Mýty a fakty o vašej homepage stránke


Mýty a fakty o vašej homepage stránke

Najprv, aby sme si ujasnili terminológiu – homepage je stránka, ktorá sa zobrazí po zadaní URL domény do internetového prehliadača. Zvykne sa nazývať aj indexová stránka. Ešte inak povedané, homepage je stránka, ktorá sa nachádza v hierarchií podstránok sídla najvyššie.

V tomto článku nebudeme do hĺbky rozoberať UX tipy ani SEO tipy ako vylepšiť homepage sídla, ale uvedieme si niekoľko mýtov a faktov, ktoré je dobré poznať, aby ste vedeli kriticky hodnotiť čo je pre váš homepage dobré a na čo si dávať pozor.

Poďme do toho!

Mýtus číslo 1: Homepage je najdôležitejšou stránkou a súčasne najčastejšou vstupnou stránkou (stránkou, ktorú návštevník pri návšteve uvidí ako prvú v poradí).

Na prvý pohľad sa to javí ako čistá pravda. Homepage tvorí hlavný rozcestník, odkiaľ sa návštevník vie jedným klikom dostať na dôležité kategórie a podstránky webového sídla, však?

Blbosť. Pokiaľ väčšina návštev začína na homepage stránke, máte najskôr nejaký problém. Fakty hovoria o niečom úplne inom.

Za prvé: dnes pri browsovaní po nete vládnu vyhľadávače (Google a spol). Ak potrebujete kúpiť nový vysávač, tak netipujete náhodné URL adresy, či náhodou nenatrafíte na nejakú, kde by ste si vysávač mohli kúpiť. Budete vyhľadávať.

Za druhé: Ak hodíte do Google slovo „vysávač“, koľko odkazov vo výsledkoch vyhľadávania smeruje na homepage stránku nejakého webu? Najskôr tak jeden až dva z desiatich. Väčšina výsledkov pekne smeruje buď priamo na zoznam produktov v konkrétnom e-shope, alebo na nejakú relevantnú podstránku.

A keďže väčšina internetovej populácie vyhľadáva a vyhľadávače sa snažia zobraziť čo najrelevantnejšie výsledky vzhľadom na vyhľadanú frázu, čo najrelevantnejšie podstránky v rámci webových sídiel  – potom nutne musíme dôjsť k záveru, že každá podstránka (ktorá sa môže zobraziť vo výsledkoch Google) je potenciálnou vstupnou stránkou.

A tak to má byť. Ak hľadám vysávače, prečo by ma mal Google priniesť na homepage? Aby som v spleti miliardy liniek, ktoré na ňom sú musel hľadať tú správnu, ktorá ma prenesie na ponuku vysávačov? (o tom sa pobavíme nižšie).

Tzn. v optimálnom prípade je homepage vstupnou stránkou len pre návštevníkov, ktorí zadajú do prehliadača priamo URL sídla. Všetci ostatní by mali začať návštevu na tej podstránke, ktorá najviac vyhovuje ich aktuálnej potrebe (vyhľadanej fráze v Google).

Nižšie uvádzam niekoľko dobre prispôsobených webov pre internetové vyhľadávače. Upriamujem pozornosť na  podiel návštevníkov, ktorí počas návštevy na danom sídle ani raz nevideli homepage (a teda nutne homepage v ich prípade ani nemohol byť vstupnou stránkou).

Homepage Pricemania.skPricemania.sk – viac ako 92% všetkých návštevníkov počas celej doby návštevy ani raz nevideli Homepage.

Homepage Korcule.com

Korcule.com– viac  ako 75% všetkých návštevníkov počas celej doby návštevy ani raz nevideli Homepage.

Homepage YITHOME.sk

YITHOME.sk – viac  ako 81% všetkých návštevníkov počas celej doby návštevy ani raz nevideli Homepage.

A ešte raz – čím sú vyššie uvedené weby špecifické? Sú dobre prispôsobené pre vyhľadávače. (A taktiež majú dobre navrhnuté PPC kampane, kde jednotlivé reklamné odkazy smerujú na relevantné podstránky a nie na homepage)

Conclusion: Homepage nie je hlavnou vstupnou stránkou sídla. Resp. v optimálnom prípade by nemal byť. A pokiaľ homepage počas návštevy ani raz neuvidí viac ako 70% návštevníkov, dá sa polemizovať aj o tom, či je najdôležitejšou podstránkou sídla. Je určite dôležitý, ale o nič viac a o nič menej ako ktorákoľvek iná podstránka sídla (pretože každá podstránka môže byť vstupnou stránkou).

Mýtus 2:  Homepage by mal byť prispôsobený tak, aby sa na ňom úplne každý návštevník našiel cestu k obsahu, ktorý ho zaujíma.

S týmto by sa dalo takmer úplne súhlasiť. Nehľaďme teraz na to, že nikdy nebudete vedieť vyhovieť ÚPLNE každému. Pes je zakopaný inde.

Klienti totiž zvyknú ísť v snahe vyhovieť na homepage stránke úplne všetkým až do extrému. Takému extrému až to ide na úkor zdravému rozumu a dvojnásobne na úkor efektivity úvodnej stránky.

A tak homepage totálne preplácajú alternatívnymi navigáciami, top, akciovými, novými a najprezeranejšími produktmi, bannermi, boxíkmi, claimami, videami, najnovšími postami z Facebooku a podobne. V množstve obsahu sa ľahko stratí ten naozaj dôležitý obsah.

Zle. Zle. Celé zle.

Niekto môže namietať, že aj homepage stránka Amazonu toho obsahuje veľa, ale pozor – Amazon zobrazuje personalizované odporúčania. Nesnaží sa na homepage  natrieskať obsah, ktorý bude vyhovovať všetkým – ale obsah, ktorý je prispôsobený práve vám. To je trochu rozdiel.

Pozrime sa čo hovoria fakty:

Za prvé: Predstava, že návštevník si pekne preštuduje homepage od vrchu po spod a následne si vyberie ten správny odkaz alebo banner je mylná. V skutočnosti správanie drvivej väčšiny návštevníkov funguje nasledovne:

Návštevník stránku v rýchlosti „preskenuje“ a klikneme na prvý odkaz/banner, o ktorom si myslí, že by ho mohol priniesť k požadovaným informáciám. Bez toho aby skúmal, či sa niekde nižšie na stránke nenachádza ešte relevantnejší odkaz/banner. Toto je dokázané XYZ štúdiami (Eye-tracking štúdia od Jakoba Nielsena napríklad ukázala, že priemerný návštevník si na stránke prečíta menej ako 20% textového obsahu). Správame sa rovnako, keď si prezeráme stránky vyhľadávania Google, správame sa rovnako na bežných webových stránkach.

Poznámka: Vrelo odporúčam knižku „Don’t Make Me Think“ od Steva Kruga. Veľmi jasným a jednoduchým spôsobom vysvetľuje, že návštevníci web nečítajú – skenujú ho. A ako sa tomu prispôsobiť.

Za druhé: Pokiaľ máme celý homepage od vrchu po spod zaprataný odkazmi, bannermi, alternatívnymi odkazmi, odporúčanými produktmi a podobne – tak ten naozaj dôležitý obsah môže návštevník prehliadnuť.

Pozrite sa napríklad na tento obrázok. Na akú časť obrázka sa pri prezeraní zameriate? Čo podľa vás na tomto obrázku najviac vynikne?

Čo najviac priťahuje váš pohľad?

A teraz sa pozrite na tento obrázok:

A čo najviac priťahuje pohľad na tomto obrázku?

Got it?

Conclusion: Menej je viac. Menej obsahu znamená, že návštevník si skôr všimne naozaj dôležitý obsah. Obsahovo dobre vybalansovaný homepage (alebo podstránky sídla všeobecne) znamená aj vyššie konverzné pomery. Pokiaľ potrebujete spraviť alternatívnu navigáciu/obsah pre nejakú špecifickú cieľovú skupinu, vytvorte pre ňu radšej ich vlastný homepage.

Mýtus 3: Vaši návštevníci sú presne ako vy. To čo by ste chceli na homepage mať  vy, to budú určite chcieť aj oni.

Každý sme iný. Ja som iný, vy ste iný… A každý návštevník má vlastné individuálne potreby a dôvody prečo sa práve teraz nachádza na vašom sídle.

K tomuto mýtu mám v zálohe iba jeden fakt, ale drsne silný:

Za prvé aj posledné: Nie ste užívateľ vášho sídla! (Sorry, ale je to tak).

Základné odporúčanie znie, vždy konzultujte s ľuďmi mimo vašej spoločnosti. Rozprávajte sa s vašimi reálnymi návštevníkmi a používateľmi. Verte mi, že budete často prekvapený čo od nich budete počuť (čo by reálne potrebovali, prečo navštevujú váš web,…).

Poučte sa napríklad na tom, ako Google dopackal Google Buzz, keď sa spoliehal iba na feedbacky od 20.000 zamestnancov, namiesto toho, aby sa porozprávali s reálnymi užívateľmi mimo Google.

Conclusion: Nie ste užívateľ vášho sídla! 😉

Tak ako, súhlasíte? Nesúhlasíte? Poznáte aj ďalšie často opakované mýty, ktoré sa nejakým spôsobom týkajú homepage stránok, alebo webových sídiel všeobecne? Šup s nimi do diskusie!

1 Komentár

  1. radimm

    v zasade sa da suhlasit s tym, co je tu spomenute. ale k mytu 2 by som mal iste vyhrady.
    samozrejme, ze „bordel“ na homepage/HP je hlupost a je zbytocne dat vsetko tam, ale ano, z HP je nutne sa dostat kamkolvek. ide o najdenie cesty k cielu a poskytnutie voditka navstevnikovi na tu spravnu cestu, a nie je nutne davat priamo odkaz do ciela, ktory moze sposobovat zbytocne informacie…ak tomu teda rozumiem spravne.
    problemom je teda zvolenie spravnej a intuitivnej struktury/hierarchie HP, nie mnozstvo dostupnych informacii.
    a k mytu 3, verim, ze to, ze klienti su ako tvorca webu si naozaj mysli minimum ludi, alebo teda, chcem tomu verit 😀

Pridajte komentár