Rýchly pohľad na nový Keyword planner


Rýchly pohľad na nový Keyword planner

Google sa už dlhšiu dobu drží hesla “inovuj alebo neprežiješ”. V dôsledku toho sme mali v priebehu ostatných mesiacov až rokov možnosť od tohto giganta vidieť množstvo dizajnových update-ov. Počnúc Analyticsom, pokračujúc Tag Managerom či najnovšie, u užívateľov nie úplne obľúbeným, AdWordsom. Súčasťou Adwordsu je aj Keyword Planner, na ktorého redizajn sme si museli chvíľu počkať. Už sme sa ale dočkali, tak sa poďme pozrieť, ako to v Google zvládli.

Základný pohľad

Už na prvý pohľad je vidieť, že minimálne dizajnovo ide o väčšiu zmenu. Google sa aj pri Keyword Planneri drží svojho material dizajnu.

Nový dizajn ide ruka v ruke so zásadami použiteľnosti, keďže počet klikov okliešťuje na minimum, a tým sa vyzdvihuje jednoduchosť. Zmizli pokročilejšie nastavenia cielenia či nastavenia rozsahu dátumu, ktoré sme si v starom rozhraní mohli nastaviť hneď v základnom pohľade.

Nový dizajn keyword planner

Pohľad na nový Keyword planner

Úvodna stránka - pôvodný keyword planner

Pre pripomenutie, pôvodný Keyword planner

Nápady na kľúčové slová

Pri prehľade keyword ideas pribudlo oproti starému dizajnu niekoľko nových možností.

Old vs new keyword planner

Porovnanie nového a starého Keyword planneru

Prehľadnejší graf

Priamo v grafe pribudol stĺpec exkluzívne pre mobilné zariadenia, takže už z Keyword plannera vieme odhadnúť, koľko ľudí vyhľadáva dané frázy vo vybranom časovom období.

graf keyword planner

Dáta z organiky

Ďalšou užitočnou “fíčurkou” môže byť aj prehľad organických metrík. Tie sú organic impression share, vyjadrujúce podiel zobrazení pre dané frázy v organickom vyhľadávaní, či priemerná organická pozícia. Tieto dáta sa budú zobrazovať až po prepojení adwords so search console.

Ako ich aktivovať?:

  1. Klik na modifikácia stĺpcovKeyword planner organic impression share and average position
  2. Aktivovanie organických prehľadovAktivovanie organických prehľadov - keyword planner
  3. Stĺpce môžeme vidieť v prehľadePrehlad organiky v keyword planneri

Pokročilé nastavenia

Ako bolo spomenuté v predchádzajúcom odstavci, z úvodnej stránky Keyword plannera zmizlo nastavenie pokročilých funkcií, ako detailné cielenie či nastavenie rozsahu dátumov. V novom dizajne je to všetko k dispozícii priamo v prehľade kľúčových slov. Nájdenie jednotlivých funkcií je intuitívne, všetko je tam, kde čakáte. Google stavil na jednotu naprieč všetkými službami, čo je z pohľadu použiteľnosti výborný krok.

Keyword planner filter

Filter ponúka skutočne bohaté možnosti

Možnosti cielenia - nový keyword planner

Možnosti ide zmeniť jednoducho, kliknutím na krajinu, jazyk alebo search network

Voľba dátumu - keyword planner

Veľmi prehľadná a funkčná voľba dátumu po vzore adwords

Plánovanie kampane

V prehľade plánovanej kampane sa dajú intuitívne upravovať ciele kampane či maximálne CPC. Keďže vizuálny zážitok je pre mnohých oveľa lahodnejší, pribudli mnohé grafické elementy ako zobrazenia top kľúčových slov z plánu, prehľad zariadení a miest. Plánovanie kampane sa dizajnovo ponáša na prehľad kampane.

Grafy - keyword planner

Grafy spríjemňujú plánovanie kampane

Grafy - keyword planner

Performance forecasts – starý dizajn

performance forecast - novy keyword planner

Performance forecasts v novom šate

Historické údaje

Historické údaje o vybraných kľúčových slovách nájdeme na samostatnej karte s príznačným názvom “historical metrics”. Tie sa presunuli do samostatnej záložky – teda ide o zásadnejšiu zmenu oprotu starému dizajnu. Tento prehľad ocenia aj SEO špecialisti.

Historicke data - novy keyword planner

Takýmto spôsobom sa dajú nájsť historické dáta

Zhrnutie

Dizajnový refresh sa rozhodne podaril. Nový Keyword planner je viac intuitívny, jednoduchší a prehľadnejší. Skutočne záleží len na osobných preferenciách, no musíme pamätať na to, že v najbližších mesiacoch bude Google starý Keyword planner definitívne vypínať. Treba však uznať, že zvykanie na nový dizajn potrvá nejaký ten čas. Však to poznáme z nedávnej zmeny AdWords rozhrania. 🙂

 

+ Diskusia nemá žiadne príspevky