#5 UX dizajn pozitívne ovplyvní Word-of-Mouth u vašich zákazníkov


#5 UX dizajn pozitívne ovplyvní Word-of-Mouth u vašich zákazníkov

Vo svojich predchádzajúcich príspevkoch som rozprával o prístupoch a budovaní prepojenia medzi vašou aplikáciou, webstránkou alebo e-shopom a vašimi používateľmi. V poslednom článku z mojej série Prečo investovať do UX dizajnu sa zameriam na iný, pre mňa osobne najmocnejší marketingový nástroj, ktorý UX dizajn výrazne podporuje, a to Word-of-Mouth (v jednoduchosti „osobné odporúčanie”, ďalej len WOM).

WOM predstavuje zdieľanie informácií o produkte alebo službe prostredníctvom osobnej komunikácie, sociálnych sietí a iných každodenných interakcií. Neexistuje lepšia reklama, ako keď zákazníci rozprávajú o vašom produkte a odporúčajú ho sami, pretože chcú, nie preto, že by ste im zaplatili za reklamu.

Rozprávať o dôležitosti WOM a spôsoboch, ako motivovať ľudí, aby hovorili o vašom produkte, by bolo skôr na samostatný článok. Spomeniem dva hlavné dôvody, prečo práve dobrý používateľský zážitok pozitívne ovplyvňuje osobné odporúčania.

Zvyšuje dôveryhodnosť

Ľudia majú tendenciu veriť iným, ktorí sú podobní ako oni a majú tendenciu učiť sa od nich a preberať ich správanie. UX riešenia, ako sú recenzie, „hviezdičkové“ hodnotenia, odporúčania produktov ako „zákazníci, ktorí zakúpili tento produkt, si tiež kúpili …“, a rôzne ďalšie funkcie budujúce pocit dôvery zákazníkov, ich povzbudzujú k tomu, aby o produkte hovorili. V dôsledku toho nielen zvyšujú počet objednávok, ale často aj ich priemernú veľkosť. Zákazníci sa neobávajú nakúpiť za viac a drahšie produkty.

Podporuje zdieľanie na sociálnych médiách

UX dizajnéri si vždy uvedomujú dôležitosť zdieľania na sociálnych médiách. Typickým príkladom je zobrazovanie odkazov na stránky sociálnych médií zacielených na konkrétne publikum. Príkladom môže byť webstránka Dribbble, ktorá združuje dizajnérov a umelcov. Veľmi jednoducho ponúka zdieľanie obsahu na kreatívne médiá ako Pinterest, no zdieľanie na formálnych médiách ako LinkedIn už neponúka. Prepojenie so sociálnymi médiami vám umožní lepšie osloviť cieľovú skupinu a komunikovať svoje value proposition (konkrétne dôvody a hodnoty, prečo by si mal zákazník kúpiť službu alebo produkt).

If you do build a great experience, customers tell each other about that. Word of mouth is very powerful – Jeff Bezos, CEO Amazon.com

Nenechajte si ujsť všetky diely seriálu o výhodách investovania do UX dizajnu vo vašich projektoch.

Ak vás zaujíma tematika User Experience, interakcií a dizajnu a chcete sa dozvedieť viac, sledujte náš UX & Design Team na instagrame pod účtom @freecreativemints.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky