Svätý grál Google Analytics – Udalosti (events)


Svätý grál Google Analytics – Udalosti (events)

Jeseň nám už odbicyklovala do teplejších krajín. Je tu zase zima. To čarokrásne obdobie, kedy mnohí z nás prichádzajú do roboty za tmy a za tmy z roboty odchádzajú. A čo je horšie, priam zdrvujúce, máme pred sebou už len posledný (trošku oneskorený) článok zo série našich Jesenných tipov ako na Google Analytics.

Ale nezúfajme!

Naša posledná téma všetko vynahradí a zaženie čierne myšlienky. Už len samotné vedomie, že Google Analytics má niečo čo sa nazýva udalosti (events), hreje každého analytika/analytičku pri srdci viac ako poldeci čaju zapitého pollitrom rumu.

Udalosti nám umožňujú zaznamenať ľubovoľnú užívateľskú interakciu návštevníka so sídlom. Napríklad:

  • stiahnutie pdf dokumentu,
  • spustenie videa,
  • použitie filtrovania / filtrovanie na sídle,
  • stlačenie ľubovolného tlačítka,
  • vyplnenie políčka X vo formulári Y,
  • odoslanie formulára,
  • pozastavenie videa,
  • doscrollovanie stránky do určitej hĺbky,
  • kliknutie na obrázok,
  • pridanie príspevku do diskusie,
  • atakďalej, atakďalej, atakďalej.

A to je veľmi cool! Už len keď uchopíme udalosti najjednoduchším možným spôsobom a začneme sa pozerať aké interakcie na sídle nám robia konvertujúci návštevníci, dostávame kvantum užitočných informácií. Hypotézy typu: „návštevník, ktorý si stiahne pdf katalóg má väčší sklon ku konverzii“ alebo „návštevník, ktorý pridal otázku do poradne má väčší sklon k opakovanej návšteve“ môžeme lúskať jednu za druhou.

Plus, z udalostí vieme vytvárať aj custom segmenty návštevnosti (viď nižšie v článku). Akonáhle identifikujeme konkrétnu udalosť, ktorú často vykonávajú konvertujúci návštevníci, vieme z nej spraviť pomocou custom segmentov remarketingové publikum pre AdWords. A remarketujeme!

Ako dostať udalosti do Google Analytics reportov?

Ťažko.

Teda, je to trošku komplikovanejší proces.  A jediná slabina udalostí. Nevieme si ich priamo vyklikať v Google Analytics rozhraní. Potrebujeme siahnuť buď po nástroji Google Tag manager, alebo budeme potrebovať otráviť programátora požiadavkami, aby nám udalosti nasadil priamo do HTML kódu stránok. Ale tá troška námahy za výsledok stojí.

Keďže Tag manager je (veľmi robustná) kapitola sama o sebe, do aktuálneho článku ju nevtesnáme. Super návody sa nachádzajú na Google Tag Manager Academy.

Taktiež nemáme priestor sa učiť ako udalosti pomocou Javascriptu rozbehať programátorsky. V prípade potreby môžete siahnuť na oficiálne inštrukcie pre developerov (v prípade, že ešte nepoužívate Universal Analytics, potom siahnite po inštrukciách pre pôvodnú verziu Google Analytics skriptu).

Predpokladajme jednoducho, že udalosti (eventy) bude rozbiehať programátor, ktorému bude stačiť zadefinovať pri akých interakciách užívateľa zo sídlom chceme zachytávať aké udalosti. Programátor si pozrie inštrukcie na linke vyššie a vyhovie nám. Nám stačí vedieť akú štruktúru majú udalosti (a teda aké požiadavky poslať).

Štruktúra udalostí

Každá udalosť má svoju kategóriu (category), akciu (action) a popisok (label). Plus nejaké ďalšie optional atribúty, ktoré nateraz odignorujeme.

Pozrime napríklad na sídlo CK SATUR. A konkrétne na ich filtrovanie (obrázok nižšie). Môžeme filtrovať podľa kombinácií lokality, spôsobu dopravy, dĺžky pobytu, atď.

Filtrovanie na sídle CK SATUR

Povedzme si, že všetky interakcie spojené s použitím filtrovania budú mať kategóriu = filtre.

A každá voľba vo filtrovaní bude samostatnou akciou:

  • Akcia 1 => filtrovanie podľa lokality
  • Akcia 2 => filtrovanie podľa spôsobu dopravy
  • Atakďalej.

A popiskom/menovkou udalosti bude konkrétna hodnota, ktorú užívateľ zvolil pri filtrovaní.

Aby sme si to vedeli predstaviť, dajme si obrázok. Ja zvyknem posielať našim programátorom pri nasadzovaní udalosti presne takéto obrázkové inštrukcie:

Inštrukcie pre nasadenie konkrétnej udalosti

Akonáhle máme od programátora potvrdené, že udalosť je nasadená, môžeme pozrieť do Google Analytics. Napríklad do reportu „Najčastejšie udalosti“, kde nájdeme zoznam kategórií udalostí.

Report najčastejších udalostí v Google Analytics

A môžeme si kliknúť na konkrétnu kategóriu, aby sme sa dostali k dátam pre jednotlivé akcie (užívateľské interakcie z danej kategórie).

Prehľad akcií pre konkrétnu kategóriu udalostí

Ďalší klik na konkrétnu akciu nás privedie k reportu, kde uvidíme dáta pre každý popisok udalostí (z kategórie filtre a pre akciu volba-dopravy):

Zoznam udalostí podľa popisku

Dvakrát podčiarknuté a raz prečiarknuté – udalosti sa začnú zbierať od momentu, kedy ich programátor nasadí do HTML kódu. V Google Analytics nemusíme nič dodatočné nastavovať.

To podstatné ale je – aj keby sme ďalej nič nenastavovali, zrazu máme prehľad aké užívateľské interakcie používajú návštevníci najčastejšie. A ktoré naopak sú iba pre okrasu a návštevníci ich nepoužívajú. (Poznámka: Asi by malo zmysel začať sa zaoberať otázkou ako môžete vylepšiť funkcie, ktoré sú často používané. Alebo prečo teraz investovať čas do úpravy funkcionality XY, keď ju nikto nepoužíva. Či?)

Vytvorenie segmentu návštevnosti z udalosti

Vytváranie segmentov návštevnosti je podrobnejšie rozpísané v článku Segmentujem, segmentuješ, segmentujeme. Vystačíme si preto z jednou ukážkou a to vytvorenie segmentu návštevníkov sídla CK SATUR, ktorí zvolili vo filtrovaní podľa spôsobu dopravy možnosť „letecky“:

Vytvorenie segmentu návštevnosti z udalosti

Pomocou segmentov môžeme začať riešiť hypotézy ako „Zákazníci, ktorí si objednali last-minute pobyt, filtrujú oveľa častejšie podľa dátumu odchodu a menej často podľa konkrétnej lokality“. A následne takéto hypotézy potvrdiť alebo vyvrátiť a následne informáciu využiť v náš prospech.

A samozrejme nezabudnime, že zo segmentov návštevnosti vieme vytvárať remarketingové publiká.

Finálne odporúčania na záver

Za prvé

Čím viac dát máme, tým lepšie. Preto by sme mali pokryté udalosťami VŠETKY užívateľské interakcie na sídle. Nie len tie na prvý pohľad samozrejmé. Nezabudnime na drobnosti typu, že návštevník si na produktovej stránke môže klikať na fotky produktov z fotogalérie produktu. Alebo, že môže v zozname produktov kliknúť na čudlík „zoradiť podľa ceny“. Atakďalej.

Za druhé

Aby z toho nevznikol totálny bordel (pretože užívateľských interakcií je vždy kvantum aj na jednoduchých sídlach), rozdeľujeme poctivo jednotlivé interakcie pomocou kategórií udalostí. Používame jednu kategóriu pre všetky akcie/interakcie s filtrovaním. A všetkým akciám/interakciám v nákupnom procese priraďujte úplne inú kategóriu udalostí. A úplne inú zase udalostiam nachádzajúcicim sa na podstránke s detailom produktu. Comprehende amigos?

Za tretie

Neváhame vytvárať vlastné segmenty návštevnosti na základe udalostí, ktoré návštevníci vykonali. Pretože akonáhle identifikujeme konkrétne udalosti, ktoré zvyknú využívať návštevníci, ktorí neskôr spravia konkrétny typ konverzie -> môžeme ich dozblbnutia prenasledovať remarketingovými kampaňami.

Za štvrté

Majte otvorenú hlavu. Majte hypotézy. Overujte hypotézy. Využívajte poznatky, ktoré ste získali. O tom sme si hovorili už v prvom článku série, ale je to tak kriticky dôležité odporúčanie, že ním jednoducho musíme ukončiť celú sériu.

Tak ako, dáva to celé hlavu a pätu? Máte otázky, pripomienky, postrehy? Alebo konkrétny príklad kedy vám udalosti v Google Analytics pomohli rozlúsknuť nejaký ťažký analytický oriešok? Podeľte sa s nami o múdro v diskusii pod článkom 🙂

+ Diskusia nemá žiadne príspevky