Chcete prebudovať svoju značku? Tu sú návody od odborníkov z Brand Restart


Chcete prebudovať svoju značku? Tu sú návody od odborníkov z Brand Restart

 

16. februára sa v Prahe konala jedna nadupaná konferencia venovaná marketingu s názvom Brand Restart a my sme na nej nemohli chýbať. Samozrejme, že okrem občerstvenia, pri ktorom sme boli neustále, sme pozorne počúvali a zapisovali si typy a triky v marketingu. Spoločnú reč tu našli majitelia firiem, branďáci, markeťáci, freelanceri a agentúrni konzultanti.

Úvodné slovo dostal Dan Tržil, ktorý sa venuje rozvoju audio podcastov v ČR. Produkuje úspešný podcast Proti Prúdu, kde spovedá úspešné české osobnosti. Zároveň produkuje podcasty pre klientov, ako Red Bull, Česká sporiteľňa alebo Mar-ekon. Dan zároveň moderoval aj celú konferenciu.

Za Danom Tržilom mala udelené slovo Anna Mejsnarová, ktorá pôsobí v online agentúre Taste a vedie tím ľudí, ktorí budujú značky, vymýšľajú stratégie a vdychujú život kreatíve akýchkoľvek produktov. Keynote: Ztratily značky koule?

Nasledujúce slovo dostal Pavel Cahlík, ktorý prednášal o tom, Ako hacknúť hlavu zákazníkovi. V prezentácii popisoval, ako väčšina zákazníkov iba nasleduje rôzne trendy reklamy na tzv. autopilota a veľa svojich rozhodnutí robia nevedomky.

Každá značka, ktorá chce uspieť, by sa mala určite zamerať aj na systém, ako sa dostať do hlavy zákazníka – snaha ušetriť energiu mozgu. My, bežní spotrebytelia väčšinou volíme skratkovité jednanie z lenivosti (anchoring). Svoje rozhodnutia odvodíme od informácii, ktoré sme dostali od niekoho predtým.

Návodom, ako sa ubrániť chybám v rozhodovaní je:
1. Nebyť impulzívny a dopriať si čas na rozhodnutie
2. Spochybniť svoju voľbu
3. Stanoviť si svoju hladinu

Ďalším spôsobom pre správne rozhodovanie je framing.

Jedným zo spôsobov, ako vylepšiť svoj digitálny podpis, je pozitívne rámovanie. To je, keď ukazujete alebo hovoríte spotrebiteľom, aký budú mať prospech z vášho produktu alebo služby. Použite slová alebo obrázky, aby veci zneli pozitívne. Základom je prilákať ľudí. Negatívne rámovanie je typ efektu, ktorý sa najlepšie používa, keď chcete, aby sa niekto cítil vynechaný alebo mal strach. Digitálne značenie v podstate hovorí, že ak ich nedodržíte, budete čeliť následkom. Negatívne rámovanie funguje dobre, ak sa snažíte predať produkt životného štýlu. Štatistické rámovanie – propagácia produktov a podnikania pomocou štatistického rámca. Ak máte štatistiku, môžete sa rozhodnúť, či ju začleníte do rámca zisku alebo straty. Závisí to od správy, ktorú chcete poslať svojmu publiku. Typickým príkladom môže byť tvrdenie: „Náš produkt sa ukázal ako účinný v 90 % prípadov.” Hodnotové rámovanie – väčšina ľudí bude reagovať na informácie viac, ak sú zarámované, ako ovplyvňujúce niečo, čo si cenia. Rámovanie nemusí byť založené len na záujmoch a koníčkoch, ale sú často sú aj politické. 

S žiadúcimi asociáciami značiek, ktoré vedú k efektívnemu výsledku, je spojené i užívanie symbolov. Ako ukázal Vojtech Prokeš z výskumnej spoločnosti Behavio s odkazom na prácu psychológa Daniela Kahnemana – Myslenie rýchle a pomalé, mozog sa snaží čo najrýchlejšie vyriešiť vzniknutú potrebu. Pre značky (reč bola konkrétne o malých značkách) je preto dôležité spojiť sa v zákazníkovej mysli čo najrýchlejšie s touto potrebou pomocou symbolu, ktorý odkazuje ku konkrétnemu insightu (zdieľaným a emočne silným prejavom). Symboly sú v spojení s potrebami budované dlhodobo a uchovávajú sa hlboko v pamäťových štruktúrach, preto ich nie je možné meniť s každou kampaňou. 

Radovan Andrej Grezo (Maskoti v reklame – absolútne nevyhnutná zbytočnosť) je zakladateľom brandovej agentúry Somebody&Somebody. Je to človek, ktorý sa podieľal na vytvorení už známych škrečkov pre Dedoles alebo čivavy pre e-shop Factcool. 

Radovan popisoval, že kampane s charakterom, maskotom alebo „fluent device“ vytvárajú silnejšiu emocionálnu reakciu a budujú pamäťové štruktúry pre poznateľnosť značky. Ľuďom umožňujú značku a jej komunikáciu rýchlo spoznať a zapamätať si ju. V prostredí mediálneho a informačného pretlaku má rýchlosť spoznania komunikácie značky dôležitý význam pre predaj: neuroveda a vedy o mozgu ukazujú, že rýchlosť, akým spoznáme podnet, má vplyv na rozhodnutie sa v prospech tohto podnetu.

Tomáš Charouz z agentúry YYY nám porozprával o trendoch pre branding v roku 2023. Prvý trendom, ktorému by sme sa mali vyhnúť je I. znižovanie rozpočtov. Obmedzená či stopnutá komunikácia v kríze, či nekríze spôsobí pokles trhových podielov. Naopak značky, ktoré v recesii investujú rovnako, porastú. Ako behom recesie, tak i v nasledujúcich troch rokoch.
V recesii existujú len dve cesty, ako z rozpočtu vyťažiť maximum:
#Einsteinova cesta – idete proti intuícii a neznižujete investície. Ak udržíte investície na rovnakej úrovni, s veľkou pravdepodobnosťou rastiete. Ak investície zvýšite, vyťažíte maximum a váš trhový podiel pravdepodobne vzrastie. A to nielen v recesii, ale i v ďalších troch rokoch. Typickým príkladom je Hedepy – online terapia, ktorá pomohla mnoho ľuďom počas obdobia Covidu-19.

#Bernsteinova cesta – dobrý plán je ten, ktorý z obmedzených zdrojov dokáže vyťažiť nadpriemerné výsledky vďaka chytrosti a kreativite. Mať taký plán počas recesie je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Najlepším príkladom je McDonalds, ktorý začal ponúkať “menúčka” za výhodné ceny a malo to len dobrý ohlas.

II. 60 je nových 40 – nemenia sa len trendy na TikToku a nie všetko sa točí okolo GenZ, Milenials a Boomers. Starší ľudia majú peniaze a čas nakupovať pre vnúčatá, aj ísť na botox. 

Z pohľadu značky je najlepšie si prehodnotiť svoju cieľovku pre reklamu i produkty: napr. prarodičia ako cieľovka rodinnej dovolenky. Starší ľudia majú peniaze, čas a sú mentálne mladší, ako ich predchodcovia. 

Tomáš Peterek z GoBigname nám rozprával o procese vytvárania nového názvu už existujúcej značky. Pred vytvorením niečoho nového je potrebné vždy myslieť na 3 veci:

  • Think Big

Na začiatku celého procesu vždy myslite vo veľkom. Je potrebné aj myslieť na kultúru krajiny a prispôsobovať názvy produktov danej krajiny.  Chybu, ktorú napr. urobil Reebok – vytvoril tenisky s názvom Incubus (démon, ktorý v spánku znásilňuje ženy).

  • The Street

Na začiatku celého rebrandingu je potrebné si predstaviť ulicu plnú názvov. Pred začatím celého procesu je dôležité analyzovať názvy, konkurenciu, brand, farby, typy loga, maskotov a pod. 

  • The Lighthouse

Aby značka zaujala v rámci rebrandingu, je potrebné zaujať zákazníka v prvých 2 sekundách a v propagácii byť pravidelný a komunikovať jednoduchosť. 

Veríme a budeme sa snažiť nadobudnuté informácie na konferencii Brand Restart plnohodnotne využiť v prospech značiek s ktorými spolupracujeme a v budúcnosti budeme spolupracovať.

 

+ Diskusia nemá žiadne príspevky