Ako začať podnikať na internete s handmade výrobkami


Ako začať podnikať na internete s handmade výrobkami

Táto verzia článku predstavuje aktualizáciu článku z roku 2016.

Často vyslovovaná pravda našich starých rodičov – Remeslo má zlaté dno – zažíva svoju renesanciu. V dnešnej technickej dobe, kedy väčšina ľudí pracuje s počítačom, sa nájde čoraz viac tých, ktorí sa vracajú k tradičným hodnotám – predaju ručných výrobkov. Urobiť však biznis z predaja handmade výrobkov sa umelecky založeným ľuďom môže niekedy zdať „mission impossible“.  

Okrem toho remeselníci, ktorí zväčša predávajú nárazovo na trhoch, jarmokoch či festivaloch, začínajú pociťovať potrebu prezentovať svoju tvorbu aj prostredníctvom internetu. Prečo? Lebo online rastie a je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví predaja.

graf obratu ecommerce a pocet eshopov v sk

Zdroj: Heureka – Obrat e-commerce 2019

V súčasnosti je na Slovensku viac ako 12 000 aktívnych e-shopov, v Českej republike dokonca viac ako 46 000 e-shopov. Až 58 % Slovákov nakúpi online minimálne raz za kvartál. Preto sa tento trh stáva zaujímavým pre čoraz viac podnikateľov.

Slováci si radi vyberú aj z viacerých možností dopravy a doručenia. Do obľuby sa stále viac dostávajú kamenné výdajne tovaru, vďaka ktorým si nakupujúci vedia prebratie tovaru plne prispôsobiť svojim potrebám. Osobný odber na výdajnom mieste ponúka viac ako štvrtina e-shopov.

Predaj handmade cez internet

Jednou z najdôležitejších otázok, ktorú si musí položiť každý predajca je, kto sú moji zákazníci? Je dôležité poznať cieľovú skupinu, jej správanie, kde sa pohybuje, ako ju zaujať a ako sa jej prihovoriť. Až po pochopení správania potenciálnych zákazníkov sa zvýši pravdepodobnosť ich premeny na skutočných zákazníkov.

Nehanbite sa ani inšpirovať konkurenciou a všimnite si, čo najviac dôležitých detailov, ktoré vám môžu pomôcť vo vašom online biznise.

Konkurencia – čo si všímať

  • Koľko majú produktov? Koľko ich majú skladom?
  • Majú popis produktu a fotky v dobrej kvalite?
  • Je na stránke e-shopu viditeľná cena poštovného?
  • Ponúkajú záruku navyše alebo poradenstvo?
  • Koľko krokov ma ich košík a je registrácia podmienkou?
  • Akú majú dodaciu lehotu? Dodržujú ju?
  • Na akej úrovni je komunikácia so zákazníkmi
  • Posielajú notifikácie o stave objednávky emailom/sms?
  • Posielajú darček k objednávke alebo newsletter?
  • Posielajú dotazník spokojnosti po transakcii?
  • Koľko ponúkajú spôsobov platby? (prevod, dobierka, platba kartou, PayPal)
  • Koľko ponúkajú spôsobov dodania tovaru? (pošta, kuriér, osobný odber)

Sprostriedkovaný predaj

Predaj vlastných výrobkov môže byť uskutočňovaný viacerými cestami. Mnoho predajcov začína s predajom sprostredkovaným cez weby, ako napríklad:

  • Sashe – slovenský portál zameraný na predaj domácej ručne vyrábanej tvorby.
  • Fler – najväčšie internetové handmade trhovisko v Česku.
  • Etsy – globálne online trhovisko s kreatívnym tovarom.

Hlavnými nevýhodami týchto služieb sú však ťažšie budovateľná značky a malá odlíšiteľnosť od konkurencie. Vlastný e-shop je teda ďalším logickým krokom v predaji.

Vytvorenie e-shopu

Súčasťou procesu tvorby e-shopu je rozhodnutie, akým spôsobom váš e-shop vznikne. Či si najmete vlastného programátora, dáte ho vyrobiť na mieru profesionálom (napríklad u nás v RIESENIA.com tvoríme e-shopy na platforme RSHOP) alebo využijete opensource či iné balíkové/šablónové riešenie.

Ďalšími krokmi by mali byť výber možností spôsobov dopravy (kuriér, pošta, osobný odber, odberné zariadenia) a foriem platby (dobierka, internet banking, platba kartou…), ktoré zákazníkom umožníte. Kvôli automatizácii procesov a lepšej komunikácii so zákazníkom bude časom potrebné prepojiť e-shop s účtovnými systémami (napr. Pohoda, Helios, Superfaktúra, Kros…). No a nezabudnite si naštudovať príslušné zákony v rámci online biznisu.

K ujasneniu mnohých otázok vám môžu pomôcť aj šablóny briefov k zadaniam tvorby webu či e-shopu.

Propagovanie na internete

Tým, že vlastné výrobky sú originálnym a jedinečným kúskom, mala by unikátne pôsobiť celá prezentácia – počnúc logom, komunikáciou, až po webovú stránku. V rámci marketingu sa pre remeselníkov otvárajú možnosti na sociálnych sieťach, v rámci reklamy v Google Ads, ale aj pri SEO či vlastných blogoch. Pre rozbehnutie online podnikania, odporúčame využiť napríklad Digitálnu garáž od spoločnosti Google. Tá vám prostredníctvom bezplatných online kurzov priblíži nielen základy digitálneho marketingu.

Držíme palce všetkým remeselníkom, ktorí sa rozhodli podnikať s handmade výrobkami online. Ak máte záujem nechať si navrhnúť e-shop alebo prezentačný web, pokojne sa nám ozvite.

5 Komentárov

  1. viktor

    Slečna Lenka rád by som sa vás opýtal nevedeli by ste mi niekoho odporučiť kto má skúsenosti s predajom handmade produktov na etsy.com ďakujem za reakciu.:)

  2. Vladimíra

    Dobrý deň,
    prosila by som o radu, ak by ste vedeli….mám e-shop a rada by som predávala aj remeselnícke výrobky z dreva, ale od iných remeselníkov / výrobcov na Slovensku. Treba to mať nejako ošetrené? Kvalita, výdrž, certifikáty? Môžem len tak kúpiť od stolára napr.vyrobené kocky alebo koníka a ponúknuť to na e-shope? Ďakujem za odpoveď, Vladja

    • Lenka Káčerová

      Dobrý deň, Vladja,
      to je skôr otázka do právnej poradne. 🙂 Skúste sa inšpirovať, ako to robí portál Sashe.sk ako sprostredkovateľ a pozrite sa na ich podmienky používania. Čo sa týka hračiek, tam sú podmienky určite prísnejšie (certifikáty bezpečnosti a pod.), ale presne vám poradiť nevieme.

Pridajte komentár