V koži projektového manažéra


V koži projektového manažéra

Pol deviatej ráno, s miernou svalovou bolesťou po rannom tréningu, plný energie a elánu, vchádzam do dverí Riešení. V tomto čase býva prítomnosť v kanceláriách zväčša sporadická. Spoza monitorov mi kýva na pozdrav hŕstka mierne rozospatých kolegov.

Čo spravíš ako prvé v práci ty? To síce netuším, ale u mňa sú prvým krokom jednoznačne výdatné raňajky. Bez nich predsa chýba energia na celé dopoludnie. Doraňajkované – vrhám sa do práce. Pri prvých dúškoch kávy opatrne otváram notebook. Nejaké tipy, ktorý program otváram ako prvý? Ak ste si mysleli niečo iné ako mailového klienta, mysleli ste nesprávne. Deň (snáď každého) accounta a projekťáka predsa začína pohľadom na maily, ktoré sa nazbierali od včerajšieho zaklapnutia obrazovky.

9:00 Deň sa začína

Dopíjam kávu, postupne otváram ďalšie, pre prácu nevyhnutné, appky a stránky a kdejaký softvér. Prvý seriózny pracovný úkon? Predsa zistiť, v akom stave máme tasky. Projekťák jednoznačne musí mať prehľad v tom, čo sa na jeho projektoch deje. Bez kvalitnej prípravy a prehľadu v rozriešených úlohách môžem na rannom meetingu oddelenia pred developermi jedine súhlasne kývať hlavou a hrať dôležitého. Na meetingu si s chalanmi povieme, čo nás dnes “páli”, čo treba “doklepať”, čo je potrebné “fixnúť”, prípadne pridáme aj iné zaujímavé, a pre nezainteresovaných neznáme, pojmy.

9:30 E-maily, telefonáty a tasky

Máme po meetingu, môžeme sa naplno vrhnúť do práce. Je asi pol desiatej a momentálne prichádzajú prvé telefonáty od klientov, ktorým som vždy k dispozícii kvôli prípadným konzultáciám. Niekedy je potrebné poskytnúť konzultáciu ohľadom niektorej feature nášho e-commerce systému RSHOP, inokedy informovať o stave úloh v rámci projektu. Popri telefonátoch šikovne stihnem poodpisovať na emaily, “učesať” klientovu požiadavku, zamyslieť sa nad jej technickým riešením, konzultujem s vývojármi… Po tomto procese si s klientom doladíme detaily a po schválení zadávam úlohu.

11:30 Obed a príprava na stretnutie

Pozerám na hodiny, pol dvanástej a prichádza čas na obed, ktorý rád strávim s kolegami. Preberáme rôzne témy, práca ide v tomto čase bokom. Po obede začínam so zadávaním vyšpecifikovaných úloh na dohodnutom projekte do vývoja, plánujem, kedy je najlepšie začať s prácami, aby sme sa dva dni pred deadline-om všetci nepotili viac ako v aktuálnom letnom počasí. Som zahĺbený do práce, blikne mi upozornenie – stretko s klientom. To už za hodinu? Nevadí, to je množstvo času sa naň pripraviť a ujasniť si, čo vlastne s klientom chceme riešiť, aby naša konverzácia nezostala iba pri počiatočnom small talku. Pripravený sadám na jeden z firemných dopravných prostriedkov, či už dvoj, alebo štvorkolesový, a “utekám”.

15:00 Komunikujem, plánujem, taskujem

Na stretnutie prichádzam zásadne s minimálne desať minútovým predstihom, riadiaci sa zásadou “lepšie prísť skôr ako neskoro”. Stretnutie prebieha hladko, rozprávame sa aj o dôležitých veciach. Prehodíme pár slov k stavu úloh, na ktorých sa usilovne pracuje, zadefinujeme ďalšie vylepšenia, ktoré by bolo fajn do projektu implementovať a vysvetlíme si aj prípadne menej príjemné situácie, ktoré pri vývoji nastali. Nuž, aj toto patrí k práci projekťáka. Po hoďke a pol nasadám na prostriedok a veziem sa naspäť do firmy, kde na mňa ešte čakajú novinky od klientov, ktoré sa mi v priebehu dňa nazbierali. Po opätovnom zahĺbení sa do pracovných povinností si náhle uvedomím, že už je vlastne päť a pomaly by bolo fajn začať plánovať odchod. Unavený po celom dni, ale s pocitom spokojnosti, opúšťam priestory kancelárie a presúvam sa na „dôležitý meeting“ s kolegami pri Play-ku alebo pri pive.

Najlepšie na mojej práci je, že každý deň je iný. Situácie a aktivity dneška môžu byť oproti zajtrajšku rozdielne o 180 stupňov. Pojem stereotyp u mňa hľadám iba v slovníku. Chcel(a) by si aj ty absolvovať podobný deň? Ak si sa už predtým motkal(a) v IT-čku alebo si sa dokonca priblížil(a) k oblasti vývoja e-commerce riešení, radi ťa medzi nami privítame.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky