Mení sa nákupné správanie zákazníkov, alebo sme na húsenkovej dráhe svetového internetu?


Mení sa nákupné správanie zákazníkov, alebo sme na húsenkovej dráhe svetového internetu?

Všetci, ktorí podnikajú vo svete online biznisu zažívajú za posledné obdobie situáciu ako na húsenkovej dráhe. Sú takí, čo boli na vrchole a padli, a sú takí, ktorí zo šedého priemeru začali exponenciálne rásť. Aj medzi našimi klientmi vidíme značné extrémy spojené s koronavírusom, a preto im pomáhame prekonať túto situáciu prostredníctvom online marketingu aj developmentu. V nasledujúcich ukážkach vám opäť prinášame zaujímavé postrehy z online sveta. 

Svetový porovnávač stránok SimilarWeb publikoval správu, v ktorej poukázal na výkyvy vo vybraných kategóriách, kde bolo možné vidieť prvé ohrozené sektory. Podobne predpovedajú vývoj situácie aj analytici z Dataweps, ktorí predikujú krátkodobé posilnenie potrieb do domácnosti, no kategóriu móda čaká prepad.

Neskôr pridal detailnejšie štatistiky o vývoji situácie, ktoré pravidelne aktualizujú. Keďže sa vírus šíri globálne a jednotlivé krajiny uzavreli svoje hranice či zaviedli domácu karanténu, malo to rapídny dopad na predaj leteniek, rezervácie ubytovaní či požičovne automobilov. Prepady v týchto kategóriách boli za posledných 28 dní v priemere viac ako 20 percent.

Sú však medzi nimi aj kategórie, ktoré pomaly rastú. Zvýšil sa záujem o vládne stránky či stránky mediálnych domov, čo značí, že ľuďom nie je aktuálna situácia ľahostajná. “Vianočnú” sezónu zažívajú online obchody s potravinami, drogériou či elektronikou a v neposlednom rade aj sociálne siete a streamovacie služby. Pri týchto kategóriách nastal začiatkom karanténneho obdobia nárast do 10 percent, no následne sa ich rast ustálil na jednotkách percent.

Tieto výkyvy môžeme vysvetliť nielen koronavírusom, ale aj zmenou denných rituálov spotrebiteľov. Spoločnosť Deloitte publikovala článok o situačnom myslení, postupnej príprave a motivačnom zotavení sa, kde ukazuje zmenu v dennom správaní sa čínskych obyvateľov. Pred vypuknutím a po vypuknutí krízy.

Z grafov je vidieť, ako sa zásadne otočil denný cyklus spotrebiteľov, čo spôsobilo zmenu preferencií ich aktivít. Kým predtým nakupovali tovar dennej spotreby cestou z práce v supermarketoch a drahší sortiment v nákupných centrách, dnes sa ich nákup presunul do online sveta, kde majú počas dňa viac času na porovnávanie a následný výber vhodného e-shopu na nákup. Ak ste spozorovali zvýšenú návštevnosť na vašej stránke od rovnakých užívateľov, ale tržby tomu nie sú adekvátne, je to spôsobené práve týmto modelom.

Rýchle a efektívne riešenia na mieru

My sme sa posledné dni sústredili na alokovanie kapacít pre naštartovanie biznisu nášho klienta polarfood.sk, ktorý pôsobí vo veľkoobchodnom segmente ako dodávateľ pre gastro prevádzky a otvorili sme jeho B2B internetový obchod aj pre koncového zákazníka. Realizácia úprav si vyžiadala súčinnosť divízie developmentu ako aj marketingu, a na raste objednávok vidíme, že naša práca mala zmysel. (Case study na našom blogu už onedlho.)

Pokiaľ nemáte agentúru, ktorá by vám vedela pomôcť s prípravou kampaní, ktoré môžu nakopnúť váš biznis, alebo by ste radi videli pohľad nezainteresovanej strany, neváhajte sa nám ozvať a dohodnúť si s nami konzultáciu.

Sme v tom spoločne.

Potrebujete konzultáciu, alebo hľadáte pomoc vo vašom online podnikaní?
Sme pripravení nájsť pre vás vhodné riešenia.
Kontaktujte nás →
Potrebujete konzultáciu, alebo hľadáte pomoc vo vašom online podnikaní?

+ Diskusia nemá žiadne príspevky