Facebook Timeline pre firmy: Ako na to


29. február si Facebook vybral na oficiálne zverejnenie Timeline-nu pre firemné stránky. Do 30. marca je možnosť timeline „vyskúšať“, po 30. marci, Facebook prehodí všetky stránky automaticky.

Timeline je oproti klasickým facebook fan page zmena – pre spoločnosti aj užívateľov. Snaží sa dosiahnuť osobnejšiu komunikáciu – podávať akýsi „príbeh“ spoločnosti, komunikovaním všetkých dôležitých udalostí a zaujímavého obsahu bez potreby chronologického radenia. Profil je viac vizuálny, preto sa očakáva častejšie zdieľanie fotografií a videí.

V nasledujúcich riadkoch si priblížime hlavné zmeny na stránkach.

Cover a profilová fotka:

Na výbere cover foto by ste si mali dať záležať, pretože je to prvá vec, ktorú ľudia po príchode na vašu stránku uvidia. Jej rozmer môže byť maximálne 851 x 315 pixelov.  Mala by obsahovať niečo, čo charakterizuje činnosť vašej spoločnosti a používanie vášho produktu.

Samozrejme sa treba držať pravidiel Facebooku , ktoré zakazujú  nasledujúce informácie:

  • Informácie o cenách, zľavách a akciových ponukách
  • Nástroje napr. tlačidlá pre zdieľanie, like ani znaky nabádajúce k týmto akciám
  • Kontaktné informácie vašej spoločnosti
  • Výzvu pre užívateľov na zdieľanie, napr. “povedzte o tom svojim priateľom“ …

Profilová fotka slúži na rozpoznanie vašej spoločnosti medzi ostatnými firmami a konkurenciou. Najvhodnejšie je, ak tam umiestnite logo vašej spoločnosti v rozmere od 180×180 do 32×32 pixelov.

Príklady stránok s výbornými titulnými fotografiami si môžete  pozrieť tu.

Tip: Pred výberom titulnej a profilovej fotky porozmýšľajte aj nad ostatnými vizuálnymi prvkami ako sú ikony záložiek, fotky na míľnikoch a pod. Spolu budú tvoriť vizuálnu identitu  vášho podniku a čím pútavejšie prevedenie, tým lepšie sa odlíšite od konkurencie.

Záložky (tabs)

Jednou z hlavných zmien je zrušenie možnosti výberu „landing page“, čo znamená, že po prekliknutí na stránku sa vám zobrazí prvá vždy titulná stránka s fotkou. Záložky sú odteraz umiestnené hneď pod titulnou fotografiou v podobe grafického poľa v rozmere 111x 74 pixelov. Spolu ich môže byť na jednej stránke až 12, no viditeľné sú len prvé 4. Ostatné sa objavia až po rozkliknutí panelu, takže je dobré sa zamyslieť nad ich poradím.

V Základnej podobe sú na stránke zobrazené len prvé 4 záložky.  Prvé dve sú nemenné (fotky a počet fanúšikov), nasledujúce sa dajú ľubovoľne obmieňať.

Príspevky a prispievanie

Výrazné zmeny nastali aj v možnostiach prispievania, môžeme ich rozdeliť na 3 základné druhy:

  • Pripnutie príspevku – ( na FB „zavesenie hore„) umožňuje pripnúť ľubovoľný príspevok na vrch stránky, kde bude na jeden týždeň zvýraznený. Správnym výberom zaujímavého obsahu, sa dá pomocou pripnutia prilákať na stránku nové obecenstvo fanúšikov. Je len na adminovi, čo uzná za najhodnejšie umiestniť na vrch stránky, či už to bude aktuálna téma z „fachu“ alebo firemné novinky.
  •  Rozšírenie príspevku – príspevok na stránke je v základnej podobe zobrazený len na polovicu stránky. V pravom hornom horu príspevku je možnosť zvýraznenia, čo rozšíri príspevok na celú šírku. Je to veľká výhoda pre príspevky s vizuálnym obsahom, pretože príspevok je naozaj výrazný a fotografie sú dobre viditeľné aj bez potreby ďalšieho preklikania sa do galérie.
  • Míľniky – tento druh príspevku je viazaný na určitú udalosť. Jeho úlohou je mapovať históriu  firmy. Samozrejme sa dajú pripojiť aj fotografie (843 x403 pixelov) a videá.  Takýto druh príspevkov je oveľa osobnejší k fanúšikom a tí môžu sledovať reálny život spoločnosti.

Aktivita priateľov a interakcia s fanúšikmi

Návštevník stránky má možnosť vidieť v pravom hornom rohu všetky aktivity priateľov spojené s danou stránkou. Dôvodom je posilnenie osobného prepojenia so značkou.

Interakcia s fanúšikmi tiež prešla úpravami, najhlavnejšie sú možnosť prispievania na stránku a posielania priamych správ adminovi. Prispievanie na nástenku má však svoje klady a zápory. Na jednej strane môžu užívatelia posielať poďakovania a pochvaly, no je šanca že sa tam objaví aj kritika. Je na vás, či sa rozhodnete príspevky ponechať, alebo ich zmažete.

Panel administrátora a záznam o činnosti

Záznam o činnosti (Activity log) vám ponúka chronologický pohľad na všetky aktivity vašej stránky a panel administrátora vám umožňuje rýchly prístup k novým správam like-om, upozorneniam a samozrejme do insights štatistík.

Pri Insights štatistikách nastala zmena, odteraz môžeme štatistiky stránky sledovať hneď od doby, kedy sme pridali na stránku príspevok. Okrem toho môžeme tiež vidieť detailné štatistiky každého príspevku zvlášť vrátane „reach“ (koľko ľudí videlo daný príspevok), zapojených užívateľov, ktorí vykonali interakciu k príspevku, jeho viralitu atď.

Veríme, že váš prechod na timeline bude hladký a prinesie vám jednoduchšiu správu a viac fanúšikov.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky