Ako vytvoriť efektívnu landing page a čo na nej merať


Ako vytvoriť efektívnu landing page a čo na nej merať

Landing page je špeciálna stránka vo vašom internetovom obchode alebo prezentačnom webe, ktorej cieľom je konvertovať návštevníkov na zákazníkov. Využíva sa primárne pri marketingových kampaniach a mala by byť optimalizovaná na dosiahnutie čo najvyššieho konverzného pomeru.
V jednoduchosti povedané, landovacie stránky v internetových obchodoch majú jedinečný účel: motivovať návštevníkov, aby využili vašu ponuku a uskutočnili nákup.

Môžete ich však využiť nielen na promo špeciálnych ponúk, ale aj na komunikáciu konkrétnych služieb alebo získavanie informácií (napr. e-mailových adries) od zákazníkov.Vytvoriť efektívnu landovaciu stránku pre vašu kampaň, ktorá bude prinášať očakávané výsledky môže byť niekedy zložitejšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

Najväčšie percento návštevníkov opustí vašu landovaciu stránku v internetovom obchode približne za 1 až 8 sekúnd. Zjednodušene povedané, landovacia stránka vášho internetového obchodu musí byť efektívna. Pokiaľ naozaj chcete, aby sa návštevníci jej obsahu chytili, a aby ste dosiahli ciele, ktoré ste chceli.

Prvým krokom, ako dosiahnuť efektívnu landovaciu stránku je nepoužiť na tento účel vašu úvodnú stránku v internetovom obchode. Úvodná stránka slúži na vytváranie povedomia o značke, komunikáciu benefitov, rýchly prístup do kategórií pre rôzne typy zákazníkov a podobne.
Landovacia stránka by mala byť niečo ako jej menšia sestra. Mala by niesť konzistentný vizuál a tone of voice vašej značky. Obsah by však už mal zodpovedať konkrétnej cieľovej skupine a cieľom, ktoré chcete dosiahnuť.

Jej účelom je motivovať návštevníkov, aby sa rozhodovali podľa vašej konkrétnej ponuky alebo na základe možností, ktoré chcete komunikovať.

Landovacia stránka nemusí obsahovať úplne všetky informácie, ktoré zákazník potrebuje na uskutočnenie nákupu. Ak dodržíte základné kroky, ako vytvoriť landovacie stránky internetového obchodu vrátane návrhu a optimalizácie miery konverzie (CRO), dokážete relatívne jednoducho maximalizovať predaj.

Najlepšie praktiky, ako vytvoriť efektívnu landing page

1. Zamerajte sa na svoju „Buyer personu“

Buyer persona (persóna kupujúceho) je v jednoduchosti fiktívna osoba, ktorá reprezentuje potreby a správanie vášho ideálneho zákazníka. S jej využívaním sa stretnete hlavne v marketingu.

Použitie tejto marketingovej persóny spraví vašu landovaciu stránku 2 až 5-krát efektívnejšou a zároveň jednoduchšou na používanie pre vašu cieľovú skupinu.

Hlavným cieľom vašej stránky môže byť prilákanie vášho „ideálneho zákazníka“ buď na konkrétnu ponuku alebo mu poskytnete riešenie jeho problémov či potrieb vo forme vášho produktu. Nezáleží na tom, či ide o fyzický alebo digitálny produkt.

Príklad:

Bewooden vo svojej kampani daroval všetok zisk z nákupu brošní na útulok a dočasnú starostlivoť o zvieratá. Na potreby zákazníkov reagoval tým, že na základe reakcií a záujmu postupne vytváral a dopĺňal rôzne motívy brošní.

bewooden

Tip pre vás:

Prepojte potreby zákazníkov s jednotlivými produktami (službami) alebo akciovými ponukami. Vytvorte landovaciu stránku určenú predovšetkým na riešenie problémov vašich zákazníkov.

2. Poskytnite zákazníkom iba jednu ponuku

Landovacie stránky, ktoré obsahujú viac rôznych ponúk nebudú také účinné ako stránky len s jednou hlavnou ponukou.
Je to podobné, ako keď prídete do baru a dostanete dlhý zoznam skvelých miešaných drinkov. Je ťažké si vybrať (len jeden :), takže nakoniec sa frustrovaný rozhodnete pre niečo štandardné ako rum alebo pivo.

Veľmi podobné je to s vaším zákazníkom, ktorému poskytnete príliš veľa rôznych ponúk. Jeho nerozhodnosť môže znamenať, že si nevyberie zo žiadnej z nich. Pretože ho zbytočne postavíme do pozície, kedy je veľmi ťažké dospieť k rozhodnutiu a nakúpiť.

Príklad:

Grohe ako výrobca kúpeľňového príslušenstva prišiel na trh s novým produktom. Sériou atraktívnych nerezových drezov. Náš klient túto príležitost využil a spustil marketingovú kampaň so špeciálnou landovacou stránkou, kde napriek svojmu portfóliu rôznych oveľa známejších značiek komunikuje výlučne jeden produkt značky.

 

grohe drezy online

Tip pre vás:

Vždy vašu landovaciu stránku zamerajte len na jednu konkrétnu ponuku – tú najlepšiu, a eliminujte tak nerozhodnosť zákazníkov.

3. Orientujte sa na výhody produktu

Váš hlavný nadpis a texty by sa mali zameriavať predovšetkým na výhody vášho produktu a nie na jeho vlastnosti, pretože obsah orientovaný na funkcie produktu bude pre vášho zákazníka nelákavý a nudný.

Váš zákazník nepotrebuje okamžite poznať všetky parametre a špecifikácie, a dokonca im nemusí ani rozumieť.

Zákazníci chcú vedieť, že počítač, ktorý si kupujú je rýchly, nie, že má procesor Intel Core i7-9800X, pretože väčšina zákazníkov nemá potuchy, čo to je.

Príklad:

Ak niekto dokáže skvele predať svoje produkty je to spoločnosť Apple. Aj keď ide o technické zariadenie, ktoré má svoje špecifické parametre, komunikácia na landovacej stránke je absolútne jasná aj bez znalosti technických výrazov.

apple

Tip pre vás:

Zvýraznite hodnotu svojho produktu tým, že ukážete návštevníkom presne to, čím je výnimočný, a prečo ho vo svojom živote potrebujú.

4. Zamerajte sa na konverzie

edným zo základných pravidiel každého úspešného internetového obchodu je správna optimalizácia pre vyhľadávače (SEO). Výnimky však potvrdzujú pravidlá. To platí aj pre vašu landovaciu stránku, ktorá by mala byť optimalizovaná predovšetkým pre konverzie.

Optimalizácia konverzného pomeru (CRO) je dnes dlhodobou stratégiou každého úspešného riešenia.

V globálnom meradle viac ako 60 % e-commerce spoločností má konkrétneho človeka alebo tím, ktorý sa špeciálne zameriava na CRO. V lokálnom meradle bude však toto číslo pravdepodobne menšie.

Cieľom vašej landovacej stránky je predávať. Preto by mala byť navrhnutá s ohľadom na CRO. Nie na to, aby sa uchytila na čo najvyššej pozícii vo výsledkoch vyhľadávaní.

Príklad:

Jednoduchá landovacia stránka cielená na konkrétnu službu. Prioritou je obsah zameraný na výhody, jednoduchý proces a jasne definované CTA.

 

uxaudit

Tip pre vás:

Obľúbenou CRO taktikou pre podporu predaja je využitie viacerých CTA tlačidiel na landovacích stránkach (napr. v hlavičke, v obsahu stránky a na konci stránky).

5. Využite Social Proof

Viac ako 70 % ľudí sa rozhoduje pri kúpe produktu alebo služby podľa toho, čo o nej hovoria ostatní.

Dôverujú recenziám iných zákazníkov, odporúčaniam rodiny alebo priateľov, teda spoliehajú sa na potvrdenie tretej strany ako na sociálny dôkaz (social proof), že rozhodnutie, ktoré robia je dobré.

Každá efektívna landovacia stránka využíva určitú formu social proof-u. To, do akej miery vášho zákazníka ovplyvní, závisí viac-menej na štyroch podmienkach:

  • jeho vlastnej neistote,
  • dostatočnej autorite,
  • stotožnení sa s ostatnými v rovnakej situácii,
  • rozhodnutí veľkého množstva ľudí.

Social proof môže mať podobu napr. recenzií zákazníkov, testimoniálu (experta v problematike, známej osoby) certifikátu a ocenení alebo hromadných odporúčaní (zakúpilo viac ako 20 000 zákazníkov, nájdete nás v 12 krajinách, sme na trhu viac ako 15 rokov a pod.).

Funguje to, pretože vás núti myslieť si, že 5 miliónov ľudí sa nemôže mýliť. Ak by to nefungovalo, prečo by toľko ľudí používalo tento produkt?

Príklad:

Stránka squatty potty využíva ako social proof hromadné odporúčania. A funguje to, pretože vás núti myslieť si, že 5 miliónov ľudí sa nemôže mýliť. Ak by to nefungovalo, prečo by toľko ľudí používalo tento produkt?

 

squotypotty

Príklad 2:

PetFarm Family využíva skvelú kombináciu rôznych spôsobov sociálneho dôkazu. Okrem BIO/EKO prísľubu buduje svoju dôveryhodnosť a reputáciu recenziami od zákazníkov zo sociálnej siete Facebook, odkazmi na svoje recenzie a články v rôznych známych médiách a získanými oceneniami kvality.

petfarm family

Tip pre vás:

Ak chcete urýchliť rozhodovací proces, pridajte na svoju landovaciu stránku niektorú social proof formu, napríklad recenzie, články a rozhovory v známych médiách alebo získané ocenenia.

6. Optimalizujte dizajn landovacej stránky

Pre návrh dizajnu landovacích stránok existuje viac osvedčených postupov, no sú kroky, ktoré majú všetky spoločné.
Po prvé, efektívna landovacia stránka by nemala ponúkať zákazníkovi zbytočné dôvody na to, aby ju opustil skôr ako chceme. Zároveň by mala byť čo najjednoduchšia a zredukovaná na čo najmenej „zbytočného obsahu“, ako napríklad navigačná lišta.

Ako som už spomínal, zbytočné rozptyľovanie zákazníka je prekážkou.

Ďalej by ste mali používať vysokokvalitné obrázky, no žiadnu fotobanku. Váš obsah musí byť autentický a apelovať na túžby vašich zákazníkov. V opačnom prípade budete strácať dôveryhodnosť, nezávisle na tom ako kvalitný váš produkt alebo služba môže byť.

Asi najdôležitejším tipom, ako vytvoriť efektívny dizajn landovacej stránky je umiestniť najdôležitejšie prvky ako hlavný nadpis a CTA do hlavičky stránky. Na miesto, ktoré uvidí každý zákazník pri návšteve ako prvé.

Ak zákazník na vašej landovacej stránke zotrvá, chcete, aby ďalej videl vašu ponuku.

Ďalšie informácie, ako napríklad social proof, môžu nasledovať nižšie, pod hlavnou viditeľnou časťou. Potom sa zákazník môže posúvať ďalej a postupne sa dozvedať viac informácií.

Príklad:

Skvelou úkážkou ideálnej landovaje stránky, ktorá je optimalizovaná pre svoju cieľovú skupinu je stránka pre zriadenie účtu v službe Dropbox. Jasne definuje účel služby, jej cenu, odpovedá na hlavné otázky návčtevníka a jej minimalistický dizajn nenabáda k neočakávanému odchodu zo stránky.

dropbox

Tip pre vás:

Nepodceňujte a dodržiavajte hlavné princípy efektívneho dizajnu. Napr. eliminujte nepodstatné údaje na stránke, aby sa vaši zákazníci čo najviac sústredili.

7. Zahrňte extra benefity a dôležité informácie

Aj keď najlepšie landovacie stránky sú tie minimalistické, neváhajte do nich zahrnúť kľúčové informácie, ktoré zákazníci musia vedieť, aby mohli uskutočniť nákup.

Pri výbere internetového obchodu sú pre zákazníkov najdôležitejšie tri veci:

  • cena produktu a zľava alebo darček,
  • cena a možnosti dodania produktu,
  • rýchlosť dodania produktu.

Väčšinou býva súčasťou stratégie landovacích stránok práve exkluzívna zľava, ktorú môžu zákazníci získať. Môžete však do nej zahrnúť aj ďalšie výhody, ako možnosti financovania alebo zvýhodnená preprava.

Vždy sa oplatí skúšať a hľadať, ktoré informácie vám zvyšujú počet konverzií, aby ste vedeli, čo je najlepšie do vašej stránky zahrnúť.

Príklad:

Amazon motivuje spoločnosti k registrácii na svojej landovacej stránke zvýhodnenou cenovou politikou.

 

amazon

Tip pre vás:

Okrem základných informácií (cena produktu, cena dopravy, rýchlosť dodania) hľadajte aj ďalšie výhody, ktoré by mohli viesť k vyššiemu predaju, niečo, čo budú vaši zákazníci považovať za výnimočné, alebo exkluzívne a čo vás odlíši od konkurencie.

8. Sledujte správanie používateľov

Vytvorením landovacej stránky vaša práca ešte len začína. Na to, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, je dôležité vašu stránku postupne zdokonaľovať sledovaním správania zákazníkov a A/B testovaním.

Aj malé zmeny na landovacej stránke môžu mať za následok výrazné zvýšenie počtu konverzií.

Nájsť vhodný nástroj pre A/B testovanie nie je žiadny problém a nezáleží na tom, či ste internetový obchod alebo agentúra. Problémom však môže byť výber toho správneho. Odpoveď na túto otázku a viac o výhodách testovania nájdete v mojom predchádzajúcom článku – Čo je A/B testovanie, ako funguje a na čo si dať pozor.

Ak si kladiete otázky, akú časť stránky vidí väčšina vašich používateľov, ako ďaleko sa zvyknú preskrolovať, kde všade klikajú a či vaše CTA tlačidlo plní svoj účel, odpoveďou pre vás bude sledovanie správania používateľov.

Správanie používateľov môžete sledovať rôznymi nástrojmi, obľúbený je napríklad Hotjar, ktorý vám umožní zbierať heatmapy, nahrávať video záznamy správania používateľov a pod.

 

hotjar

Tip pre vás:

Najlepšia cesta, ako vylepšovať svoju landovaciu stránku je sledovať správanie jej používateľov. Pravidelne vyhodnocujte heatmapy a nebojte sa využívať možnosti A/B testovania.

9. Sledujte kľúčové metriky

Sledujte správne metriky a vyhodnocujte výkonnosť vašej vstupnej stránky. Často som spomínal konverzie, ktoré však môžete sledovať len vy sami.

Najdôležitejšie metriky vašej landovacej stránky v internetovom obchode sú:

  • počet zobrazení landovacej stránky,
  • počet návštev podľa zdroja,
  • miera okamžitých odchodov,
  • priemerné trvanie relácie,
  • počet vložení do nákupného košíka,
  • miera opustenia nákupného košíka,
  • počet konverzií.

Každá z nich vám pomôže vylepšiť vašu landovaciu stránku a marketingové kampane. Na sledovanie metrík a vyhodnotenie webovej analytiky vám postačí Google Analytics.

analytics

Záver

Landovacie stránky v internetových obchodoch majú jedinečný účel: Motivovať návštevníkov, aby využili vašu ponuku a uskutočnili nákup.

Tento účel musíte mať na pamäti na každom kroku, od vytvorenia Buyer persony a stanovenia vašich cieľov až po sledovanie výkonnosti vašej landovacej stránky.

Ďalej je to už len na vás. Predstavte si svojho ideálneho zákazníka a zistite, ako môže byť váš produkt alebo služba riešením jeho problémov.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky