Expertné veštenie – čo čaká marketérov v 2016-tom


Expertné veštenie – čo čaká marketérov v 2016-tom

Vianoce úspešne za nami, nový rok tesne pred nami. Správny čas skúsiť trošku poveštiť aké zmeny máme očakávať. Dopredu upozorňujem, že vo všeobecnosti platí – predpovede expertov o čomkoľvek sú väčšinou totálne mimo. A to bude pravdepodobne platiť aj pre tento článok. Ide totiž o expertné predpovede ako (možno) bude vyzerať digitálny marketing v roku 2016. A expertom som pri tomto konkrétnom kúsku ja.

Ale už nezdržujme a poďme sa pozrieť čo sa mi podarilo vyveštiť vďaka hádzaniu kockami osudu. Výsledky jednotlivých hodov prosím neberte smrteľne vážne 🙂

Hod prvý – Youtube sa stane modlou marketérov

Nie že by ňou nebol už teraz. Ak chcete budovať brand moderne, trendy a sexy spôsobom, siahnete po Youtube. A agentúry chcú byť trendy a sexy. A Google chce spendy do Youtube. Win-win situácia. Už len aby spolupracovali aj klienti.

Tých veľkých, ktorí majú k dispozícii batman karty (batman karta – odborné označenie platobnej karty bez limitu) už video využívajú. A na našich trhoch ich nie je veľa. Je síce možné, že časť z nich sa rozhodne presúvať väčšie masy rozpočtov smerom od TV k Youtube, ale za aktuálneho stavu, kedy sú TV vypredané na XYZ mesiacov dopredu si myslím, že sa tak v roku 2016 ešte nestane.

A potom sú tu malí a strední klienti. S mediálnymi rozpočtami od máličko do pártisíc mesačne. A je ich celkom masa. Lenže tu narážame na fakt, že exekúcia videa tak aby fungovalo, musí mať aspoň určitú úroveň. To niečo stojí. A malí s strední klienti väčšinou nemajú radi jednorázovo väčšie investície do brandu. Idú po výkone, po objednávkach. Potrebujú návratnosť investícií. Nie masívny brand lift.

Napriek tomu je dosť celkom možné, že nás v roku 2016 čaká veľké more exekučne slabo pripravených video reklám. Pretože – Google na Youtube tlačí. Agentúry na Youtube tlačia. Agentúry budú presviedčať bežnú masu klientov. A agentúry vedia presviedčať. Budú mať dáta, case studies, dychvyrážajúce štatistiky (ako napríklad táto čerstvá decembrová o tom ako je video reklama fakt super, z ktorej je aj obrázok nižšie), atakďalej.

Priemerný ROAS video reklamy porovnaný s TV reklamou

Lenže rozpočty na prípravu a exekúciu video kampaní budú nízke. V kombinácií s faktom, že ľudia všeobecne preceňujú svoje schopnosti (a v agentúrach aj na strane klienta pracujú ľudia) to smrdí prieserom.

Ja nepochybujem o tom, že sa dá pripraviť perfektné video aj s malým rozpočtom. Lenže to by sa nad tým musel niekto zásadnejšie zamyslieť. A pri klientovi, ktorý prináša agentúre malé feečka, nemusí byť dosť času na zásadnejšie zamyslenie sa. Taktiež nepochybujem, že video inzercia môže priniesť dobré až skvelé výsledky (aj keď jednému by sa chcelo povedať, že všetky super štatistiky o výkone Google médií si väčšinou robí Google sám a samotné „hard dáta“ nezvykne zverejňovať). Ale pochybujem, že dobré výsledky s video inzerciou sa podaria dosiahnuť pri malých mediálnych nákladoch a prvoplánových a/alebo jednoducho zlých reklamách.

Preto moja prvá predikcia znie – do Youtube potečie viac peniažkov. Viditeľné nárasty YoY budú aj pri stredných klientoch. Podobne ako sa dnes nezaobíde žiadna kampaň bez remarketingu, tak sa čoskoro nezaobíde žiadna kampaň ani bez video reklamy. Postupne to bude počas 2016-teho nabiehať. A nás konzumentov reklamy čakajú popri kvalitných kampaniach veľkých brandov aj kýble lacných sprostostí, pri ktorých budeme musieť pretrpieť 5 sekúnd než klikneme na tlačítko „ťahaj do čerta s tou reklamou!“.

Ale pri troche šťastia na nás sem-tam vyblafne niečo tak príšerné, že nás od rehotu bude z kresiel vyvaľovať. Napríklad ako video reklama nižšie:

Hod druhý – Automatizácia kampaní začne prenikať k širokej mase klientov

Tomuto náhodou celkom verím. Vychádza to z vlastných skúseností. Budujeme AdBOOST už nejaký ten rôčik a človek si všíma ako sa situácia vyvíja.

Poznámka: AdBOOST je náš nástroj pre agentúry a odborníkov-jednotlivcov kombinujúci platformu na menežment automatizovaných kampaní s feed menežment platformou. Niečo ako super-robot, do ktorého lejete dáta o vašich produktoch a službách a on na základe vašich inštrukcií buduje, spravuje a aktualizuje všetky kampane na AdWords, Bing a Sklik platformách. Koniec reklamnej promo vsuvky.

Ako prvé sa o automatizáciu začali zaujímať veľké performance agentúry. Tie začali šíriť osvetu medzi malými a strednými klientami. Zrazu tu bola možnosť ľahko a rýchlo vytvoriť a ukočírovať masívne výkonnostné produktové kampane. A tento ošiaľ bude narastať. Už pri Youtube vyššie sme si spomenuli, že strední klienti idú po výkone. A automatizácia cez API môže pomôcť (rovnako automatizácia cez AdWords skripty a podobne. Bavíme sa o automatizácii všeobecne).

A na našich lokálnych trhoch sa začína hemžiť nástrojmi, ktoré sa snažia kampane viac či menej spravovať automatizovane. Seznam kúpil PPC hit, máme tu PPC Bee, pribudol AdBoos (heh, čím sa asi táto partia inšpirovala pri vymýšľaní názvu?), niekde ešte možno prežíva Blue Winston. A samozrejme AdBOOST. Vážení, tieto tooly tu pred pár rokmi neboli. A keď sa začínajú rojiť noví hráči, ktorí robia to isté – viete, že je po tom asi dopyt.

AdWords, Bing, Seznam, Facebook, Pinterest, Instagram a všetky mysliteľné online reklamné médiá poctivo budujú svoje API a podporujú trend automatizácie. Dnes je platforma bez API ako sprcha bez napojenia na vodu (po sprche si poviete: s vodou to mohlo byť aj ľahšie). A akonáhle veľké online reklamné médiá investujú do API aby sa otvorili aplikáciám tretích strán – viete, že je po tom asi dopyt.

Preto verím a predikujem, že v roku 2016 sa bude rýchlo rásť počet AdWords/Sklik/Bing/Facebook/Pinterest/atakďalej účtov, na ktorých bude nejakým spôsobom nasadená automatizácia. A táto vlna ešte len nabieha. Čakajú nás zaujímavé časy!

Hod tretí – tak ako za ostatné tri-štyri roky – tento rok už naozaj bude patriť mobilom. Možno.

Toto sme tu už mali. V dvetisícdvanástom, potom dvetisíctrinástom, štrnástom aj pätnástom. Áno, podiel mobilných cookin, na ktoré môžete cieliť v AdWords alebo RTB sieťach alebo hocikde, stúpa aj na našej rodnej hrudi. Pri pohľade na consumer barometer keď benchmarkujeme s Slovensko s UK môžeme vidieť kam to asi speje. Na Slovensku (zatiaľ) stále takmer polovica online populácie doma browsuje na tabletoch alebo notebookoch. V UK je to už len tretina (počíta sa len browsovanie pre osobné potreby, nie pracovné účely).

Porovnanie používania mobilov na osobné browsovanie - SR vs UK

Obrázok: aké zariadenia používajú ľudia najčastejšie na browsovanie po internete. Zdroj: Consumer Barometer

Začíname si zvykať na to, že mobil už nepoužívame primárne na vytváranie foto momentiek obsahu taniera na obede v miestnej táckarni. Ale voláme ním taxíky, posielame peniažky kamarátom na účet, kupujeme aplikácie a hudbu, platíme za parkovacie miesto alebo kupujeme lístok na cestu so spoluúčasťou MHD…

Jednoducho, zvykáme si cez mobil utrácať peniažky. A to je veľmi dôležité aj z pohľadu online marketingu. Čím viac sa bude predávať cez mobil, tým viac sa bude na mobily cieliť inzercia. A tým viac peniažkov do nej potečie. A v roku 2016 do mobilov potečie určite viac z mediálnych rozpočtov. Či nastane ten zlom, kedy začne byť mobil braný aj ako seriózna performance platforma, uvidíme. Ono to záleží aj na správaní nás smrteľníkov. Ak by sa tak stalo, potom pre marketing nastane skutočný rok mobilný!

Btw: celosvetovo sa priemerne pomocou mobilu odohrá 35% maloobchodných objednávok. Tzn. už sú krajiny, kde mobil môže fungovať ako seriózna performance platforma. Otázka znie, ako dlho bude trvať, kým tieto krajiny dobehne aj naša rodná hruda.

Trend transakcií vykonaných cez mobilné zariadenia

Obrázok: Podiel eCommerce transakcií z mobilných zariadení podľa Criteo. Zdroj.

Bonusový hod – AdWords konečne umožní v AdWords rozhraní zobrazovať náhľady bannerov aj keď máte zapnutý AdBlock

Už každý marketér / marketérka musel(a) zažit ten nával frustrácie, keď sa v AdWords rozhraní prestali zobrazovať náhľady bannerov. A spolu s návalom nadávok sa skúšalo prihlásiť, odhlásiť, reštartovať počítač. Aby sa nakoniec ukázalo, že stačilo vypnúť AdBlock.

A keďže sa to stalo už neraz (ja AdBlock nepoužívam, naozaj! – ale kolegovia áno…), tak pevne verím, že v Google tento bug v priebehu roka 2016 odstránia a AdWords rozhranie bude s aktívnym AdBlockom plne spolupracovať.

Aký bude rok 2016 podľa vás?

Jasné, že úspešný! Čaká nás plodný rok a snáď aj veľa pozitívnych prekvapení. A čo váš marketérsky (alebo iný) pohľad? Súhlasite s predpoveďami? Vyšli vám pri hádzaní kockou iné predikcie? Prispejte prostredníctvom diskusie. Čím viac názorov, tým lepšie. My sami sme veľmi zvedaví ako to na konci roka pri sumarizovaní všetkých predikcií dopadne.

 

+ Diskusia nemá žiadne príspevky