Čo robiť, keď sa v práci „zacyklíš“


Čo robiť, keď sa v práci „zacyklíš“

Asi každý z nás sa už pristihol, že sa hodinu len preklikáva tabmi v prehliadači, nerobí nič, a poriadne ani nevie, čo má robiť. Tento magický stav môže mať niekoľko príčin:

  • robíš v korporáte,
  • tvoja práca ťa nebaví,
  • stratil si sa, ako by Meky Žbirka povedal, “in a load of work” [ɪn ə ləʊd əv wɜːk].

Prvým dvom sa nateraz venovať nebudeme, ale ak čo len jednu z nich spĺňaš, a máš odvahu na zmenu, pozri si tento web a začni budovať svoju skvelú kariéru.

Prejdeme si pár osvedčených tipov, ktoré ti dokážu vrátiť stratený elán a nadšenie z práce. V hraničných prípadoch ti dokážu zachrániť miesto či dokonca zdravie. Lebo bezdôvodné krvácanie z nosa či arytmia srdca nie je sranda.

#1 Čas je drahocenný

Treba si uvedomiť, že čas má svoju cenu. Čas = peniaze, peniaze = lóve, lóve = love. Snáď každý z nás pozná to natešené počítanie z čias prvých brigád a’la “uu idem si vypočítať, koľko som už zarobil, kým som tu”. Podobné výpočty prebiehajú aj na strane firmy voči zamestnancom. A pokiaľ firma vie, koľko je 2+2, veruže v tom má sakra prehľad. Jednoducho, každého čas niečo stojí. Rovnako aj tvoj a toto treba mať na pamäti. Nie až  tak intenzívne, aby ťa to stresovalo, ale dostatočne intenzívne na to, aby si mal vôľu a chuť vylepšiť svoj workflow. Koniec koncov, je to práca na sebe, zlepšovanie sa a zvyšovanie svojej hodnoty.

Rada: Pamätaj, že tvoj čas niečo stojí.

#2 Všetko po poriadku

Keď sa už ale náhodou dostaneš do vyššie opisovanej situácie, najhoršia možnosť je to chaoticky zliepať. Á urobím toto, potom asi hento a bude všetko v poriadku.

Zo skúsenosti si v prvom rade odporúčam potriediť okná v prehliadači. Nepochybujem o tom, že tam máš aj užitočné a dôležité veci, ktoré si chceš neskôr pozrieť. Ulož si ich do záložiek. Teraz ich pravdepodobne nepotrebuješ. Vezmi si pero a papier a spíš si, na ktorých taskoch/projektoch aktuálne robíš a urči si, v akom poradí ich dokončíš. Možno budeš prekvapený, že toho vlastne nie je ani tak veľa.

PRO TIP: Nájdi si každé ráno čas na spísanie toho, čo ťa dnes čaká. To isté môžeš urobiť aj na báze týždňa, mesiaca či štvrťroka. Začínaj však skromne, po dni.
PRO TIP 2: Definuj si ciele, ideálne merateľné a triezve. Bez cieľa si len veľmi ťažko vyhodnotíš úspešnosť tvojich aktivít. Nepreháňaj to s nimi. Buď skôr realista ako optimista. Príliš optimistické ciele pravdepodobne nedokážeš naplniť, z toho budeš smutnučký, budeš plačkať a celý proces sa opakuje.

Rada: Dvadsať minútový ranný rituál ti dokáže ušetriť pár hodín.

záložky_meme

#3 Neutápať sa po krátkom čase

Ono to príde. Výsledky práce sa väčšinou nedajú vidieť hneď ako ju vykonáš. Ako jedno známe porekadlo hovorí, čas je najlepší lekár. Ja by som ho pre naše potreby mierne rekvalifikoval na sudcu. Ak sa ti teda často stáva scenár popísaný na začiatku, neutápaj sa v tom. Podstatné je, že o svojich nedostatkoch vieš a úplne super je, že sa ich snažíš odstrániť.

Do jednej vety zhrnuté: akékoľvek výsledky nie je možné vidieť hneď, a preto sa netreba trápiť po krátkom čase.

Keď sa veci hýbu správnym smerom, máš z toho jednoducho dobrý pocit. Určite to každý z nás už aspoň raz pocítil. Tento dobrý pocit môžeš krátkodobo hodnotiť ako pozitívny výsledok práce.

Rada: Ani kvalitný oblek ti neušijú za deň.

#4 Keď to nejde, pýtaj sa

Túto vetu počuť z každej strany. Málokedy sa ale reálne využíva. Vo vymýšľaní argumentov pre samého seba sme my, ľudia, majstri. V tomto prípade sa často bojíme pýtať hlavne preto, lebo si myslíme, že naša otázka bude somarina. Kašli na to. Vždy je dobré pýtať sa, aj za cenu toho, že to bude možno znieť absurdne. A čím skôr, tým lepšie. Pokiaľ budeš mať v niečom nejasno dlhodobo, môžu z toho vyplynúť problémy, no a tým sa chceme vždy vyhnúť.

Rada: Pýtaj sa, aj keď je to somarina. Čím skôr tým lepšie.

Bonus: Tooly ktoré pomôžu, keď si stratený

  • Pero & papier

Áno, paradoxne tento objav pochádzajúci z orientálneho Egyptu je výborný nástroj, ktorý ti dokáže zvýšiť produktivitu. Keďže je to offline nástroj, skvele dokáže oddeliť pozornosť od počítača. Tento čas dokážeš využiť ako dobrý delič medzi jednotlivými aktivitami, na ktorých pracuješ.

  • The Žurnál

Pero & papier na druhú. Toto síce nie je platené promo, ale túto vizuálne krásnu a produtivitou nabúšenú vecičku u nás máme celkom radi. Na našom marketingovom oddelení ju používa presne 33 % marketérov.

  • Kalendár

Jednoduchá vec, do ktorej sa oplatí zapísať skutočne každý meeting.

Simple nástroj, ktorý ti exaktne povie, čo máš dnes či zajtra na pláne.

Skvelá aplikácia na manažovanie projektov.

Aby si jednoducho na nič nezabudol.

Vyzdvihujem hlavne nedávno redizajnovú mobilnú appku.

A aké návyky, aplikácie, tipy a triky na produktivitu používaš ty? Pochváľ sa do komentov! 🙂

+ Diskusia nemá žiadne príspevky