Úspech, to je beh na dlhú trať


Úspech, to je beh na dlhú trať

Chcete byť úspešný? Nič síce nedostanete zadarmo, no tvrdou prácou môžete svoj úspech dosiahnuť. Cesta za ním je behom na dlhú trať a práve v tomto článku sa vás budeme snažiť motivovať k tomu, aby ste sa nevzdávali. Ten pocit v cieli je totiž na nezaplatenie.

Keď už spomínam beh na dlhú trať, 4.10. 2015 som sa zúčastnil Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach (MMM). To bola reálne dlhá trať (42,126 km), a aby som to vôbec odbehol, musel som sa poriadne prekonávať. Uvedomil som si však, že to isté platí aj v reálnom živote.

Nikdy sa nevzdávajte, cieľ je v nedohľadne, ale predsa na dosah

Je dôležité mať svoje ciele. Vďaka nim má všetko, čo robíme, zmysel. Pri maratóne je prvotným cieľom dobehnúť, v práci to môže byť dosiahnutie pozície riaditeľa alebo zarábať 3 000 eur mesačne. V súkromí zas rodina s dvoma zdravými deťmi.

Cesta k úspechu je často dlhá, sprevádzaná pádmi, rôznymi úskaliami, ale aj vzostupmi. Podstatné je, že sa netreba vzdávať, ale bojovať aj vo chvíľach, kedy sa zdá, že to už ďalej nepôjde. Takéto chvíle som mal aj počas môjho 42 kilometrového behu. Kríza sa však môže vyskytnúť aj v pracovnom či osobnom živote.

1

Skúsim to interpretovať na príklade môjho behu:

  • 10. km: Prvých 10 kilometrov sa mi behalo úžasne a dúfal som, že to takto bude pokračovať.
  • 21. km: Po 21 kilometroch som mal čas 1 hodina a 52 minút, s čím som bol veľmi spokojný, nakoľko som sa stále cítil skvelo a neustále som si užíval atmosféru tohto behu. Čakal som, že druhá polovica bude náročnejšia, no nechcel som na to myslieť a kým to šlo, bežal som si svojím tempom.
  • 32. km: UFFF! Začal som cítiť, že mi tuhnú lýtka a taktiež ma začali bolieť kríže, preto som bol nútený zvoľniť tempo, aby som nedostal kŕče. Vedel som, že to len tak neprejde.
  • 36. km: KRÍZA! Zdá sa, že je to už len 8 km do konca oproti odbehnutým 36 km, no keď to nejde, musí človek siahnuť až na dno svojich síl. Ja som si musel na chvíľu oddýchnuť pri občerstvovacej stanici a nabrať trochu energie.
  • 38. km: KRÍZA 2! Druhý kritický bod, no keď som videl, že po 39. km som mal čas 3:42, povedal som si, že pod 4 hodiny sa dostanem aj keby neviem čo bolo.
  • 42. km: Posledných 10km bol psychický boj so sebou samým. Teraz som však úspešne dobehol do cieľa.

Užívajte si nielen úspech, ale aj cestu k úspechu

maraton1Páčilo by sa vám drieť ako kôň 5 alebo 10 rokov, kým by ste dosiahli to, čo ste si stanovili na začiatku svojej cesty? Asi nie! Je preto dôležité tešiť sa z každého úspechu, a to aj čiastočného. Či už dostanete v práci o 100 eur viac alebo vás preradia do nového, pozitívnejšieho kolektívu, kde sa vám bude lepšie pracovať. Je dobré tešiť sa aj z takýchto maličkostí.

Opäť to prenesiem do maratónskeho behu. Na trati bolo množstvo bežcov, či už mladých alebo starších. K dosiahnutiu lepších výkonov neskutočne pomáhali diváci, ktorých bolo na celej trati neúrekom.

Neustále povzbudzovali, niektorí z nich si chceli aj tľapnúť, čo mňa osobne veľmi tešilo. Hlavne, ak išlo o malé deti, čo bolo veľmi milé. Povzbudilo to mňa, no bol som taktiež rád, že som mohol vyčariť úsmev na tvári aj im, a to jednoduchým tľapnutím ruky. Ako málo stačí niekedy ku šťastiu.

Hudba, povzbudzovanie, tlieskanie, krásne počasie, to všetko som si užíval.

Úspech je dosiahnutie svojho cieľa

Viete čo je úžasné? Docieliť, čo ste si predsavzali. Je to nádherný pocit, na ktorý možno čakáte roky, no keď už si svoj sen splníte, je to na nezaplatenie.

Samozrejme, je dobré stanoviť si reálne ciele, no nie príliš jednoduché. Tým sa to však nekončí. Vždy je priestor zlepšovať sa.

Osobný rast je dôležitý. Neuspokojme sa s priemerom, ani s tým, čo máme.

Čo potom, keď už máte svoj cieľ splnený? Život nekončí, a aby sme len nečinne nesedeli, máme prirodzené chcenie premôcť sami seba i ostatných. Stanovte si ďalšie ciele!

Svoj prvý maratón som odbehol tesne pod 4 hodiny aj 30 minút. Svoj druhý výkon som zlepšil o približne 10 minút a dobehol som s časom okolo 4 hodín a 15 minút.

Aj tento rok som sa chcel zlepšiť a môj cieľ bolo zabehnúť pod 4 hodiny. Podarilo sa. J Dobehol som s časom 3:58:06 a v čistom čase 3:56:32. Ďalší osobný cieľ, ktorý som si stanovil, je zabehnúť pod 3 hodiny a 45 minút.

Ak chcete byť úspešný, určte si vysoké (ale reálne) ciele, za ktorými pôjdete, budete tvrdo pracovať, aby ste ich dosiahli. Možno vás budú sprevádzať aj pády, no nikdy sa nevzdávajte. Výsledok je potom o to krajší.

 

 

Tagy článku:

+ Diskusia nemá žiadne príspevky