Najrýchlejšie rastúca platforma TikTok: Čo o nej potrebujete vedieť?


Najrýchlejšie rastúca platforma TikTok: Čo o nej potrebujete vedieť?

Čínska aplikácia si podmanila celý svet. TikTok je jedna z najrýchlejšie rastúcich sociálnych sietí a zábavných platforiem, ktorá umožňuje používateľom tvoriť krátke videá, publikovať ich a komunikovať s priateľmi prostredníctvom správ. V tomto článku vám TikTok v skratke predstavíme, ukážeme vám možnosti jeho využitia a na konci si môžete pozrieť prvé videá na sieti z našej tvorby.

Rýchly prehľad: Čo by ste o tejto aplikácii mali vedieť?

  • V prvom kvartáli roku 2019 to bola najsťahovanejšia aplikácia z App store.
  • Dokopy má takmer 1,5 miliardy stiahnutí, z toho vyše 400 miliónov pochádza z Indie.
  • 90 % užívateľov navštívi TikTok denne.
  • Užívateľ priemerne strávi 52 minút denne na TikToku.
  • 41 % užívateľov aplikácie TikTok je vo veku 16 až 24 rokov.
  • 56 % tvoria muži a 44 % tvoria ženy.
  • Približne 50 % užívateľov je do veku 34 rokov.
  • 26 % užívateľov je vo veku 18 až 24 rokov.

Slovensko a Česko: Ako je to s TikTokom u nás?

Či už sú to vaše deti alebo mladší súrodenci, ktorí majú telefóny stále v rukách, je vysoko pravdepodobné, že aplikáciu Tik Tok veľmi dobre poznajú. TikTok používa viac ako 50 % slovenských a českých mladistvých pod 18 rokov. Zaujímavú štatistiku z našich končín si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Ako sa dá TikTok využiť na reklamné účely?

V neposlednom rade, ako firma či agentúra, ktorá sa orientuje na komunikáciu v online svete, možno premýšľate nad formou, ktorou sa dá inzerovať na TikToku. Napríklad takto:

Brand Takeover

Reklama sa zobrazuje vo forme obrázku, gifu alebo krátkeho videa, pričom nadväzuje na landing page brandu alebo na hashtag challengu spojeného s brandom. Tento typ reklamy je exkluzívny, preto je denne vyhradené iba jedno miesto pre značku. Tento typ uvidí užívateľ hore vo feede ešte pred obsahom generovaným pre daného užívateľa.

Native video ads

Videá sa zobrazujú vo feede užívateľa, pričom sú v trvaní od 9 do 15 sekúnd. Užívateľ video môže preskočiť alebo sa posunúť obrazovkou nadol na iné video z ich feedu.

Hashtag challenges

Hashtagy určite nie sú novinkou sociálnej siete TikTok. Avšak ľudia sú aktuálne pobláznení z challenges, ktoré môže firma využiť vo svoj prospech. Ľudia sa jednoducho natočia, použijú hashtag a ich videá uvidia ich sledovatelia. A tak sa v ideálnom prípade spustí vlna videí tvorených priamo cieľovou skupinou.

Branded lenses

Keď užívateľ vytvára na TikToku video, môže si vybrať z rôznych filtrov a efektov, podobne ako na Instagrame či Snapchate. Spoločnosť môže vytvoriť vlastný filter či efekt a ľudia ho budú môcť využívať 10 dní.

Skúsili sme to aj my!

Počas dlhých dní na home office v marci a apríli sa náš tím pridal k užívateľom TikToku. Zvedavosť a uchvátenie – tak by sa dala opísať prvá skúsenosť s aplikáciou. Po krátkom zoznámení sme natočili video a po návrate do kancelárie sme sa vybláznili na novom videu už spolu. Videá si môžete pozrieť nižšie.

@rieseniaA vy ste na tom ako? 🤩 ##slovakia ##slovak ##ocakavanie ##realita ##fyp ##foryou ##slovensko ##bratislava ##office ##homeoffice ##homeofficechallenge♬ original sound – baribircakova

@rieseniaNáš agentúrny pes Marko 😍 ##agencylife ##agency ##marketing ##fyp ##foryou ##foryoupage ##slovakia ##slovensko ##bratislava ##boredom ##food ##hungry ##dog ##dogs♬ original sound – Ayushi Singh Gill

Budúcnosť TikTok ohrozená?

Len pred týždňom bola aplikácia stiahnutá z jedného z jej najsilnejších trhov – zo spomínanej Indie. Indická vláda zakázala celkovo 59 čínskych aplikácií a tento týždeň sa k odstráneniu TikToku z App store a Google Play pripojil aj Hong Kong. Dôvodom je zbieranie dát, za ktoré sa aplikácia skrýva ako “sociálna sieť”. V Austrálii sa taktiež dožadujú odstránenia aplikácie z trhu, pričom veria, že dáta vyše 1,6 milióna austrálskych používateľov nie sú v bezpečí.

A čo vy a TikTok? Vidíte v ňom príležitosť pre vašu firmu alebo sa od tejto siete dištancujete? Napíšte nám do komentárov.

Ak na nás máte akékoľvek otázky, ozvite sa nám.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky