#2: UX dizajn zvýši vaše výnosy


#2: UX dizajn zvýši vaše výnosy

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo preferujete jednu webovú stránku na úkor inej napriek tomu, že komunikujú rovnaký alebo veľmi podobný obsah, rozsah produktov a ceny?

V tomto prípade si dovolím tvrdiť, že UX dizajn dokazuje, že láska na prvý pohľad skutočne existuje, pretože až 75 % návštevníkov posudzuje vašu webovú stránku alebo internetový obchod na základe ich celkovej estetiky (InvisionApp). Pri užívateľsky prívetivom dizajne a rozhraní, ktoré spĺňa potreby zákazníkov, je oveľa pravdepodobnejšie, že vaši návštevníci konvertujú na zákazníkov.

Skúmaním, optimalizáciou a vyhodnocovaním používateľského zážitku neustále sledujeme jeho vplyv na mieru konverzie. Na základe toho som spísal tri kroky k úspešnému UX dizajnu, ktorý vám pomôže zvýšiť vaše výnosy.

Zamerajte sa na jednoduchosť použitia

Jednoduché použitie vášho riešenia priamo ovplyvňuje váš predaj. Indikátory ľahko použiteľnej aplikácie alebo webstránky zahŕňajú intuitívnu navigáciu, užitočný obsah, dizajn a procesy vytvorené na základe vzorcov správania používateľov, ktoré nevyžadujú čas na učenie. Ak je vaša webová stránka, aplikácia alebo internetový obchod v súlade so všeobecne uznávanými pravidlami použiteľnosti (umiestnenie vyhľadávania, nákupného košíka, použitie písma, práca s ním a pod.), návštevníci s väčšou pravdepodobnosťou uskutočnia požadované interakcie – napríklad uskutočnia nákup, prihlásia sa na odber noviniek alebo si vytvoria účet.

Znížte počet potrebných krokov pre dosiahnutie cieľa

Počas každej user journey (cesty používateľa) používatelia vykonajú určitý počet interakcií („krokov“), ktoré im pomáhajú dosiahnuť ich cieľ (napr. rezervovať produkt v konkrétnej predajni alebo registrovať sa v internetovom obchode pre získanie dopravy zdarma). Čím viac krokov je potrebných na to, aby používatelia dosiahli svoje ciele, tým menej budú motivovaní, aby ich splnili. Kroky môžu zahŕňať napríklad registráciu, nákup v internetovom obchode alebo vyplnenie osobných údajov vo formulári.

UX dizajnér dokáže odhaliť priestor v procesoch, ktoré je možné zjednodušiť a navrhnúť vhodné riešenie, niekedy však môže nastať pravý opak. Príkladom môže byť jednokrokový nákupný proces, ktorý sa v čase stal rôznymi úpravami a pribúdajúcimi možnosťami platieb a dopravy natoľko zložitý, že jeho rozdelenie do niekoľkých krokov je nevyhnutné.

Jasne definujte výzvy na akciu (CTA – call to action)

Typickým príkladom výzvy na akciu je napríklad tlačidlo s nápisom „Prihlásiť sa k odberu noviniek“ alebo „Stiahnuť zdarma“. Úlohou každej webstránky, aplikácie alebo internetového obchodu je dosiahnuť konverziu. Konverziou môžu byť rôzne akcie (odoslanie objednávky, získanie e-mailovej adresy, ale napríklad aj zdieľanie článku na sociálne siete a pod.), preto vynechanie jednoznačných CTA prvkov je neprijateľné.

Uvedené kroky, ktoré som opísal vyššie, nie sú jedinými spôsobmi, ako zvýšiť mieru konverzie, a tým aj výnosy. V každom prípade úspešná UX stratégia nielenže konvertuje nových návštevníkov, okrem toho zachováva existujúcich zákazníkov a zvyšuje ich lojalitu. Ide o investíciu s vysokou návratnosťou z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.

Inšpiráciou môže byť Walmart, ktorý redizajnom svojho internetového obchodu dosiahol 214 % nárast návštevnosti. Spoločnosť IBM v prieskume potvrdila, že každý 1 dolár investovaný do UX dizajnu im vytvára návratnosť 10 až 100 dolárov (Justinmind).

Ďalším príkladom investície do UX dizajnu s vysokou návratnosťou je napríklad rebranding a redizajn internetového obchodu Svetnapojov.sk, kde sme s naším marketingovým tímom dosiahli medziročný nárast výnosov až 109 %. Pričom redizajn priniesol výsledky ihneď po spustení okamžitým zvýšením konverzného pomeru.

Nenechajte si ujsť všetky diely seriálu o výhodách investovania do UX dizajnu vo vašich projektoch.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky