Zápisky z Mobile Rulezz 2012


Zápisky z Mobile Rulezz 2012

„Tablet je mi v podstate nanič“ bola prvá veta Pala Magica v panelovej diskusii o vývoji tabletov na Mobile Rulezz 2012. A hneď na to uviedol celé spektrum činností, na ktoré denne tablet využíva. Tak ako to teda je? Sú tablety len reklamne vyhajpované produkty, ktoré nám vlastne na nič nie sú, alebo ide o zariadenia budúcnosti, ktoré nahradia PC a notebooky? Aj s takýmito otázkami sme vyrazili na konferenciu Mobile Rulezz 2012.

Príchod dobrý, všetko dobré

Už býva našim nemilým zvykom prichádzať na konferencie v priemere tak s 10 – 15 minútovým oneskorením a prešvihnúť raňajky. Nájsť priestory Refinary Gallery totiž nebolo vôbec jednoduché (a mapka na stránkach konferencie sa na smartfónoch paradoxne nezobrazovala), ale nebudeme rýpať, aby nám aj nabudúce predali vstupenky 😉

RIESENIA.com výprava na Mobile Rulezz 2012
Obrázok: Naša RIESENIA.com výprava na Mobile Rulezz 2012. Zľava: Jaro Ščepka, Tomáš Šághy, Vlado Cintula a Peter Legény

Hlavne, že sme nakoniec úspešne dorazili! Pred hlavným vchodom sme ešte prehodili pár milých slov s Martinom PalšovičomPeťom Kučerkom a hor sa na prezentácie!

Prezentácie, ktoré v nás zostali rezonovať

Väčšina prezentácii bola dobrá až veľmi dobrá a kvalitatívna laťka pre ďalší ročník bola nastavená pomerne vysoko. Nižšie sa venujeme prezentáciám, ktoré sa nám páčili najviac a ku ktorým cítime potrebu sa vyjadriť.

Hneď prvý speaker Pavol Magic (prezident ADMA a product Manager v Sygic) nám zlepšil náladu po prešvihnutých raňajkách. Jeho úvodný nášup dát o predaji, využívaní tabletov, ako aj štatistiky o aktuálnych spendingoch na mobilnú reklamu bol úderný. Z množstva čísiel, ktoré uviedol, zaujal najmä fakt, že tablety používame hlavne doma a von ich brať nezvykneme (82% majiteľov tabletov ich používa pekne v pohodlí obývačky).

Pavol Magic počas svojej prezentácie na Mobile Rulezz 2012
Obrázok: Pavol Magic počas svojej prezentácie na Mobile Rulezz 2012

Nasledovala prezentácia Martina Máca (podpredseda predstavenstva Slovak Telekom), ktorý nám povedal čo-to z informácií, ktoré si Slovak Telekom drží normálne pod pokličkou. Napríklad, že sa im ešte stále neoplatí dotovať tablety  pre bežných klientov, ale naopak – už ich dotujú pre biznis klientov (ale aj medzi nimi je nárast záujmu o tablety pomalý).  A z toho vyplíva, že tablety (zatiaľ) tvoria v Telekome zanedbateľné množstvo predaja.

Dozvedeli sme sa aj niekoľko zaujímavých čísiel o benefitoch reklamy v mobilných zariadeniach. Inak vedeli ste, že „mobilné“ Topky za marec vygenerovali 5 280 362 zobrazených stránok (pageviews)? Slušné číslo.

Martin Mác - podpredseda predstavenstva Slovak Telekom
Obrázok: Martin Mác nás poodkryl zaujmavé údaje Slovak Telekomu.

Ďalším spíkrom bol Michal Štencl (zakladateľ  Sygic) a jeho prezentácia „Ako uspieť na svetovom mobilnom trhu?“ naozaj zapôsobila. Nielen preto, že radi počúvame o slovenských firmách, ktorým sa podarilo celosvetovo uspieť, ale aj preto, že jeho dobre cielené rady a tipy ako preraziť na AppStore boli naozaj dobrými tipmi a radami.

Jeho hlavný message, že sa treba vytrvalo snažiť, ísť svojou cestou a nevzdávať sa, si určite zoberieme k srdcu. Rovnako ako odporúčania, že treba venovať maximum snahy na získanie čo najviac stiahnutí v prvý deň predaja (pretože keď sa nedostanete čo najskôr do rebríčka top 25, tak pravdepodobne nebudete zarábať) a mnoho ďalších. Apropo, tri  čísla, ktoré mi zostali rezonovať v hlave – Top 200 aplikácií tvorí 55% všetkých tržieb, pričom v App Store je aktuálne viac ako 600 000 aplikácii.

Veríme, že Michal svoju prezentáciu čo najskôr niekde zverejní.

Michal Štencl ako jeden z hlavných spíkrov na Mobile Rulezz 2012
Obrázok: Michal Štencl nám po mnohých pozitívnych číslach z predchádzajúcich prezentácií na rovinu povedal, že AppStore má aj temnú stránku.

Následne sa premlelo niekoľko ďalších prezentácií  z druhého bloku, pričom osobne na nás zapôsobili dvaja spíkri – prvým bol Marek Zámečník z Mediaresearch vďaka jeho bezprostrednému humoru (a my sa radi smejeme), ale aj vďaka ďalšiemu návalu zaujímavých štatistík o „mobilných“ užívateľoch od AIMmonitor-u.

Druhým bol Ján Trangel z MobilMania.sk s jeho prehľadom tabletov na trhu a predikovaním ďalšieho vývoja. „Tablety sa buď priblížia rozmerom telefónov alebo sa presadí koncept jedna hardvérová časť a dva displeje (napr. väčší displej vo forme dokovacej stanice)“. Treba priznať, že to má hlavu a pätu. Veď prečo by sme mali mať dve zariadenia – smartfón a tablet, keď môžeme mať obe v jednom?

Panelová diskusia

Po výdatnom a chutnom obede sa konala hodinová panelová diskusia s Pavlom Hapákom, Filipom Hankerom, Martinom Mácom, Pavlom Magicom, Pavlom Kubánom a moderátorom Petrom Šebom. Na diskusii padlo niekoľko múdrych  myšlienok a rozhodne bolo zaujímavé ju sledovať (a mala aj drajv, viď prvú citáciu Pavla Magica v úvode článku).

Panelová diskusia s témou: Sú tablety nový fenomén, či ďalšia bublina?
Obrázok: panelová diskusia na Mobile Rulezz. Zľava: Pavol Hapák (themarketers.biz), Filip Hanker (Živé.sk), Martin Mác (Slovak Telekom), Pavol Magic (Sygic), Pavol Kubán (SCR) a moderátor Peter Šebo (Zoznam.sk a organizátor konferencie)

Veľa sa hovorilo o tom, či jedinou cieľovkou na tabletoch sú geekovia a Pavol Hapák prezievavo upozornil, že „Cieľová skupina môže byť úplne inde než si myslíme – deti vo veku 4+ rokov, ženy v produktívnom veku v domácnosti a pod.“ , pretože narozdiel od notebookov a PC sa tablety používajú primárne na konzumáciu obsahu.

Aj napriek tomu sa v súčasnosti oplatí zameriavať práve na geekovskú komunitu – tvorí pravdepodobne najväčší podiel z užívateľov tabletov. Lenže akonáhle prídu nové zázračné technologické zariadenia, geekovia sa presunú k nim. Takže aká bude budúcnosť a kedy nastane „rok tabletov“ sa ukáže časom.

Nasledovala pauza na obed (pri švédskych stoloch bol v priebehu troch sekúnd nával ako v MHD-čke cez rannú dopravnú špičku), ale nakoniec sa ušlo každému (a koláčiky boli famózne).  A keďže v prednáškovej sále bolo prítmie a teplo (sme si nemúdro sadli rovno k radiátorom), potešila aj možnosť vybehnúť na slniečko a čerstvý vzduch, kde sa nám podarilo odchytiť a odfotiť úderku zo Sygic-u:

Úderka zo Sygic-u
Obrázok: Michal Štencl a Pavol Magic si taktiež užívali možnosť vybehnúť z prítmia konferenčnej miestnosti na čerstvý vzduch.

Poobedňajší nával ďalších kvalitných prezentácií

Z ďalších prezentácií spomenieme Pavla Valla z ui42, ktorý poukazoval niekoľko zaujmavých videí z priebehu testovaní mobilných aplikácií. Bohužiaľ, na video z testovania logickej hry na spôsob Quadraxu (pamätníci budú pamätať) pre smartfóny sa už nenašiel čas (a práve na ňu sme sa najviac tešili). Ale nevadí, aj tak to bolo podnetné počúvanie (a pozeranie).

A aby sme nezabudli, ešte pred Pavlom Vallom o mobilnom marketingu cez platformu Google rozprával Juraj Stankaj zo spoločnosti Google. Celkom nás prekvapilo, že medzinárodný nárast vyhľadávania cez mobilné telefóny dosiahol +120%. Škoda, že nevieme, či také čísla Google nameral aj na Slovensku. Tak či tak je ale jasné, že tento trh bude rásť. Najmä pre lokálne biznisy (ale nie len pre ne) má mobilná reklama v Google určite význam.

No a potom už nasledovala prezentácia nášho obľúbenca Martina Wosku z Triad Advertising nesúca provokačný názov „Mobilná verzia webu? Sorry, old school…“. Martin poukazoval, ako sa im podarilo prepojiť web a mobilnú reklamu vo svojom už pomaly legendárnom PF-ku (aj my sme dostali ) a taktiež ako sa dá použiť mobil ako ovládač tanku (kto nevidel, ten neuverí).  A nedá nám pri zmienke o Triade nespomenúť aj kampaň, ktorú pripravovali pre náš Analytics.sk – takže, pamätáte ešte na Google Analytics as our media?

Martin Woska z TRIADu
Obrázok: Martin Woska z TRIADu nám ukázal, ako správne prepojiť web a mobil.

Medzi spíkermi samozrejme nemohol chýbať ani Michal Pastier  (Creative Director Zaraguza Digital). Michal si vie vždy pripraviť dobrú prezentáciu a bolo tomu tak aj tentoraz.  Videli sme niekoľko naozaj podnetných príkladov kampaní  zo zahraničia, ktoré budovali značku aj cez tablet (spomeňme vydarenú kampaň pre Renault, alebo iAd kampaň pre automobilku Audi). Uviedol aj zaujmavú štatistiku – 81% majiteľov iPadu po použití brand aplikácie vyhľadávalo ďalšie informácie na webe spoločnosti. Hmmm, skvelé!

Michal Pastier nám ukázal hneď niekoľko inšpiratívnych brandových kampaní
Obrázok: Michal Pastier nám ukázal hneď niekoľko inšpiratívnych brandových kampaní, v ktorých hrali tablety hlavnú úlohu.

Po prezentáciách nasledovalo vyhlásenie shortlistov súťaže mobilných aplikácií, ktorá bola v rámci Mobile Rulezz vyhlásená. Toho roku sa dokonca prihlásilo ešte viac prác ako v minulom roku! Na Slovensku developerov mobilných aplikácií zjavne pribúda, ale to je len dobre.

Slovo na záver

Jednoznačne prevládajú pozitívne  dojmy. Nielen z konferencie, ale aj zo záverečnej afterparty (ktorá sa konala v divadle Aréna). Tu sa vyhlasovali aj víťazi jednotlivých kategórií. Pobavili najmä reakcie reprezentanta  dvojnásobne víťaznej aplikácie TrashOut – ale sorry, na meno si nespomínam.

Aby sme boli úplne úprimní, tohoročná afterparty sa nám zdala byť oniečo skromnejšia ako minuloročná, ale všetko to vynahradila ešte jedna rozšírená a doplnená prednáška Michala Štencla. Myslím, že mnohí z prítomných mladých developerov ju viac než ocenili. Už sme spomínali, že veríme, že ju Michal niekde časom zverejní?

Inak sme si skvelo pokecali s kolegami z ostatných agentúr a porotcami a celkovo networking dopadol pozitívne. Pomohli tomu aj zadarmo čapované pivká a nejaké tie slané samožerky ;).

Takže dopadlo to dobre. Gratulujeme organizátorom za kus dobre odvedenej práce a samozrejme všetkým oceneným víťazom. Už sa tešíme sa na ďalší ročník.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky