3 tipy, ako nakopnúť vašu kreativitu


3 tipy, ako nakopnúť vašu kreativitu

Chceli by ste posunúť vašu vlastnú foto alebo video produkciu na vyššiu úroveň? Alebo ste rozmýšľali, kde a ako vôbec začať? Tak mi dovoľte podeliť sa s obsahom, ktorý inšpiruje mňa a možno pomôže aj vám.

Hneď v úvode by som chcel povedať, že som čisto amatér a nadšenec, no toto je oblasť života, ktorá ma veľmi baví, napĺňa a pomáha uniknúť aspoň načas z reality. O to radšej však budem, ak vám aspoň zlomok informácií pomôže 0:-).

before_after

Tip numero uno

Tu prichádza prvý tip: YOUTUBE. Áno, nič nové a prevratné pod slnkom. Avšak, táto platforma ponúka nekonečné množstvo užitočných poznatkov. Samozrejme, viete tam čas aj len tak premrhať prezeraním, pre mňa, povrchného nič nehovoriaceho obsahu. Voľba je na vás. Ja som si však vybral cestu, povedzme vzdelávania. Pretože ak už niekomu venujem môj vlastný čas, či už 15 minút alebo aj 2 hodiny, očakávam a chcem, aby mi aj daný obsah a osoba vo videu dali niečo späť.

Koho sa oplatí sledovať?

Rozhodne ma veľmi nadchol kanadský filmmaker a fotograf Peter McKinnon. Po skúškach a v čase voľna bol jeho kanál mojím každodenným chlebíčkom. Bol to vôbec prvý kanál, ktorému som dal odber, lebo si ma jednoducho získal kvalitou produkovaného contentu, ktorý mal úžasnú pridanú hodnotu. A samozrejme, vec ktorú človek asi ťažko ovplyvní, jeho prejav, osobnosť. Chlapec to jednoducho vie. Za (tuším) 9 mesiacov získal jeho kanál vyše milióna odberateľov (aktuálne v čase písania tohto článku ich má už viac ako 1,6 milióna), dokázal okolo seba vytvoriť komunitu ľudí, ktorí majú rovnaké záľuby a dokáže ich inšpirovať.

Zároveň som aj sám na sebe zistil, ako efektívne a podvedome vedia influenceri/vlogeri pôsobiť. Vďaka sledovaniu jeho obsahu mám doma práve tú značku zrkadlovky, ktorú mám (akú, to hneď zistíte z jeho videí). Rozhodne je aj toto cesta pre natívnu reklamu a propagáciu. O to viac, ak autor tvorí relevantný a hodnotný content. (Viac o natívnej reklame sa dozviete v článku – Je natívna reklama efektívna?)

Keď už takto začnete niekoho pravidelne sledovať, natrafíte aj na ďalšie postavičky. Takto som prišiel aj k Mattimu. Jeho YouTube kanál TravelFeels je zameraný na filmovú produkciu, informácie o foto a video zariadeniach, ponúka „tipy a triky“ a poskytne vám cenné rady, ako filmovať. Vďaka čomu aj bežné zážitky, výlety a udalosti zachytíte tak, že vo výsledku vznikne niečo, čo vo vás rozhodne vyvolá emóciu. A o tom to všetko je. Vyvolať emóciu – pozitívnu, negatívnu. Smútok, radosť, plač, úsmev, slow motion či rýchla dynamika. Vypovedanie príbehu už bude len na vás.

Ako príklad vám sem pridávam video, ktoré dokopy spáchali Peter a Matti. Tieto 3 minúty videa boli pre mňa totálnym WOW efektom. Strih, hudba, message, to všetko vo mne vyvolalo jednu obrovskú emóciu a chuť ísť von vytvoriť vlastný príbeh.

Tip numero dos

Môj ďalší tip: Instagram náš každodenný. Sledujte kvalitu. Áno aj na Instagrame viete nájsť kvalitný obsah. Samozrejme, vizuálny. Tu by som sa však pozastavil, že nejde len o príspevky v gride (teda príspevky na profile), ale často vedia byť zaujímavé Insta stories ľudí/značiek. A ako určite viete, tento obsah je dostupný len na určitý čas, ak si ho, samozrejme, ďalej autori „nezvýraznia“ v ich profile.

 

Čo a koho sledujem na Instagrame ja? Už vyššie spomínaní páni sú tiež dostupní na sledovanie a môžete sa inšpirovať ich štýlom spracovania fotografií. Ďalej by som možno vybral: @jayeffex, @juusohd, @airpixels. V tomto prípade ide o „krajinkárov“, ale mood fotiek rozhodne stojí za kuk. Celkom pekná komunita sa vytvára aj okolo profilov, ktoré začínajú slovom OUR, napr. @ourmoodydays, @ourstreetdays, atď. Tieto profily vám už niekedy môžu spôsobiť malý kreatívny výbuch, a ten budete milovať. Verte mi :).

Tip numero tres

Eventy, workshopy, kurzy, coworkingy… Mnohé agentúry či jej členovia, organizujú rozličné tematické podujatia. Stačí si len vybrať aká téma (nájdu sa aj kreatívne) vás zaujme a ísť tam. Úprimne, asi nie každý takýto event vám dá 100 % nových informácií, ale minimálne niekoľko nových poznatkov, pohľadov, názorov či kontaktov si určite odnesiete. A ak sa chcete zlepšovať, mali by ste sa pohybovať v komunite. Jedným z pravidelných eventov, pod názvom “Digitálny štvrtok”, ktoré aj ja navštevujem, organizuje Kamil Aujeský. Okrem toho tvorí aj ďalší kvalitný content, ktorý môžem len odporučiť. Takže smelo do toho, choďte do sveta! 😀

Ako som už na začiatku písal, dúfam, že vám aspoň zlomok z toho, čo ste si prečítali, prinesie niečo hodnotné. Môj hlavný poznatok za ten čas, čo sledujem týchto a aj iných ľudí je, že sa musíte aj na bežné veci pozerať inak. Skúsiť použiť iný uhol pohľadu, pozrieť sa na veci z inej perspektívy. Potom so svojou tvorbou určite zaujmete.

Budem rád, ak nám dáte k článku feedback. Či by ste sa možno zaujímali o podobné témy, niečo prípadne rozobrali viac. Ďakujem.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky