5 najčastejších UX mýtov, ktorým určite neverte


5 najčastejších UX mýtov, ktorým určite neverte

Každý UX dizajnér už pravdepodobne viackrát vysvetľoval, čo je vlastne náplňou jeho práce. Ľudia tomuto zameraniu často úplne nerozumejú alebo si to, jednoducho, preložia po svojom.

Práve z tejto nevedomosti často vznikajú mylné domnienky o UX dizajne. Zozbierala som pre vás 5 najčastejších, ktorým určite netreba veriť. Poďme sa pozrieť na to, ktoré to sú a vysvetlíme si, aká je vlastne pravda.

1. UX dizajn je dizajn – čiže je o estetike

Nie že by sme neboli všetci radi, keď vytvoríme naozaj pekne zladenú appku či webstránku, ale krása je v tomto prípade druhoradá. UX dizajn je hlavne o funkčnosti webu (alebo aplikácie) a o správnom rozložení jeho prvkov. Funkčnosť následne napomáha webu dosahovať požadované leady. 

UX dizajn sa nepýta prioritne na krásu. V jeho záujme je používateľ. Zamýšľa sa nad tým, ako bude interagovať s webom a aký je ideálny výsledok jeho návštevy. Má si zakúpiť produkt? Zajednať stôl na večer? Nechať vám email? UX dizajn robí všetko preto, aby návštevník vykonal túto akciu čo najjednoduchšie.

Ux vs. Design

Ux vs. Design

2. UX a UI je to isté

Ani náhodou. V jednoduchosti povedané – UI (User Interface) je užívateľské rozhranie, čiže množstvo vizuálnych prvkov (tlačidlá, ikony), ktoré umožňujú používateľovi fyzicky interagovať s produktom, službou alebo webom. 

UX je však spôsob, akým sa tieto prvky používajú a kde sa nachádzajú. Jeho úlohou je poskytnúť užívateľovi jednoduchý, zrozumiteľný a príjemný zážitok. UX a UI by mali fungovať v harmónii a dopĺňať sa. Len vo vzájomnej symbióze plnia plnohodnotne svoje úlohy. 

3. UX Dizajn je “jednorázovka”

Ak sa majiteľ e-shopu rozhodne, že je s webom spokojný, lebo všetko funguje ako má a zostane sa len prizerať, môže prichádzať o leady. Nastavený UX treba stále analyzovať pomocou dát z webu a všímať si, čo používatelia robia, vyhľadávajú a potrebujú. 

Vo všeobecnosti sa spoločenské digitálne trendy  z roka na rok vyvíjajú, a preto by sa mal aj UX dizajn webu neustále prispôsobovať a vylepšovať. Jedným z efektívnych spôsobov je napríklad A/B testovanie

Client vs. User

Clients vs. Users

4. Dobrý UX je pekný UX

To, čo je pekné, nemusí byť funkčné a naopak. Už ste si položili otázku: „Prečo všetci tí ľudia nakupujú na tak škaredom webe”? Odpoveď je jednoduchá. Dobrý užívateľský zážitok. 

Častým príkladom môžu byť softvéry, ktoré sú perfektne spracované po UX stránke, no vyzerajú jednoducho hrozne. Vo väčšine prípadov však platí, že užívateľ bude používať skôr nepekný software, ako ten, ktorý by sa dizajnom hodil na awwwards.com, no nevie si v ňom nič vyhľadať či spraviť.

Nie je ničím nezvyčajným, že UX dizajnéri sa pristihnú pri navrhovaní toho najmodernejšieho rozhrania, ktorým sa budú chváliť na sociálnych a dizajnérskych sieťach. To, že sa bude páčiť desiatim z desiatich však neznamená, že by ho aj používali. A to často práve pre jeho zložitosť a neprispôsobený UX. 

5. UX dizajn vznikol niekedy na prelome tisícročí

Hlúposť. Len sa o ňom toľko nepísalo, nepreberal sa na meet-upoch a nemal konkrétne pomenovanie. Fráza „UX design” sa nepoužívala až do deväťdesiatych rokov 20. storočia. Prvýkrát ho pomenoval profesor Donald Norman v knihe The Design of Everyday Things

Napriek tomu je tu UX už stáročia. Ľudia sa od nepamäti snažili o jednoduchosť. Chceli si život uľahčiť a tomu prispôsobovali všetko vôkol seba. UX dizajn sa vždy prejavoval tak, ako mu to daná doba umožňovala. Zo začiatku to bolo hľadanie princípov vo veciach, pozorovanie opakujúcich sa zvykov, a tak sa, krok po kroku, vyvíjal aj UX. 

Niektorí profesori sa dokonca odvolávajú až na starovekú Čínu, kde presne na tomto princípe vzniklo a fungovalo Feng Shui. Koniec-koncov aj jeho prioritou je dobrý používateľský zážitok z miestnosti.

Myslenie a správanie používateľa na internete je pútavá veda, ktorú si nedovolí prehliadnuť žiadna väčšia firma podnikajúca cez internet. Neustále optimalizovanie a kráčanie s dobou je dôležitým aspektom rastúcej firmy. Ak vás téma UX dizajnu zaujíma a chcete sa ponoriť hlbšie do jej problematiky, pozrite si aj ďalšie naše blogy

+ Diskusia nemá žiadne príspevky