom online podnikaní?
Sme pripravení nájsť pre vás vhodné riešenia.
Kontaktujte nás →
Potrebujete konzultáciu, alebo hľadáte pomoc vo vašom online podnikaní?

3 Komentáre

Pridajte komentár