Kto druhému analýzu kope, sám do nej padne


Kto druhému analýzu kope, sám do nej padne

Asi pred pol rokom som začal pracovať pre najlepšiu firmu na Slovensku. Agentúrny svet je pre mňa niečo úplne nové. Pri predaji tovaru v predošlom zamestnaní sa svet točil okolo zákazníkov. Teraz je stredobodom klient, okolo ktorého sa točím ja.

Pri mojich úplných začiatkoch som sa nie vždy točil správnym smerom. Preto by som sa s vami rád podelil so zistením z jedného stredajšieho dopoludnia.

Zaujímalo ma, odkiaľ pochádza návštevnosť webovej stránky slovenského kvetinárstva za posledných 36 mesiacov. Výsledok ma prekvapil :

Kto druhému analýzu kope, sám do nej padne

Analýza

Z krajín zvýraznených modrou farbou prichádza značná časť návštev. Návštevy sú určite dôležité, avšak vo firme nás primárne zaujíma iná metrika. Takto vyzeral prehľad objednávok e-shopu:

Kvetinárstvo získava viac ako 17% návštevnosti a necelých 38% všetkých objednávok z krajín mimo SR.

Dôležité!!! – klient objednávky rozosiela len v rámci územia SR –  Dôležité!!!

Začal som sa pohrávať s myšlienkou, že tie objednávky neboli správne zaznamenané. Hovoril som si, že niekde musí byť chyba.

Modré krajiny z mapy boli pre mňa neznámou. 

Položil som si nahlas zopár otázok, aby som získal pozornosť kolegov:

Je stránka v slovenskom jazyku? – áno

Má aj iné jazykové mutácie? – nie

Sú zahraničné objednávky reálne zaplatené vopred? – áno

Boli ale tieto otázky nápomocné? – Nie.

Získal som si pozornosť kolegov? – Áno.

Pri hľadaní odpovede na otázku: “Prečo tomuto kvetinárstvu prichádza tretina objednávok zo zahraničia?” som hľadal nejakú extrémne prudko relevantnú literatúru, ktorá by mi priniesla exaktnú odpoveď. A našiel som: Why They Buy od Roba.

Na Amazone sa píše, že po prečítaní tohto diela by som mal nadobudnúť vedomosť, prečo americkí zákazníci kupujú produkty, ktoré kupujú. Vždy som to chcel vedieť…. asi sa mi začínajú plniť sny.

Pred objednaním tejto knižnej publikácie som sa však sústredil na zahraničné objednávky v dlhšom časovom horizonte a všimol som si zaujímavú periodicitu objednávok.

V grafe sa mi viackrát opakovali zvýraznené dátumy. Červeno vyznačený peak na grafe znázorňuje Valentína, ďalej to je to MDŽ a Deň matiek.

Neviem, či to bolo len mojou zaslepenosťou v hľadaní chýb v údajoch, ale až po zistení dátumov som si uvedomil realitu.

Pozrite sa ešte raz na prvý obrázok – mapu sveta. Dá sa z nej vyčítať, kde všade po svete žijú alebo cestujú Slováci, ktorí zo zahraničia pomocou internetu objednávajú kvety pre svojich rodinných príslušníkov a známych na Slovensku. Záhada vyriešená!

(nemusíte sa stotožniť s myšlienkou, že to bola záhada, ale rovnako ani Johnatan Frakesurčite nebol stotožnený s každou záhadou a seriál mal obrovskú sledovanosť)

Zistené skutočnosti ma doviedli k myšlienke, že určite existuje viacero e-shopov, ktoré zo svojho produktového portfólia môžu vyselektovať “darčekové” produkty a že možno práve aj pre vaše podnikanie, e-shop, či klienta by existoval prísun určitého počtu konverzií z územia mimo Slovenskej republiky.

Zisťovali ste niekedy, či aj váš eshop má podobný príjem objednávok? Kliknite na nižšie uvedený link ktorý vám otvorí report v prostredí google analytics, ktorý vám ukáže v akých krajinách máte zákazníkov.

https://www.google.com/analytics/web/template?uid=3TajohCkSx-mU81jljj5ig

Ak ste našli príjem objednávok zo zahraničia. Zamyslite sa, či vám stojí za to sa sústrediť aj na tieto objednávky a zvýšiť ich počet. Ak neviete ako, určite vám s tým radi pomôžeme.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky