Ako môžu spoločnosti reagovať na CoViD-19


Ako môžu spoločnosti reagovať na CoViD-19

Prepuknutie koronavírusu je v prvom rade ľudskou tragédiou, ktorá postihuje stovky tisíc ľudí a má tiež rastúci vplyv na svetové hospodárstvo. Prijatie včasných opatrení môže byť tým najlepším rozhodnutím, ktoré môžete aktuálne vo svojom podnikaní urobiť. Situácia sa z hodiny na hodinu mení, a preto je potrebné sledovať vždy aktuálne zdroje informácií. V nasledujúcej sérii článkov sa vám pokúsime priniesť odporúčania z praxe, ktoré vám môžu ukázať spôsob, akým čo najlepšie zvládnuť túto krízu.

Analytická spoločnosť McKinsey pripravila správu dôsledkov aktuálnej krízy na podnikanieSvoju štúdiu pravidelne aktualizujú a pridávajú nové dáta a predpoklady. Za veľmi dôležité pokladáme práve nasledujúce opatrenia, ktoré by mala zaviesť každá spoločnosť pre prekonanie aktuálnej situácie.

Chráňte svojich zamestnancov

Kríza koronavírusu je pre mnohých ľudí emocionálne náročná a každodenný život mení nebývalým spôsobom. Spoločnostiam a podnikaniu však nedáva na výber. Berte preto odporúčania krízového štábu a hlavného hygienika vážne a zaistite v čo najväčšej miere ich ochranu. Zabezpečenie ochranných pomôcok či dezinfekcia spoločných priestorov je len začiatok. My sme sa rozhodli, že našim zamestnancom umožníme pracovať z domu, a tým znížime riziko vzájomnej nákazy. 

   

Vytvorte krízový plán spoločnosti

Zostavte si viacero možných scenárov, ktoré by mohli v blízkej budúcnosti nastať (napr. výpadok dodávateľského reťazca, nedoručovanie zásielok kuriérom, výpadok cashflow, druhotná platobná neschopnosť a pod.) a k nim postupy, ako ich riešiť. Vzhľadom na to, že situácia sa mení každým dňom, upravujte tieto postupy podľa aktuálneho vývoja.

Zostaňte blízko vašim zákazníkom

Komunikujte s vašimi zákazníkmi o situácii, ktorá sa deje a ukážte im, čo robíte pre ich ochranu. Ak je to možné, pripravte pre nich akcie, znížte hranicu dodania zadarmo, alebo im iným spôsobom uľahčite nakupovanie a dajte im najavo, že aj napriek aktuálnym okolnostiam ste tu pre nich a robíte maximum pre ich spokojnosť. Urobili tak napríklad ZOOT alebo svetnapojov. Náš ďalší klient ihrysko.sk pochopil ťažkú situáciu rodičov s deťmi, ktorí zostali doma, a preto vytvoril odporúčací článok a video s výberom spoločenských hier pre predškolákov a školákov.

Dajte najavo, že vám aktuálna situácia nie je ľahostajná

Informujte o tom, ako sa vás aktuálne situácia dotýka, a čo všetko robíte pre jej nápravu. Všetci sme ľudia a práve ľudský prístup je aktuálne ten najdôležitejší. Napríklad mnoho textilných závodov upravilo svoju výrobu, aby pomohlo riešiť akútny nedostatok rúšok na Slovensku, ale výrobu nezastavili. My pre vás budeme pripravovať sériu článkov zameraných na inšpiráciu prekonania aktuálnej krízy.

Kontrolný zoznam uvedený nižšie vychádza z analýzy spoločnosti McKinsey a môže vám pomôcť uistiť sa, že robíte všetko potrebné.

Aj nás sa aktuálna situácia dotýka a chápeme, že jej dopad môže negatívne pretrvávať ešte dlhý čas. Priebeh krízy je veľmi neistý. Pevne veríme, že pokiaľ sa spoločnosti budú chovať zodpovedne a budú sa prispôsobovať situácii, bude na konci tejto etapy viac lídrov, ktorých kríza nepoložila, ale naopak, poučili sa z nej a postavili tým pevné základy svojej vízie budúcnosti.

Potrebujete konzultáciu, alebo hľadáte pomoc vo vašom online podnikaní?
Sme pripravení nájsť pre vás vhodné riešenia.
Kontaktujte nás →
Potrebujete konzultáciu, alebo hľadáte pomoc vo vašom online podnikaní?

+ Diskusia nemá žiadne príspevky