YouTube – čo nás čaká a neminie?


YouTube – čo nás čaká a neminie?

Ako je iste známe celému svetu marketingu, formát videa je fenomenálny zjav dnešnej doby. Obzvlášť v druhej dekáde 21. storočia zažíva pravdepodobne svoj najväčší boom a neodmysliteľnú zásluhu na tom má rozhodne aj platforma YouTube z dielne Google.

V novembri sa v príjemnom prostredí Ateliéra Babylon konala vôbec prvá YouTube akcia pod záštitou Google na Slovensku. Niesla názov Think Video. Poďte sa s nami pozrieť, ako to tam vyzeralo, a čo sme sa dozvedeli.

YouTube konferencia Bratislava

Čo sme videli?

V priebehu poobedňajších hodín sme mali možnosť vidieť množstvo kvalitných spíkrov a prezentácií, ktoré nám predstavili pohľad na YouTube a video reklamu z tých najrôznejších aspektov.

Po srdečnom privítaní sme boli svedkami prierezu histórie videa od úplného začiatku až dodnes. Nazreli sme taktiež do budúcnosti a plánov YouTube. Celý večer bol plný zaujímavých čísel a štatistík priamo z dát Googlu.

YouTube štatistiky

Aj samotní tvorcovia obsahu na YouTube dostali priestor. Emil Vojtko z Vidadu nám predstavil to, ako po dôkladnej analýze dokážeme tvoriť lepší obsah, ktorý bude našu cieľovku zaujímať. Ako demonštráciu toho, že Vidadu skutočne fuguje, nám o svojej strastiplnej kariére YouTubera porozprával Duklock.

Vidadu - Emil Vojtko

Ešte pred prvou prestávkou sme dostali cenné rady, ako osloviť to správne publikum a ako ideálne nakombinovať stratégiu pri tvorení video kampaní na YouTube.

Druhá časť konferencie sa niesla na vlne porovnávania momentálne dvoch gigantov vo videoreklame, televízie a YouTube. Mnohí ostrieľaní profesionáli z brandže nám predstavili svoje case studies, tipy na to, ako zvládnuť prechod z televíznej na online reklamu, ako ich efektívne zvládať obe naraz či rôzne tipy na meranie, testovanie a vyhodnocovanie kampaní.

Mobile view

Na záver tohto skvelého podujatia sme boli svedkami historicky prvého odovzdávania cien YouTube Ads Leaderboard na Slovensku.

YT namiesto TV?

Pravdepodobne najviac klasický obraz video reklamy, ktorý sa vybaví strednej a staršej generácii, je televízia. Áno, mám na mysli presne tie, mnohými nenávidené, reklamy, ktoré dokážu prerušiť scénu filmu v tom najlepšom momente, a vďaka ktorým máme čas ísť po ďalší balík čipsov.

Naproti tomu, ak by sme zopakovali rovnakú situáciu len s mladšou generáciou, ich jednoznačná predstava video reklamy bude s najväčšou pravdepodobnosťou YouTube.

YouTube vs TV

Keď si však tieto dva formáty porovnáme, sú medzi nimi značné rozdiely. Či už v koncepte, dosahu, cielení a v neposlednom rade, v cene. Čo som ale chcel predošlými vetami povedať? YouTube je súčasnosť a bohatá budúcnosť kvalitnej video reklamy a rozhodne by ste túto platformu pri tvorbe stratégií nemali opomenúť.

Jedným dychom treba ale dodať, že všetko záleží od zadania a posolstva kampane. Oba svety ponúkajú svoje výhody. Ideálne je, ak si vieme nájsť cestu, kde sa obe médiá vzájomne dopĺňajú a plnia si svoje úlohy vzhľadom na cieľ.

YouTube v 2018 – na čo sa môžeme tešiť?

Užívateľ
Z užívateľského pohľadu pre nás YouTube chystá novinky, ktoré ešte viac vtiahnu do deja. Okrem prehlbovania idey cross-device nás čakajú nové formáty pre virtuálnu realitu či neustále posúvanie hraníc kvality a rýchlosti. Významnú rolu budú hrať SMART TV.

Značky
Z hľadiska reklamy prináša YouTube v roku 2018 mnoho noviniek. Okrem štandardných BumperAds a TrueView InStream a TrueView Discovery Ads by nám čoskoro mali pribudnúť aj ďalšie formáty. Inovácie cielenia nám pomôžu zastihnúť zákazníkov vždy, keď niečo potrebujú. Novinky môžeme očakávať aj na poli meraní, testovaní a vyhodnocovaní kampaní. O detailoch nás bude Google včas informovať.

Tvorca
Ak patríš medzi tých, čo tvoria obsah, tak aj ty by si sa mal tešiť na rok 2018. Neustále aktualizácie zamerané na sekciu komentárov dokážu priniesť lepší feedback, skvalitnia komunikáciu medzi YouTuberom a sledovateľom a pomôžu pri budovaní komunity. Vylepšenia čakajú aj Mobile, 360VR a 4K live streaming.

YouTube conference

V roku 2018 sa teda rozhodne máme na čo tešiť. Na ktoré novinky sa najviac tešíš ty? Napíš nám do komentáru!

+ Diskusia nemá žiadne príspevky