WASABI #1


WASABI #1

Štipľavé novinky zo sveta sociálnych sietí. WASABI – Weekly Announcements Social-Media And Business Insights.

Bežne sa stávalo, že som v strede dňa vzrušene oznámil kolegom novinku zo sociálnych sietí, na ktorú som natrafil. V momente som mal hlavu plnú nápadov, ako to využiť, ale nie vždy to bolo vhodné. Nie je najľahšie zaujať v jednom momente všetkých kolegov alebo ich vytrhnúť zo stretnutia s klientom :). Opakovanie tejto novinky každému kolegovi zvlášť nebolo tiež vhodné, predsalen nie som až tak ukecaný.

Práve preto som sa rozhodol vydávať týždenný update k sociálnym mediám vo forme internej prezentácie, ktorú som im rozposlal koncom týždňa. Od Vlada Cintulu potom prišiel návrh – prečo to nezdieľať na našom blogu? Ja som nemal žiaden argument prečo nie, a tak sme tu :). Verím, že sa vám zapáčia naše (ne)pravidelné týždenné novinky zo sociálnych sietí – WASABI.

Čo očakávať od WASABI?

Najskôr, čo od nás neočakávať. Nebudeme sa zameriavať na všetky novinky zo sociálnych sietí. Taktiež sa nebudeme zameriavať príliš na zahraničné trhy, keďže to môže byť pre nás niekedy viac frustrácia ako potešenie (áno, stále čakám na Business Instagram účet!!!). Každopádne, nebudeme sa príliš zameriavať na obsah sociálnych sietí.

Čo teda od nás očakávať? Nájdete tu novinky v reklamách a novinky, ktoré dokáže využiť performance marketér alebo priamo e-shop. Pusťme sa do toho bez ďalšieho odkladania!

Aktuálne novinky

Facebook certifikovaná osoba

Marketér na Facebooku má dnes možnosť sa učiť z Blueprint podkladov alebo sledovať semináre pre Facebook Partners, ku ktorým sa dá dostať. Po ukončení oblasti vzdelávania alebo webináru dostane potvrdenie a digitálny certifikát. Tieto však veľa nepovedia, keďže je možné získať ich s minimálnou námahou. Práve preto Facebook plánuje „v priebehu tohto roka“ spustiť oficiálnu certifikáciu s podmienkou úspešného zloženia skúšky. Týmto sa dokážu aj individuálni marketéri odlíšiť od ostatných. Viac o webinároch a certifikácii nájdete tu.

Facebook certifikácia

Zdroj: https://www.facebook.com/blueprint/certification

Facebook denný rozpočet

V dennom rozpočte nastala menšia zmena. Momentálne môže Facebook minúť až 125 % denného rozpočtu, pričom za daný týždeň neminie viac ako 7 x denný rozpočet. Čiže ak máme denný rozpočet 10 €, Facebook môže minúť za deň 12,5 €, ale na daný týždeň neminie viac ako 70 €. Týmto má Facebook väčšiu flexibilitu na optimalizáciu.

Facebook publiká

Pre online marketéra sú online publiká kľúčové, ak chce pracovať naďalej s užívateľmi, ktorí navštívili jeho webovú stránku. Netreba sa však obmedzovať len na užívateľov, ktorí sa preklikli. Je možné oslovovať naďalej aj užívateľov, ktorým bola zobrazená naša reklama. Práve tu prichádza nová možnosť (už pre všetky reklamné účty) vytvorenia publika na základe ich „zapojenia sa“.

Facebook publiká - engagement

Zdroj: Facebook.com

V tomto prípade máme dve možnosti zostavenia publika, a to na základe:

  • pozretia videa (aspoň 3 sekundy, 10 sekúnd, 25 %, 50 %, 75 %, 95 % z dĺžky videa)
    Facebook video publikum

    Zdroj: Facebook.com

  • interakcie s „lead ads“ (všetci, ktorí otvorili formulár, užívatelia, ktorí otvorili, ale neodoslali formulár, užívatelia, ktorí odoslali formulár)
    Facebook lead publikum

    Zdroj: Facebook.com

     

Ako ich vieme využiť?

Ak chceme naďalej oslovovať užívateľov a vzdelávať ich viac o našej značke, produkte alebo službe, nemusí nevyhnutne navštíviť našu webovú stránku. Vďaka týmto publikám dokážeme vytvoriť lievik z užívateľov oslovených videom alebo dotazníkom a ďalej im komunikovať ďalšie benefity bez toho, aby sa preklikli na web.

Na objasnenie, publiká z videí sa už nejakú dobu automaticky vytvárali, ale táto nová funkcia umožňuje vytvoriť publikum z viacerých videí. Taktiež do budúcna sa budú rovnako vytvárať automatické publiká z „lead ads“.

Čo nás čaká?

V tejto časti si povieme niečo o novinkách, ktoré sa zatiaľ pripravujú, testujú alebo majú obmedzený prístup pre vybranú skupinu či lokalitu.

Facebook automatizované pravidlá

Náhľad ukazuje možnosť pozastavenia reklamnej skupiny, ak splní dané podmienky. Tieto podmienky sa budú dať nastaviť podľa 16 premenných, čiže bude vcelku veľká voľnosť. Medzi premennými sú aj štandardné udalosti z Facebook Pixelu.

Facebook publiká na základe trvania návštevy

Táto možnosť je dostupná momentálne cez API a postupne sa stáva dostupnou aj v rozhraní Facebooku. Ide o publikum, v ktorom si viete zvoliť užívateľov podľa doby, ktorú strávili na vašej webovej stránke. Tu si však môžete zvoliť len percentil, nie špecifický čas strávený na stránke. Uvidíme, ako sa vyvinie táto funkcia, kým bude dostupná pre väčšinu účtov.

Facebook publikum na základe času

Zdroj: Jonloomer.com

Možnosti pre aplikácie

Pre aplikácie budú na Facebooku neskôr dostupné ďalšie vychytávky, a to konkrétne:

  • optimalizácia kampaní pre štandardné udalosti v aplikácii,
  • dynamická reklama pre inštaláciu aplikácie,
  • canvas pre inštalácie aplikácie.

Viac informácií nájdete tu.

Facebook optimalizácia pre aplikácie

Zdroj: Facebook.com

 

Dúfam, že ste sa dozvedeli niečo nové a pikantné o sociálnych sieťach. Postrehli ste niektorú zo spomenutých noviniek alebo ste zachytili niečo ďalšie? Dajte mi vedieť v komentároch.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky