Ako správne používať „príbehy“ pre váš biznis


Ako správne používať „príbehy“ pre váš biznis

Príbehy na sociálnych sieťach sa stávajú čoraz používanejším formátom propagácie. Povedali by ste, že ich denne uverejní okolo 800 miliónov až miliarda ľudí? Formát, ktorý využíva storytelling v reálnom čase, je viditeľný len 24 hodín (pokiaľ ho nezvýrazníte), čím sa toto špecifikum stáva akýmsi pútačom a núti divákov pozrieť si váš príbeh len preto, aby o nič neprišli.

Poďme si zhrnúť, čo sú to príbehy (stories):

  • Sú to (väčšinou) vertikálne nahraté fotky/videá, ktoré ľudia alebo značky zdieľajú na sociálnych sieťach, väčšinou v rozmeroch 1080×1930 px, ratio 9:16.
  • Ovládajú a sledujú sa prevažne z mobilných zariadení (po novom sa dajú zhliadnuť už aj na počítačoch).
    Sú typické obmedzenou viditeľnosťou len na 24 hodín.

A na ktorých sociálnych sieťach ich môžeme nájsť?

  • Instagram
  • Facebook (Messenger)
  • Youtube
  • Snapchat

SNAPCHAT

Síce sa nachádza v našom „rebríčku“ na konci, bol to práve Snapchat, ktorý funkciu „Snapstories“ odštartoval. Začalo sa to v roku 2013, kedy spolu s funkciou „chat“ zverejnil na sociálnych sieťach príbehy trvajúce 10 sekúnd a zobrazením na celých 24 hodín.

Snapchat ponúka v príbehoch rôzne nástroje, ako napríklad:

  • AR lenses,
  • GIFká, nálepky s vlastným Bitmoji-Avatarom, vlastné nálepky (zostrihané z vašich fotiek), priame zostrihanie videa, časovač, pridanie zvuku/mute, priloženie URL odkazu, blesk prednej obrazovky, funkcia kreslenia/písania…

Aj napriek tomu, že je táto platforma na trhu najdlhšie a už existujú podobné príbehy, stále si drží svoje čísla, hlavne u mladšej generácie. Denne ju využíva okolo 218 miliónov používateľov, vo veku od 13 – 34 rokov.
Ak chcete zaujať túto cieľovku, snažte sa udržať svoje príbehy krátke, ale hodnotné. Užívatelia radi sledujú a klikajú na príbehy s kvalitným obsahom, resp. story-based príbehom.

PRÍKLADY SNAPCHAT STORIES

INSTAGRAM

V roku 2016 priniesol Instagram svoje vlastné príbehy. Kým užívatelia Snapchatu uprednostňujú hodnotný obsah, v príbehoch na Instagrame sa môžeme zamerať aj na predaj. Samozrejme, aj na Snapchate vás môžu vaši potenciálni klienti nájsť pomocou funkcie „Snap Discover Pages“, no viaceré značky zistili, že Instagram má omnoho lepší predajný model než má Snapchat. Veľa značiek uprednostňuje Instagram aj pre to, ako prepojil príbehy s e-commerce a taktiež, koľko miliónov ľudí denne ho využíva. Jednoducho počas dňa môžete využiť kľúčové elementy vášho biznisu a postnúť ich ľuďom, aby ich videli. Podľa štatistík 80 % užívateľov Instagramu sleduje na tejto sociálnej sieti minimálne jeden biznis a 70 % užívateľov vyhľadáva značky najmä na Instagrame.

Možnosti využívania Instagram Stories:

  • v porovnaní so Snapchatom sa príbehy časovo líšia (15 sekúnd video, 5 sekúnd fotka), Q&A, ankety, šablóny,
    nálepky, GIFká, písanie/kreslenie, efekty, filtre, AR efekty, hudba,
  • shopping – sledovatelia (followeri) môžu kliknúť na označený produkt,
  • highlights – uložené príbehy (stories), ktoré si môžu sledovatelia pozrieť aj po tom, čo po 24-hodinách zaniknú,
  • možnosť „swipe-up“ – vloženia odkazu jednoduchým potiahnutím prstom hore (po získaní 10 000 followerov),
  • možnosť Live (živého prenosu) – reálne budete komunikovať so svojimi sledovateľmi a po ukončení prenosu sa môžete rozhodnúť, či záznam necháte uložený (dostupný na 24 hodín) alebo ho rovno odstránite,
    možnosť zdieľania Instagram príbehu na Facebooku (nie v Messengeri).

Ak chcete, aby si vás followeri zapamätali (resp. obľúbili) a začali vás sledovať, je potrebné aj v príbehoch zdieľať vysoko hodnotný a kvalitný obsah. Samozrejme, byť každý deň na 100 % pripravený zdieľať oficiálne vopred pripravené príbehy asi nie je možné, no publikovať môžete aj aktuálne príbehy – hlavne buďte autentickí. Takéto typy príbehov preferuje konkrétne 43 % sledovateľov. Dôležité je, aby ste poznali svoje cieľové publikum a dali mu to, čo chce.

Ukážme si pár príkladov, ako by ste mohli komunikovať svoj biznis vo svojich Insta príbehoch:

PRÍKLADY INSTAGRAM STORIES

FACEBOOK

Facebook si už zažil svoje vzostupy a pády, no stále je najpoužívanejšou sociálnou sieťou, ktorú mnohé značky používajú na svoje promovanie. Keďže Facebook má pod sebou Instagram a Messenger, rozdiely v príbehoch sú minimálne.
Výhoda Facebook príbehov je ich zobrazovanie v obidvoch aplikáciách: Facebook a Messenger. Na Facebooku v News feed-e a v Messengeri nad konverzáciami.
Čo sa týka príbehov pre váš biznis, obsahovo môžete využiť tipy, o ktorých sme písali vyššie (pre Instagram a Snapchat). Facebook príbehy sú však, čo sa biznisu týka trochu obmedzenejšie ako napr. príbehy na Instagrame – chýba v nich možnosť označovania produktov aj funkcia „swipe-up“ (pridanie odkazu).

Príbehy môžete takisto využiť ako ďalší kanál a zvýšiť nimi dosah už publikovaných príspevkov. Je to jednoduchý, ale veľmi účinný spôsob, ako dať followerom vedieť, že máte novinku, ktorú by nemali zmeškať.

YOUTUBE

Youtube platformu poznáme pravdepodobne všetci. Môžeme si na nej prezerať videá každého druhu od tutoriálov až po konšpiračné teórie. Youtube však od roku 2017 spustil aj „príbehy“ podobné tým na ostatných sociálnych sieťach. Pointou Youtube príbehov bolo spojenie kreatívcov s ich publikom divákov v menej oficiálnej verzii a možnosť ukázať im tak svoju pravú „behind the scenes stránku“.
Príbehy sa dajú pozrieť len prostredníctvom mobilných zariadení cez aplikáciu Youtube.

Nápady pre váš biznis, ako použiť príbehy:

  • Behind the scenes – pomocou fotiek a videí môžete dať svojim sledovateľom náhľad do vášho biznisu, do výroby produktov alebo zákulisia poskytovania služieb.

  • Sneak Peak – dajte svojim sledovateľom jemný náhľad (teaser) vášho nového produktu alebo vašej novinky v biznise. Tak jednoducho vzbudíte zvedavosť u vašich sledovateľov, a zvýšite povedomie o vašej značke.

  • Takeover – vyzvite svojho kolegu, influencera, nejakú osobu, ktorá prevezme na celý deň váš účet na sociálnych sieťach a ukáže prostredníctvom príbehov jeho typický deň vo vašom biznise. Tak zaručíte autenticitu vašej značky.
  • Tutoriály – máte reštauráciu? Ukážte, ako pripravujete jedlo z vašej ponuky. Niečo vyrábate? Ukážte svojim sledovateľom proces tvorby a zákazníci sa vám odvďačia interakciami a zdieľaním vašich príbehov, čo vám zaručí povedomie o vašej značke.
  • S rýchlo sa meniacou dobou je potrebné, aby ste držali krok s aktuálnymi trendmi na sociálnych sieťach. Dúfame, že sme vám pomohli so správnym využitím.

    Poďme si ešte raz zhrnúť pár tipov:

  • Používajte pútavé vizuály a texty.
  • Tvorte krátky a hodnotný obsah.
  • Urobte si prieskum, aký obsah vaša cieľová skupina preferuje.
  • Ukážte zákulisie vášho biznisu, angažujte sa v rôznych aktivitách na sociálnych sieťach (používajte hashtagy…).
  • Zdieľajte svoje staršie príspevky cez príbehy, aby ste zvýšili engagement a traffic na vašu stránku.

Pamätajte, že príbehy sú ľahký spôsob, ako si získať potenciálnych fanúšikov. Sú jednoduché, kreatívne a veľmi účinné. Preto sa snažte byť autentickí.

Ak máte otázky ohľadom používania príbehov a sociálnych sietí, napíšte nám!

+ Diskusia nemá žiadne príspevky