Zvýšte rýchlosť a zvýšite predaje: Čo nám odhalili reálne dáta z 25 e-shopov o rýchlosti načítania stránok


Zvýšte rýchlosť a zvýšite predaje: Čo nám odhalili reálne dáta z 25 e-shopov o rýchlosti načítania stránok

Nedávno sme mali príležitosť zúčastniť sa stretnutia komunity vývojárov a marketérov webperf.cz v Bratislave. Téma stretnutia bola web performance. Teda ako zrýchliť načítavanie webových stránok za účelom poskytnutia čo najvyššieho užívateľského zážitku pre návštevníkov.

Pre nás v agentúre je to téma, ktorá nás prirodzene veľmi zaujíma. Poskytnutie čo najvyššieho užívateľského zážitku z nákupu na našich e-commerce projektoch, je niečo, čo sa už viac ako 18 rokov snažíme neustále vylepšovať.

Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli pripraviť vlastnú štúdiu, ako rýchlosť načítania stránok vplýva na konverzný pomer a okamžitú odchodovosť (bounce rate) e-commerce sídiel. Do štúdie sme zahrnuli 25 e-commerce projektov. A o výstupy, ktoré sme získali, sa teraz s vami chceme podeliť.

Metodika

Do štúdie sme zahrnuli iba e-commerce sídla. Väčšina z nich je poháňaná našou e-commerce platformou RSHOP. Všetky dáta v štúdii pochádzajú z nástroja Google Analytics. Dáta sú za obdobie troch mesiacov. 

Vo vzorke, s ktorou sme pracovali, máme 186 462 meraní rýchlosti načítania stránok naprieč 25-timi e-commerce sídlami. 

Pre každé zapojené e-commerce sídlo sme vyhodnotili:

  • Priemernú váženú rýchlosť načítania stránok 
  • Konverzný pomer, samostatne pre mobilné návštevy a desktop návštevy
  • Mieru okamžitých odchodov (bounce rate), samostatne pre mobilné návštevy a desktop návštevy 

V ďalšom kroku sme vypočítali korelácie. Teda aký vzťah je medzi rýchlosťou načítania stránok a konverzným pomerom a mierou okamžitých odchodov. 

Na záver sme prepočítali regresnú analýzu, aby sme vedeli modelovať, o koľko klesne konverzný pomer, ak sa zvýši priemerný čas načítania stránok o 1 sekundu (a o koľko stúpne okamžitá odchodovosť).

Priemerný čas načítania stránok

Z našej vzorky vyšlo, že 50% e-commerce sídiel zapojených do štúdie má priemerný čas načítania stránok od 3.08s do 4.78s. Ide o relatívne dobré hodnoty. Bez hanby povieme, že zásluhu na tom má náš e-commerce systém RSHOP, na ktorom je postavená väčšina e-commerce sídiel vo vzorke. 

Zaujímavé je, že priemerná rýchlosť načítania stránok je pri mobilných návštevách o 14% vyššia, než pri desktopových návštevách. To len podčiarkuje dôležitosť sústrediť sa na optimalizáciu pre mobilné zariadenia, keďže viac ako 60% návštev (celosvetovo) je už dnes mobilných [zdroj: Statcounter, 2024]

Priemerná miera okamžitej odchodovosti

Z našej vzorky vyšlo, že 50% e-commerce sídiel zapojených do štúdie má mieru okamžitej odchodovosti medzi 47.40% až 67.67%. V tomto prípade nám vyšli hodnoty veľmi blízke mnohým iným štúdiám, ktoré sú dohľadateľné na internete. Žiadne veľké prekvapenie. 

Zaujímavejší je výsledný vzťah medzi priemernou rýchlosťou načítania stránok a mierou okamžitej odchodovosti. Tento vzťah interpretuje graf nižšie. 

Z našich dát vyplynulo, že s každým sekundovým oneskorením načítania stránky bounce rate stúpne o 3.61 % (v absolútnej hodnote).
(Poznámka: korelačný koeficient vyšiel r = 0.42)

s každým sekundovým oneskorením načítania stránky bounce rate stúpne o 3.61 %

Priemerný konverzný pomer

Z našej vzorky vyšlo, že 50% e-commerce sídiel zapojených do štúdie má konverzný pomer medzi 1.92% až 3.52%. Opäť pomerne očakávané hodnoty.

Z našich dát vyplynulo, že s každým sekundovým oneskorením načítania stránky konverzný pomer klesne o 0.40 % (v absolútnej hodnote)
(Poznámka: korelačný koeficient vyšiel r = – 0.2042).

Z korelačného koeficientu vidíme, že vzťah medzi konverzným pomerom a priemernou rýchlosťou načítania stránky nie je taký silný, ako v prípade miery okamžitej odchodovosti. Dôvodom je, že pri konverznom pomere zjavne do hry vstupujú ďalšie dôležitejšie faktory – poznateľnosť značky, cena, dostupnosť, atď. 

Ale pokiaľ zvýšime rýchlosť načítania stránok, klesne miera okamžitej odchodovosti a jej pokles bude mať dodatočný pozitívny priamy vplyv na konverzný pomer.

každým sekundovým oneskorením načítania stránky konverzný pomer klesne o 0.40 %

Slovo na záver

Z našich dát jednoznačne vidíme, že na rýchlosti záleží. Preto máme aj našu e-commerce platformu RSHOP optimalizovanú na rýchle doručovanie stránok používateľovi.

Vysoká rýchlosť načítavania stránok nielenže zvyšuje zákaznícky zážitok z nákupu, ale priamo vyčísliteľne vplýva na biznisové výsledky. Pri stovkách až tisíckach objednávok mesačne môže zlepšenie o čo i len jednu sekundu zásadne zvýšiť dosahovaný obrat. 

+ Diskusia nemá žiadne príspevky