Ako na platbu kartou v internetovom obchode


Ako na platbu kartou v internetovom obchode

Prevádzkovať internetový obchod a nemať integrovanú platobnú bránu je ako mať závodnú jedáleň pri fabrike a neprijímať gastrolístky. Zákazníci k vám síce chodiť budú, ale nie všetci budú spokojní.

Podľa dát heureka.group bolo v roku 2019 viac ako 60 % všetkých objednávok zaplatených kartou, prevodom alebo elektronickou peňaženkou ako Apple či Google Pay. Tento trend medziročne rastie a určite aj v aktuálnej situácii je na mieste rozmýšľať nad integráciou platobnej brány. Prevádzkovateľ platobnej brány si účtuje poplatok za každú transakciu, ale na základe našich skúseností vieme, že je to zanedbateľná čiastka v porovnaní s položkovou sadzbou vašej účtovníčky, ktorá by musela každú jednu platbu párovať a následne likvidovať. V tomto prípade môžeme určite hovoriť o značnej úspore nákladov a efektivite. O čo opierame naše tvrdenia? Integrácia platobnej brány vám ponúka hneď niekoľko výhod:

Okamžitá informácia o zaplatení

Systémy online platobných brán (platba kartou online) vedia ihneď po odoslaní platby, či platba prešla alebo nie. Túto informáciu vedia poskytnúť e-shopu tak, aby sa objednávka okamžite označila ako zaplatená.

Túto informáciu oceníte vtedy, keď máte nastavené procesy expedície objednávok až po zaplatení. Teda sa nemôže stať, že by vaši zamestnanci začali pripravovať objednávku na expedíciu, ak ešte nebola zaplatená.

Možnosť opakovanej platby

Často sa stáva, že zákazník chce zaplatiť prostredníctvom platobnej brány, ale pre nedostatok finančných prostriedkov na účte alebo pre technickú chybu platbu nedokončí. Miesto zdĺhavého vyklikávania opakovanej platby v prostredí platobnej brány viete túto transakciu zopakovať jedným kliknutím – zaslaním e-mailu zákazníkovi alebo dokonca vie zákazník platbu opakovane uskutočniť aj on sám, vo svojom účte.

Keď už viete na 100 % povedať, kedy bola objednávka prostredníctvom platobnej brány uhradená a kedy nie, je stále priestor povýšiť vašu automatizáciu na vyšší level. 

Spracúvajte bankové výpisy

Upgradujte svoj internetový obchod tak, aby spracúval výpisy z bankových účtov. Na základe zhody variabilného symbolu a sumy vie byť aj objednávka, ktorá nebola uhradená cez platobnú bránu automaticky označená ako zaplatená. Toto spracovanie prebieha na základe dát z bankových výpisov, ktoré vám vaša banka pravidelne posiela do e-mailovej schránky. Prečo ich miesto tlačenia nezačať automatizovane spracúvať? Nielenže tým pomôžete planéte, ale aj ušetríte váš čas.

Čo na to informačný systém?

Všetky údaje získané prostredníctvom automatizácie na strane internetového obchodu dokážeme preniesť prostredníctvom príznakov na objednávkach priamo do informačného systému, kde s nimi dokážeme ďalej pracovať. Samozrejme, odporúčame aj automatizovať na strane informačného systému, a preto automatizované spracovanie bankových výpisov by malo byť jednou z dôležitých funkcionalít, pokiaľ vyberáte vhodné riešenie. Spracovanie výpisov je v tomto prípade dôležité hlavne pre likvidáciu a vyúčtovanie faktúr či daňových dokladov. Informácie o úhradách môžete následne spätne doťahovať do internetového obchodu a zobrazovať vašim obchodným partnerom pre kontrolovanie faktúr po splatnosti. Vhodnou skladbou automatizačných nástrojov dokážete ušetriť, a hlavne zefektívniť, značné množstvo času vašich zamestnancov. 

Nemáte dobré skúsenosti s prepojeniami platobných brán? Potrebujete poradiť s efektivitou či automatizáciou vašich procesov? Pokojne sa nám ozvite a ukážeme vám výhody automatizácie procesov či integrácie systémov tretích strán.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky