Sledujeme vás! Naučte sa aj vy, ako na to


Sledujeme vás! Naučte sa aj vy, ako na to

Sledujte užívateľov naprieč zariadeniami. Cross-device v Google Analytics

Skoro každý má už v dnešnej dobe notebook a mobil. Niekto má k tomu ešte aj tablet a väčšinu dňa trávi prácou na firemnom notebooku. Prípadne má aj firemný telefón. To je už 5 rôznych zariadení, no stále jeden a ten istý užívateľ. Google Analytics vníma jedného užívateľa ako viacerých. Vďaka nastaveniu cross-device však vieme priradiť viac zariadení k jednému užívateľovi.

Ponúkame vám návod, ako si môžete v Google Analytics nastaviť sledovanie užívateľov naprieč zariadeniami (cross-device).

Ako nastaviť cross device?

Prejdime si krok za krokom, ako nastavíte cross device pre váš e-shop. Snažil som sa pripraviť návod čo najpodrobnejšie, aby bolo nastavovanie hračkou aj pre menej skúsených 🙂 .

Postupne si prejdeme týchto 5 krokov:

1. Nastavenie Google Adwords (potrebné mať Universal Analytics)
2. Nastavenie USER-ID v Google Analytics
3. Nastavenie kódu sledovania
4. Nastavenie dátovej vrstvy na webovom sídle
5. Sledovanie štatistík

 

Pusťme sa teda do toho.
  1. krok: Nastavenie Google AdWords

Prihláste sa do Google AdWords a prejdite do Nástroje>Konverzie>Nastavenia. Tam musíte nastaviť „konvertované kliknutia“ a následne zaškrtnúť políčko „zahrnúť konverzie naprieč zariadeniami“. V Google AdWords vám pribudne stĺpec: Konv. naprieč zariadeniami. Hotovooo! Ale len prvý krok, poďme na druhý.

1

  1. krok: Nastavenie USER-ID v Google Analytics

Teraz sa prihláste do Google Analytics, prejdite do Správca>Vlastníctvo>Informácie o sledovaní>Nastavenie identifikátora User-ID. Postupne vykonáte tri kroky pre nastavenie identifikátora User-ID.

2

V prvom kroku je potrebné súhlasiť s pravidlami týkajúcimi sa identifikátora User-ID.

V druhom kroku je potrebný zásah vývojára, keďže je potrebná zmena kódu sledovania.

Nakoľko Google Analytics nesmie prideľovať jedinečné ID užívateľom, je potrebné spraviť to na strane webového sídla. Musíte si vygenerovať vlastné ID a správne ho priradiť.

V tomto kroku môžete taktiež zapnúť zjednocovanie relácií. Vďaka tomuto nastaveniu budú údaje o sledovaní užívateľa priradené ku konkrétnemu User-ID, aj keď sa prihlási až počas trvania relácie. V štatistikách uvidíte celú reláciu. Návod, ako nastaviť kód sledovania je v treťom kroku.

V treťom kroku je potrebné vytvoriť nové zobrazenie. Je dôležité zaškrtnúť „Zobraziť prehľady User-ID“. V tomto novom zobrazení budete sledovať len užívateľov, ktorí majú pridelené User-ID.

3

  1. krok: Nastavenie kódu sledovania

Nastavenie sledovania User-ID sa líši v závislosti od toho, či používate alebo nepoužívate Tag Manager. Dôležité však je, aby ste používali Universal Analytics kód.

Ak nepoužívate Google Tag manager

V tomto prípade je potrebné do kódu pridať riadok:

ga(‘set’, ‘userId’, {{USER_ID}}); //Nastavte ID používateľa prostredníctvom ID prihláseného používateľa (user_id)

Ak používate Google Tag manager

V prvom rade sa prihláste do Tag Manageru, cez ktorý máte vložený Universal Analytics na vašom webovom sídle. Prejdime do Variables>New v dolnej časti stránky.

4

Vyberte si možnosť „Premenná dátovej vrstvy“ a nastavte si vrstvu podľa obrázku nižšie. V našom prípade sme si vrstvu nazvali „crossdevice-data layer“ a názov premennej je „userID“.

5

 

Ďalej prejdite do tagov, a to tagu, v ktorom máte nastavený Universal Analytics.

6

Kliknite na Ďalšie nastavenia>Polia na nastavenie a tam vyplníme Field name, napr. userId a do Value zadáme našu vytvorenú dátovú vrstvu, teda {{crossdevice-data layer}}.

7

Môžete nastaviť taktiež vlastnú dimeziu Index = 1 a do Value zadáte našu vytvorenú dátovú vrstvu, teda {{crossdevice-data layer}}. Index môže byť vo vašom prípade iný, záleží od toho, aký si zadáte v Google Analyticse.

Prejdite do Google Analytics:

Správca>Vlastníctvo>Vlastné definície>Vlastné dimenzie

8

  1. krok: Nastavenie dátovej vrstvy na webovom sídle

Pre generovanie User ID budete potrebovať pomoc vývojára. Je potrebné, aby napísal skript, ktorý by generoval unikátne ID pre užívateľa, napríklad každý registrovaný užívateľ má nejaké ID, ktoré môžete posunúť aj do dátovej vrstvy.

dataLayer.push({
‘userID’ : [userid],
});

  1. krok: Sledovanie štatistík9

Teraz už máte všetko, čo je potrebné pre nastavenie cross device. Nezabudnite, že to bude fungovať, len ak máte Universal Analytics kód. Pozrite sa teda na to, ako to bude vyzerať v novom zobrazení Google Analytics. Pribudnú zobrazenia „Viaceré zariadenia“.

10Prečo si cross-device nastaviť?

Nastavenie cross-device môže byť pre analytikov veľmi užitočné. Má množstvo výhod, avšak aj zopár nevýhod, ktoré stručne zhrnieme.

Dôvody, prečo nastaviť cross-device:

  1. Ako sme spomínali v úvode, jeden užívateľ sa môže v rôznom čase prihlasovať na rôznych zariadeniach (mobil, desktop, tablet). Bez nastavenia cross device je v Google Analytics vnímaný užívateľ na každom zariadení samostatne, aj keď ide stále o toho istého užívateľa.
  2. Užitočnosť mobilov. Na základe štatistík v Google Analytics sa nám často môže zdať, že reklama v mobiloch nie je užitočná, pretože prináša málo konverzií. Nemusí to tak však byť. Veľa užívateľov si môže najprv na mobile prezrieť produkty, no zakúpi ich až na desktope, pretože je to preňho pohodlnejšie.

Máme však aj nedostatky:

  1. Užívateľ musí byť zaregistrovaný, aby sme ho vedeli sledovať. Musí mať teda nejaké unikátne USER ID, vďaka ktorému sa naprieč zariadeniami užívateľ spáruje. Je tak miernym nedostatkom, že nevieme sledovať užívateľov, ktorí nie sú prihlásení.
  2. Rôzne webové prehliadače – ak užívateľ na jednom zariadení používa viac webových prehliadačov, každý prehliadač ho vníma ako nového užívateľa. V štatistikách bude teda jeho User ID priradené k dvom zariadeniam.
  3. Musíte mať vytvorené nové zobrazenie pre webové sídlo v Google Analyticse, v ktorom budete mať štatistiky len užívateľov s User ID.
  4. Reporty sú dostupné len 90 dní. Ak chcete reporty pre dlhšie obdobie, musíte si ich sťahovať na pravidelnej báze.

Podeľte sa aj vy so svojimi skúsenosťami pri nastavovaní a sledovaní cross-device.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky