Ako expandovať do zahraničia (nielen) s Marketplace


Ako expandovať do zahraničia (nielen) s Marketplace

Trh internetových obchodov je bojom o vytrvalosť a nápaditosť a pokiaľ si chcete ukrojiť z pomyselného koláča trhu, je dôležité strategicky plánovať. Na slovenskom e-commerce trhu je na základe dát od heureka.group viac ako 12 600 internetových obchodov, a preto získať čo najlepšiu pozíciu vie byť náročné. Pokiaľ nie ste monopol alebo nemáte neobmedzenú konkurenčnú výhodu, je veľmi dobré myslieť na expanziu na rastúce zahraničné trhy, kde si viete obsadiť trhovú pozíciu ešte v začiatkoch. 

Prv než začnete zháňať programátorov, tlmočníkov či nového dopravcu, spravte si trhovú analýzu krajín, kam sa oplatí expandovať. V tomto vám môže pomôcť aj Heureka s dátami z ich porovnávača. Tým, že majú zastúpenie v strednej a východnej Európe dokážu poskytnúť dostačujúci pohľad na základné črty e-commerce trhu danej krajiny. Z ich dát vyčítate penetráciu trhu konkurenciou, medziročný rast, objem tržieb či najpopulárnejšie kategórie. Ak už máte analýzu za sebou, je dobré začať pátrať po vhodných riešeniach expanzie. Popri vlastnom vývoji a spustení zahraničných mutácií vášho internetového obchodu je zaujímavou voľbou aj expanzia prostredníctvom marketplace-ov. Marketplace je vo svojej podstate internetový obchod väčšieho hráča na trhu, ktorý umožňuje predávať menším obchodníkom prostredníctvom svojej stránky. Výhod je mnoho, ale v každom prípade je potrebné zvážiť, či je tento model biznisu vhodný aj pre vás. Takisto treba mať na pamäti, že marketplace nie je alternatívou vášho internetového obchodu, je to len doplnok pre rozšírenie odbytu vášho tovaru aj iným lokálnym či zahraničným zákazníkom.

Marketplace platforiem je mnoho a medzi tie najznámejšie v našich končinách patrí Amazon, Allibaba, eBay, Allegro, eMAG, Zalando, MALL, ale postupne aj ALZA či Heureka. Biznis model sa líši od marketplace-u ku marketplace-u, ale vo väčšine môžete rátať s poplatkami za zaradenie vašich produktov do predaja a províziou z objednávok.

 

Či už expandujete do zahraničia sami, alebo prostredníctvom marketplace-u mali by ste mať na pamäti nasledovné:

Registrácia zahraničného subjektu pre daň

  • Každá krajina má iné pravidlá, za akých môžete ako zahraničný subjekt podnikať na ich území, preto odporúčame preštudovať si lokálnu legislatívu.

Rozdielne sadzby dane

  • Tak, ako na Slovensku máme viaceré daňové sadzby, tak aj v jednotlivých krajinách Európy nájdeme rozdielne výšky DPH. Ako v bode vyššie, odporúčame sa na to pripraviť.

Jazykové mutácie

  • Každá národnosť má svoje nákupné špecifiká, avšak všetky majú spoločné to, že internetové obchody, na ktorých nakupujú, by mali mať 100 % preklad do ich jazyka. Dajte si preto záležať na prekladoch – či už použitím Google Translate ML API alebo využitím služieb prekladateľov. 

Zákaznícka podpora

  • Ruka v ruke s jazykovými mutáciami ide aj zákaznícka podpora v danom jazyku krajiny. Obsluha zákazníckej linky s plynulou znalosťou jazyka zvyšuje konverzný pomer.

Spôsoby platby a doručenia

  • Čím má zákazník väčší výber z platobných a dopravných možností, tým väčší je jeho sklon k nákupu. Je dôležité brať do úvahy nákupné zvyklosti jednotlivých krajín, a preto, ak zákazníci preferujú dobierku pred platbou kartou, alebo prevodom na účet, neváhajte a ponúknite im tieto možnosti.

Nemáte skúsenosti s marketplace-om alebo plánujete rast a chcete zistiť viac o možnostiach expanzie? Ozvite sa nám a spoločne nájdeme vhodné riešenie.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky