Čo nás naučila kríza?


Čo nás naučila kríza?

Príchod pandémie znamenal radikálnu zmenu v prístupe zo dňa na deň. Okamžitý presun z kancelárií do prostredia domova nás vďaka technológiám nerozdelil. Vďaka konzistentnej tímovej komunikácii sme udržali tímového ducha, dokázali fungovať ďalej a prišli s nápadom vytvoriť rubriku Koronavírus, ktorá by odzrkadľovala to, čím si prechádza nielen náš kolektív, ale aj naši klienti.
Prečítajte si, s akými novými znalosťami prichádzame opätovne do kancelárie, a akým výzvam čelili jednotliví členovia nášho tímu.

Miloš Radvanyi, sales consultant

Táto kríza mi ukázala, že kontakt s klientmi nekončí, práve naopak, vieme to urobiť ešte efektívnejšie. Keďže sa situácia náhle zmenila, potreboval som nájsť rýchle riešenie, ako pomáhať a byť bližšie k našim zákazníkom, aj keď to fyzicky nebolo možné. Rozmýšľal som, čo by mohli byť najväčšie prekážky. Napríklad u ľudí, ktorí nie sú technicky zdatní prevládal strach z online rozhovoru. Preto je dôležité pomôcť im a ubezpečiť ich, že technickú stránku vieme vyriešiť za nich. Pošlem im mailom link, na ktorý kliknú a hneď sa pripoja na online meeting.

,,Klienta ubezpečím, že si nemusí nič inštalovať, všetko vyriešime za neho.

Stretnutia sú takto efektívnejšie, rýchlejšie, nestrácate čas presunom, a klientovi viete hneď poslať mail s dohodnutými bodmi či aktuálny blog s radami pre ich podnikanie.

Príchodom tejto novej situácie som chcel poukázať na to, že aj bez osobného kontaktu sa dá efektívne obchodovať a byť vždy nablízku našim klientom.

Milan Holeš, senior developer

Tak, ako sme si začiatkom januára nejakú pandémiu nevedeli predstaviť, dá sa povedať, že nás potom jej príchod celkom prekvapil a preveril naše schopnosti fungovať aj mimo kancelárskych priestorov. Práca z domu u nás fungovala aj predtým, ale toto bol trochu iný level, na aký sme boli zvyknutí. Vždy sme chceli, aby tím bol pokope, vďaka čomu riešenie otázok a problémov bolo otázkou pár minút.

A čo nás kríza vlastne naučila? Z toho ľudského hľadiska, samozrejme, veľmi veľa. Strach a neistota tu stále sú, aj keď obmedzenia sú postupne uvoľňované. Keď to zoberiem z toho profesijného hľadiska, tak sme zistili, že pre nás, ako developerov, sa toho vo finále veľa nemení. Dobrá káva a stabilné internetové pripojenie bolo po väčšinu pracovnej doby hlavné kritérium pre nadpriemernú produktivitu. Vďaka nastaveným procesom a nástrojom pre komunikáciu a task management sme fungovali plnohodnotne ako pred krízou. Jediné, o čo sme boli vo finále ukrátení boli poobedia pri futbalovom stole, večerné športovanie na Playstation v NHL a priamy kontakt s kolegami ako taký.

Lenka Juhasová, Digital dizajnér

Nespornou výhodou práce z domu je určite ušetrený čas na cestovaní. Homeoffice má svoje nástrahy, ako je napríklad prílišné rozptyľovanie či zlé podmienky na prácu (nepohodlné sedenie, technické vybavenie doma a pod.). No ak si človek dokáže nastaviť režim a pripraviť domáce pracovisko, môže z domu pracovať rovnako efektívne ako z kancelárie.

Tomáš Slávik, projektový manažér 

Kríza otvára možnosti, a ak sa situácii vieme flexibilne prispôsobiť a ponúkané šance využiť, môžeme svoje podnikanie úplne transformovať. Je dôležité mať hlavne otvorenú myseľ a pozerať sa na trh inak ako doteraz. 

Mnohí podnikatelia si uvedomili dôležitosť vytvárania rezerv a naučili sa väčšiemu plánovaniu, vďaka ktorému je možné predchádzať krízovým situáciám. Kríza nám tak isto ukázala dôležitosť budovania silných vzťahov s obchodnými partnermi, pretože práve vypäté situácie ukážu, na koho sa je dobré spoľahnúť.

Jana Vaneková, ekonóm

Možno až teraz si niektorí ľudia uvedomili, že nič nie je isté a priority sú úplne inde, ako sme si všetci mysleli. Kríza však dala šancu tým, ktorí sa vzopreli strachu a nebáli sa vykročiť vpred. Kým ostatní ticho stagnovali, oni dali o sebe vedieť a ukázali, že vedia, ako prežiť krízu.

Samozrejme, bez vytvorených rezerv je to omnoho ťažšie.

Barbora Birčáková, mark. špecialista intern

Ako pracujúcu študentku ma dva mesiace doma naučili, že telefón a sociálne siete sú najväčším žrútom času, najmä, ak telefón je jediný prostriedok socializácie s vašimi blízkymi. Preto som si dala každý deň záväzok, že hodinu času venujem produktívnej aktivite, ktorá mi dodá rozhľad a naučím sa niečo nové, čo budem môcť v práci či v škole využiť. Vďaka skvelým online prednáškam som sa ešte viac zorientovala v oblasti, ktorej sa venujem a stihla si dokončiť aj Digitálnu garáž, ktorú som dlho odkladala.

Barbora Sušienková, mark. špecialista

Keďže 90 % práce, ktorú robíme, vykonávame na svojich počítačoch, dokázali sme sa v práci relatívne rýchlo prispôsobiť situácii a dať si každý povinný homeoffice. Mňa to naučilo pár vecí:

Komunikácia v práci – napriek tomu, že osobný kontakt je veľmi dôležitý, je komunikácia cez internet omnoho rýchlejšia a efektívnejšia cesta. Pri vykonávaní rôznych úloh mi stačí napísať 2 – 3 ľuďom, od všetkých mám do minúty odpoveď a nemusím zbytočne “cestovať” do jednotlivých kancelárií. To isté aj so schôdzkami. Človek sa len pripojí cez videohovor a už je na schôdzke.

Väčšia disciplína – robiť z domu má okrem vyjedania chladničky aj svoje nevýhody, a to, že ľudia, s ktorými žijete, väčšinou očakávajú, že keď ste doma, máte automaticky veľa času. Preto odčleniť sa od bežnej domácnosti bolo zo začiatku ťažké, ale naučila som sa, že čím skôr si svoju prácu urobím, tým skôr môžem tráviť čas so svojou rodinou. 

Time management – namiesto cestovania do práce a stresovania sa nad meškajúcou mestskou dopravou, je takto človek schopný v pokoji vykonať svoju prácu aj z domu. A veľká výhoda je to, že keď človek skončí v práci, je automaticky už doma.

Marek Majerčík, mark. špecialista

Prvé dva dni homeofficu boli pre mňa výzvou. Často som sa nechal rozptýliť notifikáciami v telefóne, nečakanou návštevou mojej “kancelárie”, a azda tým najväčším problémom bol pre mňa chýbajúci druhý monitor, ktorý mi uberal z produktivity. Deň tretí – telefón mimo uprataného pracovného stola a spojazdnený druhý monitor.

Sám som bol prekvapený, koľko toho za deň stihnem a ako produktívne sa dá využiť čas, ktorý by som inak stratil cestovaním do práce. “Získaný” čas po práci som venoval online vzdelávaniu a rozšíril som si svoje znalosti, napríklad v SEO. Alebo som “dobrovoľníčil” na online prednáškach či sa zapojil do programu Grow with Google, kde som dobrovoľníkom pre školy, ktoré potrebujú pomôcť s prechodom na online vzdelávanie. Okrem lepšieho využitia času, inak stráveného cestovaním, som si na vyváženie online aktivity vyčlenil jeden deň (sobotu), počas ktorého sa snažím minimalizovať čas strávený pred obrazovkou a venujem ho buď offline rozvoju alebo rodine.

Bol som pozitívne prekvapený, že kvalita práce v tíme sa nijako nezhoršila a dokázali sme pracovať rovnako efektívne, ako by sme boli všetci v office.

Martin Ďurica, riaditeľ divízie vývoja 

Často sú porady v tíme či stretnutia s klientmi najväčšími “žrútmi” pracovného času. Koronakríza a homeoffice ukázali, že vďaka technológiám vedia byť tieto meetingy omnoho efektívnejšie. Takisto veľmi oceňujem G Suite, ktorý zásadne pomáha celému tímu.

Vianoce a Black Friday sú pre väčšinu biznisov obdobiami najväčších obratov. Toto obdobie však ukázalo, že niektoré biznisy mali svoju “vianočnú” sezónu aj počas krízy.

Vlado Vanek, riaditeľ

Možno najzaujímavejším zistením pre mňa bolo, aký veľký potenciál spolupracovať, chápať sa, prispôsobiť sa, komunikovať a aj inovovať sa odkryl v ľuďoch. Bolo to nielen interne u nás, ale i u našich klientov a verejnosti všeobecne.

Bol som pyšný na kolegov a ich reakcie na novú situáciu.  Opatrenia sa prijímali ľahko, každý si zastal svoje miesto. Tým pádom sme mohli okamžite pomáhať našim klientom, z ktorých niektorí trpeli nedostatkom, a iní trpeli náhlym a niekedy extrémnym prebytkom dopytu.

Poučením do budúcnosti je, že treba priebežne inovovať a byť pripravený na to, že zmena môže nastať rýchlo. Že chodiť do práce nemusí znamenať chodiť do kancelárie. Veľmi nám pomohlo, že všetko máme na cloud-e a sme na 90 % “bezpapieroví”. Excelentným systémom je napríklad G Suite od Google, ktorý sme využívali teraz aj na volania a internú komunikáciu. Tým pádom bol homeoffice zrazu pre každého plnohodnotným a efektívnym pracoviskom. Snáď len tí z nás, ktorí máme malé deti, sme si prácu doma až tak neužívali. 🙂

PS: A v rámci reakcie na Koronu sme spustili naše firemné TikTok konto. Takže nás sledujte aj na tejto sociálnej sieti. TikTok je momentálne najrýchlejšie rastúca sociálna sieť.

 

+ Diskusia nemá žiadne príspevky