Ako založiť úspešný e-shop a nezblázniť sa


Ako založiť úspešný e-shop a nezblázniť sa

Už desať rokov sa o naše skúsenosti delíme nielen s našimi klientmi, ale aj s ľuďmi, ktorí sa chcú vzdelávať a posúvať svoj biznis ďalej. Školíme a poskytujeme konzultácie v rámci vzdelávacieho programu Pricemania Academy, s ktorým sme minulý týždeň vycestovali na konferenciu do coworkingového centra Ponk v Nitre.

Náš kolega Peter Legény, manažér e-commerce projektov, spolu s ostatnými spíkrami hovoril o tom, ako byť úspešný vo svete e-commerce. Úvod konferencie patril jeho prednáške na tému „Ako založiť úspešný e-shop a nezblázniť sa“.

Keďže jeho výklad sa bezprostredne týkal e-shopov, prvá otázka smerom k publiku bola, koľkí už e-shop prevádzkujú. Medzi asi šesťdesiatimi účastníkmi bolo už niekoľko majiteľov internetových obchodov, no väčšina z nich si založenie e-shopu ešte len plánovala.

V úvode prezentácie odzneli zaujímavé štatistiky, ktoré by mal poznať každý začínajúci podnikateľ v online svete. V súčasnosti na Slovensku existuje viac ako 7 000 e-shopov a ich počet rastie každým dňom, rovnako ako počet online nákupov. Najpredávanejším tovarom na internete je oblečenie, nasledujú knihy, mobilné telefóny a kozmetika.

Pred začatím podnikania je teda dobré ujasniť si ČO chcem predávaťKOMU chcem predávať. Ak nemáte vlastný nápad, je dobré využiť rôzne praktické webové stránky a nástroje, ktoré ukážu, aké sú momentálne trendy, a po akom tovare alebo značke sa dopyt zvyšuje, resp. znižuje. Nemenej dôležitá je aj analýza konkurencie. Podľa Petra sú ďalšími krokmi k založeniu e-shopu rozhodnutia, od koho budem tovar odberať – či od dodávateľa alebo priamo od výrobcu, či budem mať vlastný sklad alebo nie, od koho budem čerpať obrázky a popisy produktov. Dôležitou časťou zakladania e-shopu je, ako pri iných biznisoch, definovanie cieľovej skupiny – teda odpoveď na otázku – KOMU budem predávať.

Pri vytváraní e-shopu je úplne logické, že si zmapujete konkurenciu – pozriete sa, ako vyzerá jej web, či majú produkty skladom, koľko spôsobov platby a dopravy ponúkajú či ako sa starajú o zákazníka. Nebojte sa urobiť objednávku a otestovať ich. Možno zistíte, či robia pre zákazníka aj niečo navyše.

Po analýze konkurencie by ste sa aj vy mali rozhodnúť, aké spôsoby dopravy budete poskytovať a aké formy platby svojim zákazníkom umožníte. Kvôli automatizácii procesov a lepšej komunikácii so zákazníkom bude časom potrebné zaviesť ekonomický a informačný systém. No a nezabudnite si naštudovať príslušné zákony v rámci online biznisu.

Ďalšou dôležitou súčasťou procesu tvorby e-shopu je rozhodnutie, akým spôsobom váš obchod vznikne. Či si ho dáte vyrobiť na mieru pre aktuálne potreby trhu od profesionálov (napríklad u nás v RIESENIA.com na platforme RSHOP), pri menších riešeniach môžete využiť  opensource, balíkové/šablónové riešenie alebo si zoženiete vlastného programátora, ktorý vám e-shop vytvorí podľa predstáv.

Posledným bodom Petrovej prednášky bol proces samotnej tvorby e-shopu od stanovenia štruktúry webu, wireframe-ov, dizajnu, špecifikácii zoznamu stránok až po rozšírenú implementáciu Google Analytics.

Množstvo otázok, ktoré sa na neho na konci spustili svedčili o tom, že téma online podnikania je v súčasnosti veľmi aktuálna a zdá sa, že ešte dlho bude. Tešíme sa na vás na ďalších prednáškach a konferenciách!

Ak máte záujem posunúť výkon vášho e-shopu, zarábať viac či len konzultovať alebo individuálne sa nechať vyškoliť, neváhajte sa Petrovi ozvať na [email protected] alebo 0907 684 517.

 

autor fotografií: © Martin Sipták

+ Diskusia nemá žiadne príspevky