Pinterest: fenomén sociálnych médií


Pinterest: fenomén sociálnych médií

Vravieva sa, že raz vidieť je lepšie ako 100 krát počuť (alebo čítať) a toto príslovie platí aj v on-line svete. Veď kto by si rád nepozrel pekný obrázok? Sociálne médiá  sa zapĺňajú obrázkami rôzneho typu práve preto, že ľudia pomocou nich radi vyjadrujú svoje názory alebo pocity.

S podobnou víziou vznikla aj stránka Pinterest.com. Za dva roky svojej existencie si získala obrovskú obľubu. Aktuálne má okolo 10 miliónov užívateľov! Štúdia zo Shareholic ukazuje, že Pinterest má väčšiu návštevnosť ako Youtube, Linked in a Google+ dokopy.

Ako to funguje

Pinterest je akási on-line nástenka, na ktorú môžete pripnúť akýkoľvek obrázok z internetu. Stačí si vytvoriť účet a nainštalovať plug-in, pomocou ktorého jedným klikom odošlete obrázok na nástenku. Nástenky môžete rozdeliť podľa obsahu, k obrázkom môžete pridávať popis a „like“ a po chvíľke si uvedomíte, že sa vlastne s Pinterestom hráte už hodinu. Podobne ako na Twitteri môžeme obľúbených užívateľov začať sledovať, zdieľať ich obrázky („repin“) a pridávať komentáre.

Tu je zopár užitočných informácií, ktoré by ste mali poznať :

  • Na začiatku si zvoľte kategórie, ktoré sa týkajú vás alebo vášho produktu. Stránka vám automaticky navrhne populárnych používateľov, ktorých začnete sledovať
  • Nainštalujte si rozšírenie prehliadača – tlačidlo pomocou ktorého môžete pripnúť akýkoľvek obrázok pár klikmi, bez potreby otvárať Pinterest stránku
  • Nastavte si zdieľanie vašich pinov na Facebook alebo Twitter, dokonca ich vkladanie na vašu stránku
  • Vytvorte si viac násteniek, budú rozdelené podľa obsahu a tak budú oveľa prehľadnejšie.
  • Piny na predaj – pridaním znaku „$“ alebo „£“ do popisu, Pinterest pridá automaticky banner s cenovkou. Nezabudnite pri tom na odkaz na vašu stránku pre prípadných záujemcov o kúpu

Pinterest a ženy

Faktom je, že tejto stránke priniesli „slávu“ najmä ženy. Tie s obľubou pridávajú svadobné alebo bytové doplnky spolu s topánkami a oblečením, ktoré tvoria asi najviac obsahu stránky. Samozrejme že stránka je určená aj pre mužov, ktorí tvoria približne 42% registrovaných užívateľov.

BlogHer zverejnil zaujímavú štúdiu, ktorá tvrdí, že ženy Pinterestu dôverujú viac ako Facebooku alebo Twitteru.

Využitie Pinterestu je však oveľa väčšie ako len prezeranie a pridávanie obrázkov. Vďaka obrovskej návštevnosti sa vaše príspevky môžu doslova rozletieť po svete. Užívatelia na ňom trávia mnoho času a ženy mu dôverujú ;). Asi už treba dodať len toľko, že popísané skutočnosti umožňujú firmám využívať Pinterest ako plnohodnotný nástroj pre marketing.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky