Ako spraviť developera šťastným


Ako spraviť developera šťastným

My programátori to máme ťažké. Naša práca si vyžaduje maximálne sústredenie, jasnú víziu a podmienky vhodné pre život. Dôležitým faktom je, že šťastný programátor je produktívny programátor. Vďaka produktívnemu programátorovi je výkonnejší tím. Výkonnejší tím môže zabezpečiť vyššie zisky, z ktorých sa teší šéf, ktorý môže programátora odmeniť. A ten bude ešte motivovanejší.

Ideálny kolobeh, ktorý sa ale veľmi ľahko môže porušiť. Programátorov často frustrujú veci, nad ktorými sa manažéri a zvyšok z firmy ani nepozastaví. A tak ako šťastný programátor je prínosom pre firmu, je demotivovaný príťažou. Produktivita klesá, zvyšuje sa chybovosť, nastáva odlúčenie od tímu až nakoniec to môže viesť k odchodu z firmy. Či už Backend, Frontend, Full-stack, Dev-ops… Patríme medzi mýtické stvorenia, ktoré sú teraz doslova lovené HR agentúrami na sociálnych sieťach, sme žiadanejší než príšerky v Pokemon GO, takže si môžeme vyberať.

Benefity nestačia

Každý, aj menej schopný developer, teraz dostáva pracovné ponuky na dennej báze, kde mu ponúkajú často nereálne finančné ohodnotenia. Výsledok? Pri výbere práce si každý môže vyberať, a nie je nútený zobrať ponuku prvej firmy, ktorá o neho prejavila záujem. Tak ako programátora firma presvedčí, že je tá správna pre jeho budúcnosť?

Bohužiaľ, benefitmi ako flexibilný pracovný čas, práca z domu, fitko, futbalový stôl, playstation, ovocie, sladkosti, hračky, omaľovánky a ďalšími nezmyslami si našu pozornosť neudrží. A ani financie nie sú často tou správnou motiváciou, ako programátora získať.

Starostlivosť o existujúci tím je rovnako dôležitá ako jeho rozširovanie

Tak ako je ťažké presvedčiť perspektívneho developera na zmenu práce, netreba zabúdať ani na „hýčkanie“ si developerov v tíme. Každý typ developera má, samozrejme, svoje špecifiká, technológie, postupy či zodpovednosti, ale ich hlavné pracovné motivácie sú často rovnaké. Na motiváciu sa dá pozerať aj podľa skúseností, kde senior hľadá hlavne stabilitu, prípadne nové výzvy, junior zasa získanie vedomostí a prácu s „cool“ technológiami. Tak ako potom spraviť programátora šťastným?

Rešpektovanie osobného života

Aj keď mnohí z programátorov sú workoholici, ktorých vídate v kanceláriách ráno, keď prichádzate, a aj večer, keď z práce odchádzate, neznamená to, že nemáme svoj osobný život, koníčky, problémy, ktoré musíme riešiť, a internet nie je naším jediným spôsobom pre kontakt s okolím. Preto treba na to myslieť aj pri plánovaní práce. Aj keď daný programátor sedí v práci 12 hodín, nemal by s tým manažment automaticky počítať.

1

Práca s novými technológiami

Programovanie, tak ako iné odvetvie v IT priemysle, ide dopredu každým dňom. Každý deň tu máme nový jazyk, framework, metodológiu, a tak ako sa ešte nedávno programátori hlásili na pozície PHP, MySQL, HTML, CSS programátorov, teraz sú v kurze ponuky na NodeJS, MongoDB, React, Angular programátorov. Netreba ale podľahnúť lákaniu a teraz prepisovať celú aplikáciu do jazyku X, keď o rok môže byť zasa trendy jazyk Y.

2

Sloboda riešenia

Mám kopec nápadov, uchvátil ma nový jazyk, ale vedenie to zatrhlo, pretože nie je čas, nie sú financie, alebo iná výhovorka, ktorá spôsobí jediné – demotiváciu. Každý programátor potrebuje dostať určitú dávku sebarealizácie, pretože vo výsledku to môže posunúť nielen jednotlivca, ale aj celý tím.

3

Práca na dobrom projekte

Nikto nechce pracovať na projekte, ktorý nemá žiadnu budúcnosť. Vždy chceme, aby naše dielo bolo úspešne a používané. Okrem samotného cielenia projektu, je nutné aby projekt spĺňal aj kritériá technologického charakteru. Čiže použité jazyky, kvalita kódu a chybovosť. Nikto nechce pracovať na kóde, ktorému nerozumie ani programátor, ktorý ho písal. Nikto nechce pracovať na projekte, v ktorom musí pol dňa len debugovať a ladiť chyby.

4

Práca v dobrom tíme

Na dobre fungujúcom tíme to všetko stojí a na zlom, samozrejme, padá. Čo ale definuje dobre fungujúci tím? Ako sa spozná takýto tím? Je snáď dobrý tím ten, ktorý pracuje s najnovšími technológiami? Je to ten, čo dosahuje najvyššie zisky? Alebo je to ten, čo v kritických situáciách vie, ako s danou situáciou naložiť? Pri práci v tíme treba chápať, že neexistuje žiadne “Ja”, ale vždy to bude my a je jedno, či používate na vedenie tímu SCRUM, Kanban alebo inú agilnú metódu, ide hlavne o vzájomnú dôveru.

5

Vyvarovať sa sústavného vyrušovania

Vyrušovať programátora, keď je “v zóne” je z jednou najfrustrujúcejších vecí, ale môže mať hlavne dopad na samotnú výkonnosť, a dokonca chybovosť. Aj keď manažér za vami príde len s maličkosťou, neuvedomuje si, že programátor musí občas počas programovania myslieť na viac vecí naraz. Má v hlave celý algoritmus, ktorý musí bezchybne previesť do kódu, a táto malá strata pozornosti môže spôsobiť, že chvíľu potrvá, kým sa do toho kontextu opäť dostaneme, čo môže mať za dôsledok aj vznik neočakávaných features – bugov. Ak máme v ušiach slúchadlá, aj keď v nich veľakrát nehrá žiadna muzika, nerušte nás, prosím.

6

Zamedziť zahltenie meetingami

Programátor, ktorý nie je na žiadnej manažérskej pozícii alebo si to jeho povinnosti nevyžadujú, by nemal strácať svoj pracovný čas na rôznych meetingoch. U nás programátori absolvujú len jeden ranný meeting, kde sa dozvedia priority, prípadne zvyšok tímu o blockeroch, a jeden celofiremný meeting, ktorý sa koná raz za týždeň. Inak sa programátor venuje hlavne programovaniu.

7

Správne vedenie

Project manager, Team Leader, Lead developer sú pozície, ktoré “obyčajných” programátorov najviac ovplyvňujú a ich najväčšou jednotkou v rukách je náš čas, s ktorým musia vedieť správne zaobchádzať. Nikto nechce pracovať vo firme, kde musí „makať“ 25 hodín denne, 6 dní v týždni, aby všetko naplánované stihol. Vo vedení tímu musí byť človek, ktorý vie správne plánovať, flexibilne prioritizovať, mentorovať, delegovať, a hlavne na rozdiel od pro-klientskych pozícií ako Account alebo Sales manager, bol ten, čo stojí za svojím tímom.

8

Svetlá budúcnosť

Každý programátor sa raz za čas zamyslí nad budúcnosťou. Či jeho pracovná náplň je to, čo ho bude robiť šťastným aj o 10, 20, 30 rokov neskôr. Do kedy budeme schopní udržiavať krok s technológiami? Akú má jeho projekt životnosť? Čo ak sa raz zobudím a zistím, že už nechcem byť “obyčajným” programátorom? Preto aj pri výbere firmy treba myslieť na to, či má zmysel pracovať na nejakom startupe, ktorý môže (ale nemusí) mať životnosť len pár rokov, v porovnaní s prácou v zabehnutej firme, kde okrem stabilného prostredia sa, samozrejme, ponúka aj možnosť kariérneho rastu. U nás v RIESENIA.com sa nikdy nebojíme nových výziev, nebojíme sa práce s novými technológiami, a hlavne, pracujeme na projektoch prítomnosti, ale samozrejme, svojou škálovateľnosťou a stále novými trendmi, aj budúcnosti internetu.

9

Chceš byť šťastný? Pridaj sa do nášho tímu a poď s nami pracovať na vývoji TOP platformy v e-commerce RSHOP a na tých najlepších e-shopoch. Ak si expert v PHP, pozri si ponuku pre Back-End Developera. Ak už máš nejaké skúsenosti, ale potrebuješ viac praxe (možno aj popri škole), vezmeme ťa medzi Junior Webdeveloperov. A ak je ti bližší frontend, máme ponuku aj pre teba.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky