WASABI #2


WASABI #2

WASABI #2 – ďalšie štipľavé novinky zo sveta sociálnych sietí. Tento týždeň máme veľa noviniek z Facebooku a Instagramu, ktoré ovplyvnia život marketérov. Poďme teda na to.

1. Instagram Stories

Začneme novinkou z Instagramu, ktorú ste už určite postrehli – Instagram Stories, v rámci ktorej môžu užívatelia zdieľať sériu fotografií alebo videí na 24 hodín. Po jednom dni sa tieto stories zmažú. Taktiež je možnosť „maľovania“ v týchto stories. Návod na vytvorenie Instagram Stories nájdete tu.

Keďže Snapchat nedávno odmietol ponuku na akvizíciu od Facebooku, toto je ich jednoznačná odpoveď. Najbližšie týždne bude zaujímavé sledovať, ako sa celá situácia vyvinie.

Ako ich vieme využiť?

Rovnako ako pri každej novej funkcii sa musíme zamýšľať nad tým, ako ju vieme využiť pre nášho klienta alebo priamo pre nás. Instagram Stories sa dajú napríklad vhodne využiť na oznámenie výnimočnej akcie užívateľom, ktorí sledujú našu spoločnosť.

 

2. Facebook bojuje proti Click Bait nadpisom

Obmedzenie používania Click Bait odkazov nie je jednoduchá úloha, ale Facebook sa odhodlal s tým niečo spraviť. Tento týždeň boli oznámené dve nové pravidlá, na základe ktorých budú zdieľané odkazy dostávať skóre.

  • Zámerné zamlčanie informácií
  • Zavádzanie čitateľa

Facebook uviedol dve ukážky nadpisov, ktoré získajú znížené skóre:

  • „Nikdy neuveríte, kto zakopol a spadol na červenom koberci…“ – zámerné zamlčanie informácií (Čo sa stalo? Kto zakopol?).
  • „Jablká sú vlastne zlé pre vás?!“ – zavádzanie čitateľa (Jablká sú zlé pre vás jedine, ak ich zjete príliš veľa každý deň.).

Verím, že Facebook má dostatok dát, aby dokázal úspešne definovať Click Bait.

Čo to znamená pre nás?

Každá doména, ktorá publikuje články s takýmito nadpismi a fanpage, ktoré takéto články zdieľajú, budú mať horšiu pozíciu v newsfeedoch. Práve preto je dôležité myslieť jednak na nadpisy a aj na obsah, ktorý zdieľame.

 

3. Facebook taktiež bojuje proti AdBlockom

Popularita AdBlock služieb rastie a jedným z hlavných dôvodov je množstvo a nižšia kvalita reklamy. V tomto prípade ponúka Facebook dve riešenia, jedno pre užívateľov a druhé pre marketérov.

Užívateľ si môže nastaviť svoje preferované reklamy a zároveň sa môže vylúčiť z remarketingových publík spoločností. Táto funkcia dodáva užívateľom veľkú voľnosť a umožňuje im aj pridať okruhy reklám, o ktoré majú záujem. Pre marketérov to znie ako hrozba, ale keďže je táto funkcia vcelku schovaná, predpokladám, že väčšina užívateľov ju nebude využívať. Taktiež, ak sa užívateľ proaktívne vylúči z remarketingového publika, nepôjde zrejme o potenciálneho zákazníka.

Druhé riešenie je blokovanie AdBlock nástrojov. Facebook odmieta platiť AdBlock nástrojom, aby dostal u nich výnimku a takýmto spôsobom ich finančne podporoval. Radšej sa rozhodli ich obísť a zabezpečiť, aby sa reklamy zobrazovali aj užívateľom s aktívnymi AdBlock nástrojmi. Títo užívatelia budú mať stále možnosť nastaviť si preferované reklamy.

 

4. Facebook – Blokovanie nežiadaných webov alebo aplikácií

Tento týždeň sa objavila na Facebooku nová funkcia pre marketérov. Máme možnosť zostaviť zoznamy vylúčených umiestnení v rámci „Audience Network“. Prečo je táto funkcia užitočná? Audience Network je sieť webových stránok a aplikácií, na ktorých sa zobrazujú naše Facebook reklamy. Avšak, nie vždy sa chce spájať naša značka s istými oblasťami alebo konkrétnymi stránkami či aplikáciami.

Máte dve možnosti vylúčenia, a to:

  • vylúčiť kategóriu webových stránok a aplikácií,
  • vylúčiť konkrétne webové stránky a aplikácie.
Definícia blokovaných stránok

Zdroj: Facebook.com

Pri možnosti vylúčenia kategórie máme dostupné zatiaľ štyri kategórie.

Blokované kategórie

Zdroj: Facebook.com

Vylúčenie konkrétnych webových stránok a aplikácií vyžaduje nahratie zoznamu.

Ako základ viete využiť zoznam webových stránok z konšpirátori.sk, ktorý je zostavený odbornou komisiou. Zatiaľ ho musíte upraviť podľa Facebook formátovania. Do budúcna sa iste doplní už naformátovaný zozname pre Facebook. Postup je nasledujúci:

  1. V Business Manager nastaveniach máme novú položku „Zoznamy blokovaných“:
    Zoznamy blokovaných stránok

    Zdroj: Facebook.com

     

  2. Pridáme nový zoznam, ktorý musí byť vo formáte .txt alebo .csv. Formát webových stránok a aplikácií je nasledovný:
    Formát blokovaných stránok

    Zdroj: Facebook.com

     

  3. Priradíme zoznam k reklamným účtom (cez „Assign Ad Accounts“):
    Priradenie reklamých účtov

    Zdroj: Facebook.com

     

  4. V kampaniach si zvolíme náš zoznam na blokovanie (Ad Set > Placement > Edit Placements > Advanced Options):
    Použitie zoznamu

    Zdroj: Facebook.com

 

5. Facebook IQ – Správy a ich využitie

Najskôr malé intro o Facebook IQ. Ak vás zaujíma výskum a máte radi stratégiu podloženú číslami, Facebook IQ je to pravé miesto pre vás. Práve tu nájdete výsledky výskumov vykonaných priamo Facebookom alebo externou spoločnosťou. Nezabudnite sa prihlásiť na odber noviniek. Budete dostávať len prehľady o nových článkoch, čiže sa nemusíte obávať spamu.

Jeden z posledných Nielsen výskumov vykonaných pre Facebook bol zameraný na využívanie správ. Výskum je založený na vzorke 12 500 užívateľov z celého sveta. Článok s odkazom na celý report nájdete tu. Výsledky nám ukazujú dôvody, prečo využívať správy na Facebooku a jeden z najzaujímavejších údajov je práve tento:

Facebook IQ - správy

Zdroj: https://fbinsights.files.wordpress.com/2016/08/facebookiq-messaging.pdf

*výsledok pre vzorku 12 500 užívateľov

Podľa výskumu až 53 % užívateľov má vyššiu pravdepodobnosť nákupu od e-shopu, ktorému môže priamo napísať. Avšak toto číslo nám nehovorí o tom, o koľko percent sú užívatelia náchylnejší k nákupu, ak nám môžu priamo napísať. Každopádne, ak sa až pri polovici užívateľov zvýši šanca nákupu, stojí za zváženie využívanie Facebook priamych správ a zaradiť tento kanál do stratégie.

Počuli ste o týchto novinkách? Čo si o nich myslíte? Dajte nám vedieť v komentároch.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky