Ako ustrážiť denný výkon AdWords kampaní a vykopnúť ich výsledky ešte vyššie


Ako ustrážiť denný výkon AdWords kampaní a vykopnúť ich výsledky ešte vyššie

Výsledky vašich AdWords kampaní môžete posunúť vpred až vtedy, keď máte ich súčasný stav úplne pod kontrolou. Ak si toho vezmete na seba priveľa  (alebo vám toho veľa naváľa šéf), niet sa čomu diviť, keď sa klientovi minie budget a nevšimnete si to, padnú objednávky alebo sa nedodrží iné KPI-čko. Teraz tomu viete predísť! Poviem vám, ako na to v jednoduchom príklade!

Performance špecialisti:

Mišo má na starosti štyri AdWords účty. Má nastavené konverzie, dohodnutý rozpočet a KPI. Každé ráno otvorí všetky účty, skontrolujete kľúčové metriky a prípadne sa pustí do optimalizácie.

Jožo sa stará o desiatky AdWords účtov. V pondelok ráno začne kontrolovať metriky a po obednej pauze sa cíti ako v piatok po 15.00 h. Energiu v práci zvyšnú časť týždňa len predstiera.

V neposlednom rade šikovná slečna Vikina, ktorej zodpovednosť vzrástla z dvoch AdWords účtov na desať. Denne venuje kontrole asi desať minút, takže má dostatok času na nevinný flirt s kolegom či kolegyňou.

Accounťák Móric

Donedávna bol Móric o výsledkoch kampaní zdĺhavo informovaný počas denných a týždenných meetingov Mišom, Jožom a Vikinou. Dnes už má jeden dashboard, na ktorom vidí všetky štatistiky. A čas na meetingoch môže venovať posúvaniu kampaní na ešte vyššiu úroveň.

Adwords účtyTento obrázok je reálny screen z nového monitorovacieho toolu, na ktorom sme u nás v RIESENIA.com usilovne pracovali. (Nemá zatiaľ názov, volajme ho Túl, bude súčasťou AdBOOST.sk.) Túl je všestranný nástroj a je nápomocný na všetkých úrovniach pracovnej pozície v online marketingu.

Túl používam aj ja a vďaka nemu vidím:

  • štatistiky aktualizované na hodinovej báze pre každý AdWords účet,
  • voliteľné metriky, ktoré chcem sledovať a vyhodnocovať,
  • sumárny prehľad rozpočtov a iných dôležitých metrík pod jednou strechou.

Dajme tomu, že mám 101 klientov (a jedného dalmatínca). To znamená , že určite sledujem minimálne 101 cieľov. Najviac ma, samozrejme, zaujíma cena, ktorú zaplatím za splnenie cieľa. Či už za cieľ považujem nákup v e-shope, prihlásenie na odber newslettra a pod.

Príklad: vývoj cien za konverzie: rôzni klienti, reálne dáta:Vývoj cien za konverzieSamozrejme, do grafov si viete vložiť metriky, ktoré zaujímajú práve vás.  

 

Taktiež sledujem napríklad vývoj search impression share:Search impression sharePamätám si, aké zmeny boli vykonané na ktorom účte a mohli spôsobiť zobrazený vývoj na grafe. Skontrolovať si môžem aj AdWords Auction Insight report, či môj konkurent náhodou nepristúpil k agresívnejšej inzercii, alebo sa nenašiel nový inzerent.

Vzápätí o tom informujem klienta a ASAP môžeme prijať opatrenia.

Túl by AdBoost.sk

Túl vás informuje vždy včas a pomôže vám nakopnúť výkon vašich kampaní okamžite. Hodíte si do grafu impresie a jedným scrollom obrazovky hneď ráno vidíte, či nedošlo k pozastaveniu inzercie pri niektorom z účtov (minul sa kredit, issue s kreditnou kartou, zamietnuté reklamy…). Okrem sledovania vývoja efektivity kampaní je pre mňa osobne dôležité nikdy neprečerpať rozpočet klientov. Už si to nemusím strážiť, mám na to vlastný Túl!

Ukážka z Túlu:TúlNavrhnutý algoritmus vás upozorňuje, koľko mediálneho rozpočtu miniete za daný mesiac. Ak je percentuálny rozdiel vysoký, okamžite viete reagovať a upraviť kampane tak, aby ste z nich vyťažili čo najviac. V neposlednom rade, pri manuálnych platbách je k dispozícii výpočet dní, kedy sa kredit minie. Pondelok je hneď  príjemnejší. Mne tento nástroj pomáha vo viacerých oblastiach. Viac spím, viac optimalizujem a viac mi chutí jesť.

Ak by som to mal zhrnúť:

  • všetky AdWords účty vidím na jednom screene,
  • volím si metriky, ktoré sa na hodinovej báze aktualizujú,
  • Túl odhaduje spotrebu budgetu k poslednému dňu v mesiaci,
  • podáva mi informáciu, kedy je potrebné dobiť kredit,
  • account manager nemusí čakať na informácie od performance špecialistov, všetko si vie na jednom mieste skontrolovať sám,
  • Túl odhalí rôzne situácie ešte v ich zárodku a umožní mi okamžite reagovať,
  • flexibilitou Túlu sa všetky výhody ani nedajú spísať.

Let’s give the Túl a try

Túl bude pre koncových klientov a agentúry k dispozícii v priebehu marca 2016 a bude za pár šupiek, vraj. Teším sa a verím, že vám uľahčí prácu minimálne ako mne. Ak používate niečo podobné ako Funnel / AnalyticsEdge, budem rád, ak otestujete Túl a napíšete mi, čo sa vám páči, prípadne, aké nedostatky pociťujete.

Ak máte akékoľvek otázky alebo odporúčania, alebo by ste chceli Túl otestovať v predstihu už teraz, napíšte do komentov alebo na [email protected].

Tagy článku:

2 Komentáre

    • Matej Tomašovský

      Ahoj Marek,
      ďakujeme za záujem, napísal som ti na LinkedIn a poteším sa akémukoľvek feedbacku.

Pridajte komentár