Remarketing v Google Analytics: Čo sa zmení od 15. mája?


Remarketing v Google Analytics: Čo sa zmení od 15. mája?

Ak máte vo svojom Google Analytics účte aktivované zhromažďovanie údajov pre remarketing v obsahovej a vyhľadávacej sieti, určite ste si v jeho rozhraní v posledných dňoch všimli hlášku, ktorá upozorňuje, že od 15. mája 2017 budú zlepšené všetky vlastníctva, v ktorých sa používa remarketing pomocou Google Analytics. 

oznamenie remarketing analytics

Prípadne Google Analytics posielal vlastníkom účtov i e-mail:

google analytics-email

Čo to znamená?

Podľa Google šesť z desiatich používateľov internetu začína nakupovať na jednom zariadení, ale pokračuje alebo dokončí nákup na inom. Pri remarketingu naprieč zariadeniami v službe AdWords a v službe DoubleClick, ak niekto navštívi vaše webové stránky na jednom zariadení, môžete ho zasiahnuť pomocou relevantnejších reklám následne, keď vyhľadáva alebo prehliada stránky na inom zariadení. Táto funkcia cross-device remarketingu doteraz pri remarketingových publikách vytvorených v Google Analytics nebola možná. Od 15. mája 2017 ale bude! Od tohto dátumu tak Google sľubuje,  že i pri používaní remarketingového publika v Google Analytics vám umožní osloviť vašich zákazníkov vo všetkých zariadeniach.

Tieto zmeny nijako neovplyvnia vaše práva v službe Google Analytics. Taktiež ako vždy, používatelia služby Google (vaši zákazníci) môžu kontrolovať svoje reklamy (alebo úplne zrušiť prispôsobené reklamy) na stránke Môj účet.

Čo by ste mali urobiť vo svojom Google Analytics účte a na webe?

Sú len dve jednoduché možnosti:

  • Ak máte aktivované zhromažďovanie údajov pre remarketing v obsahovej a vyhľadávacej sieti prostredníctvom Google Analytics (vtedy vám aj Google ukazuje vo vašom účte hlásenie v žltom rámiku, zobrazené na začiatku článku) a plánujete využívať remarketingové kampane, v tomto prípade by ste mali len aktualizovať na svojej webstránke “zásady/pravidlá ochrany osobných údajov” a informovať zákazníkov o tom, že používate Google Analytics za účelom remarketingu.

remarketing

Prečo je to potrebné? Podľa smernice Európskeho parlamentu a Rady (Directive 2002/58/EC), ktorá je od roku 2011 už aj súčasťou zákona č. 351/2011 Z.z. o elektronických komunikáciách, ste povinný získať  súhlas užívateľa webu s používaním a ukladaním cookies, a to ešte predtým, ako to reálne začnete robiť. Rovnako podľa tejto smernice je potrebné uviesť aj:

  1. prečo stránka cookies uchováva (z akého dôvodu),
  2. typy cookies, ktoré sú ukladané,
  3. kto má k nim prístup a kto ich kontroluje,
  4. ako je možné prípadne odvolať súhlas s používaním cookies,
  5. informácie o ochrane údajov a ich zabezpečení pred zneužitím (aby bolo jasné, že cookies nebudú použité pre iné účely, ako je vyššie uvedené).
  •  Ak remarketing nepoužívate a nemáte v úmysle spustiť remarketingové kampane, jednoducho môžete deaktivovať možnosť remarketingu v časti “Zhromažďovanie údajov”. Podľa Google v tomto prípade nebudete musieť aktualizovať svoje pravidlá ochrany osobných údajov na webstránke.

Postup na deaktiváciu je jednoduchý:

1. Prihlásite sa do svojho Analytics účtu.

2. Kliknete v ľavom menu na “Správca”, resp. “Admin”, ak máte Analytics v angličtine, čím sa dostanete do sekcie administrácie.

spravca

3.  V stĺpci Vlastníctvo (Property) kliknete na Informácie o sledovaní (Tracking info).

informacie o sledovani

 

 

 

 

4. Vyberiete možnosť Zhromažďovanie údajov (Data Collection).

zhromazdovanie udajov

 

 

 

 

 

5. Vypnete Remarketing.

remarketing

Máte k tejto novinke od Google nejaké otázky či pripomienky? Budeme radi, ak sa o ne s nami podelíte prostredníctvom komentárov.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky