Príprava na Vianoce začína už dnes!


Príprava na Vianoce začína už dnes!

Možno to znie veľmi vtipne a nezmyselne, keďže je vonku slnečno a 30 stupňov, ale pripravovať svoj internetový obchod na nastávajúcu sezónu by ste naozaj mali už teraz. V ostatnom článku sme vám popísali, ako a kedy sa pripraviť na zimnú sezónu z marketingového hľadiska a teraz vám túto tému priblížime z pohľadu prevádzkovateľa internetového obchodu.

Prečo je príprava na sezónu taká dôležitá? Keďže zo štatistík vieme, že objem objednávok internetových obchodov počas posledných troch mesiacov v roku je rovný zvyšným deviatim, asi nikto nechce, aby jeho zákazníci pre akúkoľvek príčinu nenakúpili, alebo skončili na stránke s error 404. Aj keď, ako napr. v prípade Amazonu spoznáte psíkov, pre kupujúceho je to mŕtvy bod, ktorým sa vo väčšine prípadov skončí aj šanca, že u vás nakúpi.

Amazon 404

Začnite plánovať v predstihu

Prečo? Pretože vaši zákazníci spravia to isté.

Vychádzajúc z dát, ktoré vám poskytne Google Analytics viete, že vianočná sezóna z pohľadu návštevnosti začína už v októbri, kedy prví zákazníci začínajú s nákupmi alebo vyhľadávaním a porovnávaním ponúk. Preto nezaháľajte a začnite kontrolou, či je váš internetový obchod pripravený na sezónu.

google analytics YOY

Skontrolujte rýchlosť načítania stránok vášho internetového obchodu

Aj napriek tomu, že Vianoce majú byť sviatkami pokoja, je vianočná sezóna dosť uponáhľaná – nakupujúci sú nedočkaví a nechcú tráviť čas čakaním na načítanie internetového obchodu. Ak je prvotné načítanie vašich stránok príliš dlhé, je veľmi pravdepodobné, že zákazníci pôjdu nakupovať inam. V prípade návštevy, alebo nákupu prostredníctvom mobilných zariadení viac ako 53 % z nich končí opusteným košíkom, ak načítanie stránky trvá dlhšie ako tri sekundy. Riešením tejto situácie je optimalizácia stránok pre mobilné zariadenia a rýchlosť načítania.

papala.sk 93 performance

Odstráňte mŕtve linky a presmerovania

Peknú ukážku error page som uviedol vyššie na príklade Amazonu, no čo je dôležitejšie než dizajnová stránka so psíkmi je kontrola, či sa na vašom internetovom obchode nenachádzajú odkazy na stránky, ktoré sú neaktívne alebo v čase zmenili URL. Priemerný zákazník navštívi na vašom internetovom obchode viac ako 3 stránky, a preto je dôležité skontrolovať všetky cesty, kam by mohol zavítať. Často sa stáva, že máte v pätičke uvedený odkaz na článok, ktorý sa v čase zmenil, ale link zostal nepresmerovaný.

Pridajte recenzie iných nakupujúcich

Odporúčania a recenzie iných zákazníkov fungujú spomedzi všetkých podobných nástrojov na odporúčanie produktov asi najlepšie. Mnoho nakupujúcich vyhľadáva práve skúsenosti iného zákazníka s daným produktom a pokiaľ ich nájde na vašej stránke, uľahčíte mu rozhodovanie pri výbere produktu a znížite riziko odchodu zo stránky. Máte viaceré možnosti, ako získavať recenzie – buď použite tie, ktoré zbierate napr. na Heureke, alebo ich získajte od zákazníkov po nákupe sami. V oboch prípadoch je dôležité nezabudnúť na ich vyhodnocovanie a zlepšovanie vašich produktov a zákazníckych služieb.

recenzie eshop heureka

Vytvorte FAQ

Vzdelaný a informovaný zákazník je ten najlepší zákazník! Tak prečo by ste ho nevzdelávali priamo na vašej stránke? Mimo základných, ale nemenej dôležitých informácií o nákupe vo vašom internetovom obchode pridajte aj články, ktoré popisujú, ako správne vybrať ten najvhodnejší produkt pre potreby vášho zákazníka. Tieto články bývajú často zdieľané medzi zákazníkmi a aj vyhľadávané v rôznych fázach nákupného procesu.

drezyonline.sk FAQ sekcia

Overte si, či vaše procesy fungujú

Preplnený sklad, čakajúce zásielky a skladník, ktorý nevie, čo skôr. Toto je častá nočná mora mnohých prevádzkovateľov internetových obchodov. Práve teraz je ten čas, kedy si viete spraviť poriadok a zaviesť systém do procesov vo vašej spoločnosti. Vymeňte svoju kanceláriu za predajňu alebo sklad a zistite, s akými problémami sa stretávajú vaši zamestnanci, kde sú problematické časti celého procesu expedície. Viete, ako dlho trvá zabalenie zásielky, alebo koľko času viete ušetriť automatizáciou procesov? Pokiaľ nie, je najvyšší čas to zmeniť.

Naskladnite produkty a garantujte termín dodania

Čím bližšie ste k Vianociam, tým viac vaši zákazníci hľadia na termín dodania ich objednávky. Pokiaľ to dovoľuje váš biznis model, skúste sa predzásobiť tovarom, ktorý najviac vyhľadávajú vaši zákazníci. Samozrejme, výberu produktov by mala predchádzať analýza, aby ste si nezaplnili sklad tovarom, o ktorý nakoniec nebude záujem. Okrem toho pridajte na detail produktu informáciu o tom, kedy je predpokladaný dátum dodania zásielky.

drezyonline.sk grancia dorucenia do vianoc
Zobrazovanie dátumu doručenia môžete diferencovať vzhľadom na osobný odber alebo doručenie kuriérom, ale celú funkcionalitu viete, samozrejme, automatizovať.

Na každú príležitosť sa dokážete dôkladne pripraviť a pokiaľ začnete s plánovaním vianočnej sezóny už dnes, viete zvládnuť jej nápor bez najmenších problémov. Máte postrehy, s ktorými sa chcete podeliť, alebo chcete pomôcť pri plánovaní zimnej sezóny? Neváhajte a ozvite sa nám.

Tagy článku:

+ Diskusia nemá žiadne príspevky