Zoznam TOP noviniek z Google Marketing Live 2018: Čaká nás rok (r)evolučný


Zoznam TOP noviniek z Google Marketing Live 2018: Čaká nás rok (r)evolučný

This article is also available in English English

Google Marketing Live je najväčšia akcia pre marketingové agentúry a koncových klientov míňajúcich svoje reklamné rozpočty v Google platformách. Google na nej ohlasuje nové služby a features, ktoré má v road mape na najbližší rok. A k tomu dvojdňová konferencia nabitá novinkami a myšlienkami, ktorá je určená len pre pozvaných zástupcov vybraných agentúr a klientov.

Veľká udalosť, 3 000 účastníkov z agentúr z celého sveta – od amerických, cez európske, ázijské, austrálske až po africké.  Tento rok sa konala v San Jose, meste, ktoré je ekonomickým a kultúrnym centrom Silicon Valley. Dostať sa na ňu je prestíž a vzácnosť. Potrebujete pozvánku a vynaložiť pomerne veľké náklady na letenky a ubytovanie, takže z našich končín sa tam stretneme vždy len malá skupinka. Toho roku viem iba o jednom zúčastnenom Slovákovi (čo je moja maličkosť) a štyroch kolegoch z Čiech.

Ale uzavrime úvod, poďme rovno na to podstatné.

Konferencia

Tunajší marketér je zo všetkých lokálnych Google akcií zvyknutý, že aspoň raz za prednášku musí odznieť “See-think-do” model. A hádajte koľkokrát odznelo “See-think-do” slovo na Marketing Live 2018? Ani raz. Aj to svedčí o tom, že táto konferencia bola úplne iná oproti tým, čo poznáme zo Slovenska/Česka, alebo čo vídavame na Google Agency Live konferenciách.

Keby sme naopak počítali, koľkokrát odzneli frázy “machine learning” a “A.I.”, tak to vzdáme po prvom bloku prednášok. Jednou z hlavných myšlienok konferencie je výrok:

“Relevance drives results.”

O jeho pravdivosti určite nebude nikto pochybovať. Ale my marketéri dobre vieme, že rozoznať, za akým účelom vyhľadal v Google frázu, ktorú vyhľadal, alebo aké potreby má užívateľ XY, ktorému práve zobrazujeme banner, je extrémne náročné. A aj keď sa to podarí, tak príde otázka, čo máme zobraziť v reklame? A následne, čo by mal vidieť na landing page, aby sme jeho potreby plne pokryli? A tu nastupuje – tatadá – machine learning.

A popravde, ohlásených noviniek založených na “mashine learning” bolo prekvapivo veľa. Akože naozaj veľa. Nižšie si všetky kľúčové preberieme, ale začnime najprv s najväčšími peckami (aspoň pre mňa osobne).

Čo sme netrpezlivo v kuloároch očakávali a konečne sa tak stalo

Cross device reportovanie a remarketing v Google Analytics. Pre istotu, to zopakujem ešte raz. Cross device reportovanie a remarketing v Google Analytics!

Konečne sa nám otvára cesta, aby sa nám odkryli konverzné cesty jedného a toho istého užívateľa naprieč všetkými zariadeniami, ktoré používa. Veľmi sa na to teším. Na skúmanie, za akým účelom používajú ktoré zariadenia, v ktorej fáze nákupného rozhodovania, na následnú možnosť do toho vstúpiť relevantným posolstvom ušitým na mieru. A všetky tie nové atribučné modely, ktoré určite pribudnú… Juch! 😉

Zbohom DoubleClick

DoubleClick bol s nami od roku 1996, dožil sa teda požehnaných 22 rokov. A odteraz bude integrovaný do Google marketing platform-y. Tá už teraz sústreďuje na jednom mieste Google nástroje na plánovanie, nákup a manažovanie display a search kampaní a analytické nástroje všetkých druhov. Samotná Google marketing platforma vyzerá byť super-rýchla. Stačí si vyklikať ľubovolný instant report a za sekundu ho máte naplnený dátami. Samotný manažment kampaní som nemal príležitosť vidieť naživo, ale nepochybujem, že bude užívateľsky prívetivý a súčasne bez akýchkoľvek reštrikcií, čo ide a čo nie. 

Ďalší nával noviniek a zmien

Responsive search ads

Váš copywriter pripraví 14 verzií nadpisov (ad title) a 4 popisky. Google automaticky vytvorí všetky možné kombinácie skladajúce sa z 3 nadpisov a 2 popiskov (btw to dokopy bude o 90 % viac textu než máme dnes!) a bude sa snažiť trafiť správnu kombináciu pre konkrétnu query konkrétneho užívateľa. Ako inak, na pozadí bude “mashine learning”, ktorý zabezpečí čoraz lepšie a lepšie a ešte lepšie výsledky.

Smart shopping campaigns

Prvá veľká zmena je, že odteraz už nepotrebujete produktový feed. Google si všetko pekne bude na vašom webe crawlovať a zostavovať sám. A aktualizovať.

A potom nastúpi machine learning, ktorý zabezpečí, že Google bude sám správne rozhodovať, komu čo zobrazovať, aby boli splnené ciele kampaní. Btw: pribudnú nové biznis ciele, ktoré môžeme používať: Store visits a New customer acquisition.

Maximize lift bidding

Aj starý dobrý Youtube sa dočkal. Pribudne nám nový formát: TruView for reach. A budeme ho môcť kombinovať s novým tipom bidovania: Maximise lift bidding. A to vyzerá byť slušne namixovaný kokteil pre tie brandy, ktoré budú chcieť efektívne zvýšiť povedomie o brande medzi zadefinovanými cieľovými skupinami.

Local campaigns

Na základe dát Google sa ukazuje, že stúpa počet ľudí hľadajúcich frázu “{niečo konkrétne} near me” a “open {niečo konkrétne}  near me”. Napríklad “open power joga gym near me”. Všetko bude kompletne generované a menežované Google-om (machine learning). Stačí nahrať pár fotiek (ako logo, interiér, exteriér, čokoľvek) a nastaviť budget. Google si zvyšné údaje dotiahne z location extensions. Inzercia bude spustená nad Google Search, Display network, Youtube a Google mapách. Takže všade.

Čím je tento typ kampane zaujímavý je, že bude mať jediný cieľ – priniesť ľudí do kamennej predajne.

Smart campaigns (pre small business)

Pre malých spenderov si Google pripravil Smart kampane. Cieľ na pozadí je ten, že keď máš málo prostriedkov na reklamu a nemôžeš si dovoliť agentúru, tak všetko vyrieši Google. Stačí keď zvolíš cieľ kampaní (napríklad, že chceš dosiahnuť, aby ti ľudia telefonovali), rozpočet, vyberieš si svoju biznis vertikálu a pripravíš reklamný odkaz a hotovo – od tohto momentu preberá všetko Google. Od optimalizácie cez voľbu, kedy a komu reklamu zobrazí. Osobne som si skúsil takúto kampaň vyklikať a môžem potvrdiť – je to naozaj na menej ako 5 minút práce. A žiadne starosti s optimalizáciou, pretože optimalizuje machine learning.

A aby toho nebolo málo – ak náhodou nemáš ani webové stránky, tak Google vygeneruje auto-optimalizovanú landing page na mieru pre každého zákazníka. Wow.

Hotel campaigns

Ekvivalent product search campaigns, ale prispôsobený pre hotely. S vlastným ekvivalentom Merchant Center. Betu očakávať môžeme až niekedy koncom roka.

Hlasový assistant

Aj hlasový asistent sa dočkal noviniek. Stačí povedať, čo potrebujete nakúpiť a o všetko ostatné je postarané – od vloženia produktu do nákupného listu až po samotný nákup. Bratov Čechov môže taktiež tešiť, že v priebehu tohto roku sa hlasový asistent naučí hovoriť aj po česky (a v ďalších tridsiatich jazykoch). Slovenčinu medzi nimi, samozrejme, nehľadajte.

Je to všetko?

Je to všetko z toho, čo zverejniť môžeme. Google predstavil aj svoje ďalšie plány pre jednotlivé služby, ale aj úplné novinky, ktoré pripravuje. Nanešťastie (pre vás) sú neverejné a nemôžeme ich vytrúbiť do sveta skôr, než budú oficiálne ohlásené. Ale nech vás to nemrzí, mnohé z nich Google oficiálne oznámi už možno v priebehu tohto roka, alebo najneskôr na Google Marketing Live 2019.

Koniec-koncov, aj tých oficiálnych noviniek je toľko, že som sa z toho roztočil od radosti. 🙂

 

Ktorá novinka najviac zaujala vás, alebo ktorá novinka vám chýba? Podeľte sa s nami v diskusii pod článkom.

2 Komentáre

  1. kristína doktorova

    Dobrý deň, veľmi zaujímavý a prínosný článok. Najviac ma však zaujala novinka Smart shopping campaigns, vedeli by ste mi o nej niečo viac povedať, ako funguje čo sa všetko k nej potrebuje a podobne?
    Kristína

    • Vlado Cintula

      Dobrý deň Kristína,
      na rozbehnutie Smart shopping campaigns potrebuješ mať vytvorený Google Merchant Center účet (prepojený s Google Ads) a minimálne 20 objednávok mesačne z klasických Shopping kampaní (klasickú Shopping kampaň po splnení počtu objednávok môžeš prepnúť na Smart Shopping kampaň). Automatické crawlovanie možno nebudeš mať ešte dostupné (myslím, že je stále v BETE) ale produktový feed si môžeš vytvoriť napríklad aj v Google sheetoch. Viac informácií ako Smart Shopping ads fungujú nájdeš v oficiálnom slovenskom popise od Google-u. Samotné vytvorenie kampane je pomerne jednoduché – Google má oficiálny návod krok za krokom.
      Držím palce 😉

Pridajte komentár