3+1 prednášky, ktoré nás zaujali na Trend Marketing Summite 2017


3+1 prednášky, ktoré nás zaujali na Trend Marketing Summite 2017

Konferencie nemáme spísané len v kalendári, ale sa na nich aj aktívne zúčastňujeme (či už ako prednášajúci alebo diváci) a odnášame si z nich rôzne marketingové a reklamné zaujímavosti. Minulý týždeň sme sa napríklad zúčastnili Trend Marketing Summitu 2017. O niekoľko zaujímavosti z tejto konferencie sa s vami radi podelíme v krátkom reporte.

Ako sa stať “lovebrandom” LGBT komunity?

Prednáška od Martina Voleka z agentúry Volis International, patrila medzi prednášky, ktoré nás zaujali najviac. S názvom “Aké výhody a šance prináša cielenie na GAY alebo LGBT komunitu na Slovensku?” určite vzbudila rozruch.

TMS-Volis

Pojem “gay marketing” alebo “LGBT marketing” bol pre nás doteraz akýmsi neprebádaným územím, keďže, priznáme sa, na túto cieľovú skupinu sme my sami ešte kampane necielili. Tento spôsob cielenia ešte nie je taký rozšírený, špeciálne na Slovensku. Stať sa “love brandom” tejto komunity je snom mnohých značiek. Je však veľmi dôležité prispôsobiť celú komunikáciu, kedže táto komunita má odlišné očakávania, a najmä nepoužívať urážlivý humor, ale ukázať, že sme ako značka na “ich strane”. Na oplátku je potom cieľová skupina lojálnejšia a je ochotná míňať viac peňazí. Taktiež cielenie (napr. podľa LGBT tém, na umiestnenia v Adwords či aplikácie pre LGBT komunitu) je menej nákladné a je tu i potenciál vyššieho engagementu. Viacero prieskumov ukázalo, že členovia tejto komunity míňajú viac peňazí na produkty alebo služby, ako sú napríklad cestovanie, móda, alkohol alebo zážitky. Veľké značky toto už dávno pochopili a dnes môžeme vidieť veľa príkladov na tento typ marketingu od značiek ako Absolut, Heineken, Ikea, Kodak alebo H&M.

Kodak: “Understanding” – Gay son ad

Absolut: #Loveislove

Je na každom z vás naozaj vyskúšať, či “4 %” dokážu aj vám priniesť “20 %” obratu. Neviem ako vy, ale my to určite skúsime. 🙂

Celebrita v reklame – automatická záruka úspechu?

Ďalšia prednáška, ktorá nás zaujala, mala názov “Čo urobí známa osobnosť známej značke?”, kde hlavnými “spíkrami” boli Slavo Danko z agentúry Istropolitana Ogilvy a Peter Stopiak z VÚB banky. Po úspešnom koncepte s lepičmi VÚB banka vtiahla do komunikácie Petru Polnišovú. Prečo práve Petru? Slavo Danko to odôvodnil tak, že pri výbere známej osobnosti, ktorá bude tvárou vašej značky je dôležité položiť si niekoľko základných otázok. Napríklad:

“Ako aktuálne vnímajú túto osobnosť ľudia? Bude osobnosť v súlade s hodnotami značky?”

“S akými inými značkami sa táto osobnosť spája, alebo sa spájala v minulosti? Nie je tých značiek už príliš?”

“Je táto osobnosť spájaná s nejakými škandálmi?”

TMS-Slavo_danko

Možno celebrita žiaden väčší “prúser” v minulosti nemala, ale čo ak práve po tom, čo si ju vyberiete do kampane sa nejaký naskytne? Určite treba byť pripravený i na krízovú komunikáciu, aby škandál celebrity neublížil i značke.

Taktiež je dôležité, aby osobnosť značku nezatienila. To sa stalo aj v prípade lepičov, pri ktorých cieľová skupina poznala reklamu, ale nevedeli, aký konkrétny produkt alebo značku reklamuje. Odporúčanie na tento problém je používať osobnosť ako doplnok a vždy sústrediť pozornosť na iný prvok v reklame (napríklad pri VÚB fungoval veľmi dobre spot so zlatou rybkou). Ďalšia vec, ktorú je potrebné si uvedomiť je fakt, že publikum bude vnímať značku alebo produkt veľmi podobne ako osobnosť. To môže priniesť úžitok, ale môže byť aj na škodu.  

Čo teda celebrita nezaručí:

  • úspech,
  • správne odčítanie posolstva,
  • vysokú páčivosť, emočnú odozvu.

O všetky tieto veci by sa mala postarať dobrá kreatívna agentúra. 🙂

Collaboration – čo to vôbec je?

“Product placement je mŕtvy, nech žije #collaboration” bola téma od Ivany Pacoňovej a Martina Polakoviča z Core4. Collaboration znamená, jednoducho povedané, strategické priateľstvo a spolupráca medzi 2 značkami s cieľom rozšíriť povedomie medzi širšiu skupinu. AVŠAK, collaboraton nie je, keď dáte vlogerovi produkt, aby povedal vo svojom vlogu, aký je úžasný.

TMS-Core4

Aká je teda dobrá collaboration? Dôležité je, aby výber partnera mal logiku. Nie Chanel bumerang, ale napríklad Happy Meal (Mc Donnald + Disney) alebo Go Pro + Redbull. Taktiež by obe strany mali participovať na tvorbe kampane, využívať svoje distribučné kanály, byť so spoluprácou spokojné a mať z nej benefit. Ak si vyberáte partnera na spoluprácu, rovnako ako pri celebrite i tu je potrebný dôsledný výber. Mali by ste zohľadniť, s kým partner už spolupracuje, ak ide o influencera, aká je to osobnosť a čo dokáže. Nezabúdajte, že influencer svoju cieľovku pozná možno lepšie ako vy, a tak i jeho pripomienka ku kampani môže byť prínosná.

BONUS:

Ako na online reklamu v roku 2017? Personalizujte

Nedá nám nespomenúť i prezentáciu od nášho kolegu Vlada Cintulu s názvom: „Lepšie výsledky pri menších nákladoch – automatizácia a personalizácia multi-channel online kampaní“. I keď my sme už o personalizácii vedeli, vás, ak s touto témou nemáte až tak veľa skúseností a venujete sa online marketingu, určite zaujať môže, dokonca by i mala. 🙂 

Čo to teda personalizácia je? Ak sa viacero ľudí nachádza v jednej cieľovej skupine, neznamená to, že sú rovnakí. Každý je iný, originálny, s inými potrebami, a tak rovnakou reklamou, samozrejme, nazaujmeme všetkých. Avšak, dá sa osloviť zákazníka s konkrétnym bannerom na základe toho, čo si na webe pozeral, kupoval, filtroval a pod. Nejde len o klasický dynamický remarketing v Adwords. Existuje už viacero spôsobov, ako personalizovať bannery i vizuálne krajšie – napríklad pomocou Adboostu či Inresu.

Momentálne je možné dokonca cez Adboost vytvárať i personalizáciu priamo na webovej stránke, a to nielen v banneroch, ale aj personalizovanou správou komunikovať to, čo by mohlo byť pre potenciálneho zákazníka relevantné. Netreba sa toho báť, ale určite to s Adboostom vyskúšať.

personalizacia

Čo vám to môže priniesť? Minimálne zákazníkom uľahčíte pobyt na stránke (nebudú otrávení niečím, o čo nemajú záujem) a odlíšite sa od konkurencie, pretože na Slovensku personalizovaný marketing ešte vôbec nie je samozrejmosťou.

Boli ste na Trend Marketing Summite? Ktoré prednášky zaujali vás?

Autori článku: Barbora Remeňová, Erik Podmanický

+ Diskusia nemá žiadne príspevky