Cena vs. kvalita. Súboj e-shopov!


Cena vs. kvalita. Súboj e-shopov!

Počet e-shopov neustále rastie, a preto je v ich množstve čoraz ťažšie presadiť sa. Získať nových zákazníkov si vyžaduje nemalé investície. Dodatočné výnosy však môžete získať aj pomocou partnera v podobe sprostredkovateľa predaja (napríklad porovnávač cien, zľavový portál a pod.).

Na prvý pohľad to môže na týchto portáloch vyzerať skôr na súboj cien ako na súboj kvality. Slovensko nepatrí ani zďaleka medzi najbohatšie krajiny, a tak úplne chápem, že ľudia letia po zľavách a výhodných ponukách. Skupina ľudí, ktorá nie je spokojná so svojím platom je pomerne veľká. To je asi aj jeden z dôvodov, prečo ľudia hľadia na CENY a prečo sú také populárne porovnávače cien či zľavové portály. Väčšinou to však nie je len o cenách.

Zľavové portály

Zľavové portály navštevujú často cenovo senzitívni ľudia. A aj preto sú úspešné ponuky s vysokou zľavou či iným výhodným benefitom.zlavomat

E-shop či poskytovateľ služby môže zľavový portál využiť ako jeden z marketingových kanálov. Je to skvelá príležitosť, ako komunikovať  limitované akcie, ponuky a dostať sa rýchlo do povedomia. Skvelé pre nové, neznáme e-shopy, bary, reštaurácie či iné spoločnosti.

Dôležité je, aby bola cena viditeľne výhodná oproti bežnej cene na internete. Inak ponuka zrejme nebude úspešná. E-shop sa tak dokáže dostať k novým zákazníkom, ktorí nemusia byť jednorazoví zákazníci. Taktiež sa dostanete do povedomia ľudí. 

Netvrdím, že všetky ponuky sú výhodné alebo ponúkajú skutočnú zľavu. Nie je to tak. Pravdou však je, že ľudia letia po zľavách. Preto je dobré to využiť, a portály tak môžu dopomôcť k zvýšeniu výnosov e-shopu. Medzi najpopulárnejšie zľavové portály patrí zlavomat.sk, zlavadna.sk alebo zamenej.sk.

Tieto portály sú úspešné, lebo ponúkajú zľavy, po ktorých ľudia bažia. Niektorí zákazníci však čakajú, že dostanú vysokú kvalitu za minimálnu cenu, čo, samozrejme, nie je možné.  

Porovnávače cien

Porovnávače cien sú pre návštevníkov (tým pádom aj pre e-shopy) taktiež veľmi prínosné. Veľa ľudí na ne chodí, aby si vybrali najvýhodnejšiu ponuku z e-shopov. Nie je to však len o cene. Na porovnávačoch si ľudia vyberajú aj podľa recenzií, rôznych ocenení, certifikátov a podobne.heureka

Istá skupina ľudí ide často po najnižšej cene. Vezmime si príklad: ak zarábate minimálnu mzdu alebo menej ako je priemerná mzda, zrejme si premyslíte, či zaplatíte za ten istý mobil 300 eur alebo 219 eur. Výber vám zjednodušia práve porovnávače cien.

Ďalšia skupina ľudí však nedôveruje všetkým obchodom a pozerá sa aj na kvalitu. Preto sa aj porovnávače cien, hlavne Heureka.sk, snažia o vylepšenia na webe, aby si mohol návštevník čo najjednoduchšie vybrať obchod podľa svojich preferencií.

Porovnávače cien sú úspešné, pretože návštevníkovi zjednodušujú výber toho správneho produktu a porovnávaju aj ponuky jednotlivých obchodov. Porovnávače cien sú ďalšou príležitosťou pre e-shopy, ako zvýšiť svoje predaje a výnosy. Niekedy môže podiel porovnávačov na celkových výnosoch tvoriť aj 20 či 40 %. Určite vyskúšajte zapojiť svoj e-shop do porovnávačov cien.

Amazon, Ebay

Niečo podobné ako na porovnávačoch cien sa deje aj na Amazone či Ebay. Tieto portály združujú veľké  množstvo rôznych internetových obchodov a ich ponuky. Návštevník si vie jednoducho porovnať, čo sa na trhu nachádza a kto čo ponúka.

amazon

Tieto portály sú úspešné, pretože zjednodušujú nakupovanie na internete. Už je len na zákazníkovi, či sa rozhodne podľa ceny, kvality,
hodnotení alebo iných preferencií. Ďalšia príležitosť zvýšiť svoje predaje.

Ďalšie združujúce portály

Medzi ďalšie portály, ktoré sú úspešné vďaka myšlienke združovania ponúk rôznych obchodov, reštaurácií, hotelov a podobne patria portály ako napríklad napizzu.sk, dajmejedlo.sk alebo bistro.sk pri jedle, booking.com, trivago.com pri ubytovaní.

booking

Ponúkajú výhodu, že si vie zákazník na jednom mieste pozrieť množstvo ponúk a vybrať si podľa vlastných preferencií. Či už je to cena, kvalita alebo niečo iné.

Na záver si to zhrnieme

Vysoká konkurencia tlačí ceny nadol, no nie je to to jediné, na čo ľudia pozerajú. Na portáloch ako porovnávače cien, Amazon a iné viete byť úspešní aj ak nemáte najnižšie ceny, no ľudia vás vnímajú ako kvalitný e-shop. Viete tak pekne zvýšiť svoje predaje a podporiť brand.

Všetky vyššie spomenuté formy sprostredkovania ponúkajú zjednodušenie výberu a nakupovania na internete. Tieto portály sú veľmi populárne a samotné e-shopy proti nim nemôžu bojovať už len z princípu, že ponúkajú niečo, čo sám e-shop ponúknuť nedokáže.

Ak máte záujem dozvedieť sa niečo o viac o využití takýto portálov pre váš biznis, kontaktujte ma na [email protected].

+ Diskusia nemá žiadne príspevky