Nástroje, ktoré pomáhajú aj malým firmám pri digitálnej transformácii


Nástroje, ktoré pomáhajú aj malým firmám pri digitálnej transformácii

Súčasná situácia nás všetkých veľa naučila. Mnohí sa z nej poučili a chopili sa výziev, ktoré so sebou priniesla. Stále viac pozorujeme, že mnohé veci, ktoré boli pre nás pred pár mesiacmi ešte nepredstaviteľné, sú teraz našou každodennou súčasťou.

Ako príklady môžem uviesť online výučbu detí, manažovanie tímu a vzájomnú komunikáciu, usporadúvanie konferencií či nadväzovanie nových obchodných príležitostí.

Všetci si stále viac uvedomujeme, ako nám online nástroje vedia zjednodušiť život, no často nevieme, ktoré nám môžu pomôcť, a prečo. Uvediem príklad z vlastnej skúsenosti, keď som chcel spraviť online meeting s klientom. Boli sme dohodnutí, že nakoľko sa nemôžeme teraz stretávať, spravíme si meeting online. Na to sa bojazlivým hlasom opýtal, či si musí niečo inštalovať. Ubezpečil som ho, že nie, že stačí, keď len klikne na link a automaticky voláme. Na jeho hlase bolo počuť, že je hneď spokojnejší.

Podobných skúseností bolo viac, preto som sa rozhodol pomôcť jednotlivcom a firmám, aby získali prehľad, ktoré nástroje sú pre ich prácu vhodné, a ako im môžu pomôcť.

Až 80 % popredných spoločností tvrdí, že im digitálna transformácia zvýšila ich ziskovosť.
Zdroj: SAP a Oxford Economics

V zmysle citácie vyššie vyberám nástroje, ktoré vám môžu digitálnu transformáciu uľahčiť. A keďže každá veľkosť spoločnosti si vyžaduje rozličné prístupy, začínam so segmentom malých podnikov do 50 zamestnancov. 

 

Komunikácia v tíme a s klientmi

slack

Slack

Slack je skvelá aplikácia, ak hľadáte nástroj na komunikáciu v tíme. Viete ho používať nielen na desktope, ale aj na mobilnom zariadení, a je to zároveň jeden z najpoužívanejších komunikačných nástrojov na svete. Jeho ovládanie je veľmi intuitívne a dokážete ľahko prepínať medzi jednotlivými vláknami komunikácií. Pre malé tímy je slack zadarmo – neskôr, ak chcete využívať viac jeho možností, začína cena od 6,25 €/mesiac.

hangouts-chat

Google Hangouts

Hangouts vám uľahčí chat či video hovory v tíme, alebo online hovor s klientom. V prípade G Suite je Hangouts prepojený s kalendárom, čo znamená, že ak si dohodnete stretnutie, môžete k nemu jedným kliknutím pridať aj link na samotný hangouts meeting. K dispozícii je cloudová, desktopová aj mobilná verzia, takže sa nemusíte obávať kompatibility. Základná cena G Suite začína od 4,68 €/mesiac.

Ako ďalšie nástroje na video komunikáciu môžem odporučiť ZOOM, WebEx, Skype alebo Microsoft Teams.

 


 

Kladenie otázok na webinároch a workshopoch

slido

Slido

Tento slovenský nástroj Slido vám pomôže pri webinári, workshope či prezentácii so zapojením publika. Prostredníctvom neho vám môžu účastníci klásť otázky, za ktoré je možné jednoducho hlasovať, takisto môžete vytvoriť aj online prieskum s pár otázkami počas konferencie. Free verzia postačuje na bežné používanie, no rozsiahle prieskumy a dátové exporty sú iba v platených verziách. Platená verzia začína od 600 €/rok.

kahoot

Kahoot!

Keď sme už pri zapojení publika, Kahoot je úžasná vec, ako ho zapojiť a zahrať si s nimi spoločnú súťaž. 🙂 Je to vzdelávacia platforma založená na hre. Vaši účastníci si na svojich mobilných zariadeniach otvoria kahoot.it, zadajú vami vygenerovaný PIN a môžu súťažiť. Ľahko sa obsluhuje a viete ju využiť na konferenciách, seminároch, v školách, jednoducho všade, kde chcete zapojiť vaše publikum. Základná cena aplikácie je 9,19 €/mesiac.

 


 

Projektové riadenie

asana

Asana

Asana je nástroj pre riadenie menších tímov. Jeho bezplatná verzia je postačujúca pre 15 členov a zároveň je to jeden z najpoužívanejších nástrojov jednoduchého projektového riadenia. Pre rozšírenejšie funkcie začína cena od 10,99 €/mesiac.

basecamp

Basecamp

Basecamp vám pomôže zefektívniť komunikáciu vo vnútri tímu, ale aj v smere ku klientom. Momentálne je na svete už tretia verzia tohto úspešného projektového nástroja. Basecamp je miesto, kde viete viesť celú komunikáciu k jednotlivým projektom, ľahko sa v nej vedú jednotlivé komunikačné vlákna či sa v nich hľadá. Cena Basecamp 3 je 90,99 €/mesiac.

trello

Trello

Trello vám pomôže pri organizácii interných projektov a organizovaní úloh. Viete si rýchlo vytvoriť nástenku na projekt, pridať k nej pár stĺpcov na tickety (úlohy) pre jednotlivé časti workflowu. Celkový prehľad vám poskytuje všetky potrebné informácie o projekte na jednom mieste. Pre jednotlivca a malé tímy je zadarmo, inak sa mesačné predplatné začína na 9,99 USD.

 


 

CRM – Riadenie vzťahov so zákazníkmi

hubspotHubspot

CRM od Hubspotu je veľmi intuitívny a jednoduchý nástroj, ktorý vám pomôže s manažovaním vašich zákazníkov. Viete si ho ľahko prepojiť s e-mailom a kalendárom, čo vám uľahčí a zefektívni prácu. Môžete si pridať vašich kolegov, ktorí ho vedia rovnako používať. V prípade, že ste chorý, vás kolegovia vedia plnohodnotne zastúpiť, lebo vidia stav a všetky posledné informácie o vašom klientovi. Máte neustálu podporu, možnosť vytvorenia a implementácie chatu, a to všetko v bezplatnej verzii, ktorá je podľa mňa pre malé firmy postačujúca. Pokiaľ by ste chceli využiť viac možností tejto služby môžete si doplatiť, cena začína od 36,80 €/mesiac.

 


 

Dátové úložisko

g-suite

V našej spoločnosti používame službu G Suite, ku ktorej patrí aj Google Drive. V základnej verzii Drive-u máte k dispozícii 30 GB úložného priestoru pre jedného používateľa. Takisto nemusíte investovať do centrálneho úložiska či zabezpečovať mail server. G Suite zároveň poskytuje plnohodnotnú alternatívu ku kancelárskemu balíku office. Základná verzia stojí 4,68 €/mesiac, business verzia 9,36 €/mesiac.

 

Na záver pre tých, ktorí chcú vedieť, ako im pomôže v ich podnikaní online marketing a nemajú cez deň čas na rôzne kurzy, odporúčam digitálnu garáž, po ktorej dostanete oficiálny certifikát – základy online marketingu:

google-digitalna-garaz

Budem rád, ak mi do komentárov napíšete vaše rady a tipy, ktoré pomôžu nielen firmám, ale aj jednotlivcom, aby sme boli v práci efektívnejší a doma mali viac času venovať sa najbližším. 🙂

+ Diskusia nemá žiadne príspevky