5 krokov, ako začať s firemným blogom


5 krokov, ako začať s firemným blogom

Blog je skvelou platformou na budovanie vlastnej značky a posilnenie imidžu. Poskytuje možnosť komunikácie firemnej kultúry, noviniek, zmien a návodov. Ak nemáte žiadne skúsenosti s blogovaním, predstavíme vám 5 krokov, ktorými môžete jednoducho rozbehnúť váš firemný blog odhliadnuc od zamerania vášho biznisu.

Krok 1: Aký obsah chcete vytvárať a prečo?

Každá spoločnosť chce komunikovať s potenciálnymi a aktuálnymi zákazníkmi, no platforma, akou je blog, musí korešpondovať s myšlienkou danej spoločnosti. 

V prvom rade si firma musí položiť otázku: “Prečo si blog zakladáme?” Touto otázkou zistíme rovno aj ciele, ku ktorým by nás mal blog doviesť. Odporúčame stanoviť si krátkodobé a rovnako aj dlhodobé ciele. V prípade malej spoločnosti to môže byť napríklad pridávanie článkov, ktoré sú orientované na využitie ich produktov. V prípade iných spoločností to môže byť článok zameraný na výrobný proces, ktorým oboznámite cieľovú skupinu s vnútornými procesmi.

Čo sa týka obsahovej stránky blogu, tá by mala vždy vychádzať z kľúčovej myšlienky a stanoveného cieľa.

Príklad: Náš klient Svet nápojov predáva alkoholické nápoje. Na svoj blog pridávajú články, ktoré sú zamerané na miešanie koktejlov z druhov alkoholických nápojov, ktoré predávajú. Týmto spôsobom sa spájajú so svojou cieľovou skupinou, pričom cieľom je budovanie imidžu.

Krok 2: Akú platformu si zvoliť pre váš blog?

Najrozšírenejšou platformou je aktuálne WordPress, ktorý využívame aj my. Inými možnosťami je napríklad jednoduchá verzia blogger.com alebo wix.com.

Ako si zvoliť vhodnú platformu pre vás?

Wix je všetko v jednom nástroji na tvorbu webových stránok, takže ak nevlastníte vlastnú stránku, pomocou Wix si ju viete veľmi rýchlo predpripravenými šablónami, ktorých je vyše 500, vybudovať.

WordPress je silnejšou platformou pre začiatočníkov. Je omnoho populárnejší v blogovacích komunitách, pričom na začatie blogu potrebujete vlastný hosting a doménu alebo ponúka možnosť využiť subdoménu s koncovkou wordpress.com. Obsahuje vyše 100 vizuálnych šablón, ktorými si blog viete prispôsobiť. Pridávanie článkov je jednoduché a v prípade potreby sú na internete dostupné tutoriály, ktoré vám zodpovedajú každú otázku.

Blogger je platforma, pri ktorej vám stačí iba váš Google e-mail. Tak isto viete využiť subdoménu blogspot.com. Pomocou Bloggeru viete získavať nástrojom Google Adsense zárobky. 

Krok 3: základné piliere blogu – adresnosť, aktuálnosť, konzistentnosť

Adresnosť – poznajte vašu primárnu cieľovú skupinu a oslovujte ju. Sú nimi aktuálni zákazníci, bývalí zákazníci, potenciálni zákazníci alebo všetky tieto tri skupiny? Sú nimi fyzické osoby alebo spoločnosti a firmy? Sú nimi malé alebo stredné či veľké podniky? Špecifikujte cieľovú skupinu archetypmi osobností (persónami), ktoré sa snažíte zasiahnuť.

Aktuálnosť – zamerajte sa na aktuálne témy vašej spoločnosti. Urobte si prieskum, čo zaujíma vašu cieľovú skupinu a pochopte ich pohyb na internete. Snažte sa prispôsobiť témy, ktoré publikujete ich aktuálnym záujmom, aby boli priťahovaní k vášmu blogu.

Konzistentnosť – stanovte si publikačný plán. Je jedno, či na vašom blogu pracuje jedna osoba alebo celý váš tím, publikačný plán by mal byť odrazom každej publikácie na blogu. Stanovte si jednoduchý publikačný plán, ktorý bude obsahovať plánované články na najbližšie týždne, osoby, ktoré články píšu a kanály distribúcie vášho článku. Nezabúdajte pridávať obsah podľa plánu, či už je to jeden článok mesačne alebo dva články týždenne.

Krok 4: Metriky – čo sledovať?

Tieto údaje vám vedia povedať, ako sa darí vášmu článku u vašej cieľovej skupiny. Metriky, ktoré môžete sledovať, sú:

  • počet kliknutí na článok,
  • počet unikátnych čitateľov,
  • dĺžka relácie na blogu (čas, ktorý priemerne človek strávi čítaním článku),
  • odchody z blogu – koľko ľudí sa prekliklo na ďalší článok,
  • komentáre a iná spätná väzba.

Krok 5: Distribúcia blogu

Premyslite si nástroje, ktorými viete váš blog distribuovať. Číslo vašich návštev viete zdvihnúť:

  • použitím vyhľadávaných výrazov v nadpise a v článku,
  • zasielaním newslettra klientom a zákazníkom,
  • distribúciou v rámci vašich sociálnych sietí (Facebook, Instagram, Linkedin),
  • distribúciou v komunitných skupinách na Facebooku,
  • zapojením influencerov a iných významných osôb pre váš segment pri tvorbe obsahu na váš blog.

Pokiaľ ste s blogom ešte nezačali, neváhajte sa na nás obrátiť a spoločne vymyslíme správny obsah a formu vášho blogu. Ozvite sa nám.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky