UX analýza pripraví váš e-shop na mieru vašim zákazníkom


UX analýza pripraví váš e-shop na mieru vašim zákazníkom

User experience (UX, používateľský zážitok) je základ celého projektu. Je to skúsenosť človeka s vaším projektom. Našiel všetky potrebné informácie rýchlo a ľahko? Prešiel nákupným procesom bez zádrheľov? Poskytol mu web pridanú hodnotu oproti konkurencii?

Prečo je dôležité pýtať sa tieto otázky?

Rozsah pozornosti ľudí pri prehliadaní webov stále klesá. Keď sa používateľ zasekne v nákupnom procese a má možnosť produkt kúpiť inde, odíde. Používateľ si vytvára zo stránky dojem a pokiaľ ho neurobíte dobrým do 15 sekúnd, už sa vám to nemusí podariť vôbec. Keď nemá dostatok informácií o produkte, o jeho doručení alebo reklamácii – nemusí stránke dôverať natoľko, aby tam nakúpil. Zároveň každá cieľová skupina v každom segmente má iné vzorce správania.

„Ako sa ale vyznať vo všetkých týchto úskaliach, a ako navrhnúť e-shop tak, aby zarábal a rástol?“

Dizajnový proces ako pojem sa často zamieňa len za exekúciu dizajnu. Pred samotným návrhom (exekúciou) je ale mnoho hodín práce, ktoré nám pomôžu spoznať vášho zákazníka natoľko, aby sme vedeli navrhnúť také riešenie, ktoré vám dá konkurenčnú výhodu, a v ktorom sa stanú z vašich návštevníkov spokojní zákazníci. Podľa Harvard Business Review až 20 % spokojných zákazníkov povie ďalším desiatim (a viac) ľuďom o ich skúsenosti – vaši zákazníci sa stanú vašou najlepšou reklamou – keď im poskytnete dobrú nákupnú skúsenosť.

Spoznáme vášho zákazníka a vaše biznis záujmy. Otestujeme hypotézy a vytvoríme riešenie, ktoré vám bude zarábať

Na to, aby sme vedeli navrhnúť najlepšiu možnú architektúru stránky a ideálnu zákaznícku cestu od príchodu na stránku až po bod, kedy drží svoju objednávku v rukách, musíme vykonať hĺbkovú UX analýzu, ktorá sa skladá aj z týchto krokov.

  1. Analýza kvantitatívnych dát

    Či už máte riešenie, ktoré chcete vylepšiť alebo vyrobiť úplne nové – kvantitatívne dáta sú mocným nástrojom na porozumenie toho, čo robia používatelia na vašom webe. Kde klikajú, ako ďaleko scrollujú, na čo sa pozerajú a čo ignorujú? Kto sú vaši zákazníci, koľko majú rokov, aké sú ich záľuby, z akých zariadení prichádzajú, odkiaľ pochádzajú? Pomocou tepelných máp a štatistík z analytických nástrojov toto všetko zistíme.

    Tieto nástroje nám uľahčujú analýzu údajov a poskytujú okamžitý prehľad o tom, ako ľudia interagujú s konkrétnou webovou stránkou, čo nám pomôže identifikovať trendy správania a optimalizovať ich pre ďalšie úspešné interakcie. Poskytujú nám hodnotné postrehy, ktoré nám pomôžu tvarovať úspešnú stratégiu vášho biznisu.

    Ako môže napríklad vyzerať zlomok z dát? Keď to zjednodušíme, zistíme, že váš web navštevuje 80 % používateľov, ktorí prichádzajú z mobilných zariadení a majú od 15 do 25 rokov. Vďaka tomu môžeme prispôsobiť dizajn a ovládacie prvky týmto skúsenejším používateľom webov alebo vyvinúť namiesto webu aplikáciu, a tým zvýšiť pravidelné nákupy. Prispôsobíme aj tone of voice na hravejší s tykaním, a vytvoríme tým emocionálnu väzbu k značke. Budeme vedieť prispôsobiť aj štruktúru informácií o produkte, a vďaka tomu ho priblížiť vašej cieľovej skupine.

  2. Rozhovory s používateľmi

    Ešte skôr, ako začneme pracovať na prototype sa porozprávame nielen s vami, ale aj s vašimi zákazníkmi.

    Keď dizajnér neúnavne pracuje na projekte, dostane sa do problematiky tak hlboko, že sa vzdiali vedomosťami o produktoch a firme od reálneho zákazníka. Preto musíme ísť k používateľovi bližšie. Rozhovory s používateľmi nám pomôžu chápať, ako iní ľudia žijú ich životy, takže budeme môcť reagovať efektívnejšie na ich potreby s informovanými dizajnovými rozhodnutiami. Rozhovory nám pomôžu vyhnúť sa našim vlastným predsudkom, pretože často vytvárame riešenia pre ľudí, ktorí nie sú ako my.

    Budeme sa s používateľmi rozprávať – o vašej značke, vašich produktoch, o tom, ako nakupujú, ako by sme im mohli vylepšiť zážitok z nakupovania. Táto metóda sa môže zdať veľmi časovo a finančne náročná, ale vo výsledku miniete menej, nie viac. Overovanie hypotéz s používateľmi vás môže ušetriť od robenia nákladných chýb. Investujte do UX a každé 1 € sa vám vráti niekoľkonásobne.

  3. Testovanie použiteľnosti

    Konfrontácia webu s reálnymi používateľmi skutočne ukáže, aká je realita.

    V tomto bode už máme navrhnutý dizajnový prototyp, ktorý reflektuje celú navrhnutú funkcionalitu webu a sú v ňom zakomponované zistenia z analýz. Vďaka tomuto prototypu budeme vedieť otestovať funkcionalitu webu, jeho inovácie a biznis myšlienky, ešte skôr ako ho začneme programovať. Následné úpravy budú oveľa produktívnejšie aj lacnejšie.

    Čím komplexnejším sa projekt stáva, tým horšie sa neskôr opravujú problémy. Nájdenie problému ešte predtým, než je projekt dokončený je skoro vždy lacnejšie než ho opravovať až keď je web naprogramovaný a spustený v ostrej prevádzke. Podľa IBM je oprava chýb kódu 30-krát drahšia ako použitie správneho riešenia už od začiatku. Je mimoriadne nepravdepodobné, že sa tieto chyby v kódovaní vyskytnú, ak správne zanalyzujeme a otestujeme dizajn.

    Pokiaľ nechceme robiť chyby, musíme otestovať používanie produktu v reálnom svete.

Dobrý UX dizajn vytvára rozdiel medzi produktami, ktoré priťahujú a udržiavajú používateľov a produktami, ktoré zlyhajú.

Ak vás zaujíma táto tematika, o tom, prečo investovať do UX sme napísali sériu článkov už v roku 2018 a táto téma je nie len vo svete e-commerce stále aktuálna.

Chcete e-shop, v ktorom budú vaši klienti nakupovať radi, budú sa naň vracať a budú ho odporúčať svojim známym? Poďme sa spoločne pustiť do vášho projektu spoznaním vašich zákazníkov a ich potrieb. Kontaktujte nás.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky