Po stopách SEO až do budúcnosti


Po stopách SEO až do budúcnosti

Skôr, než sa pustíš do čítania tohto článku by som ťa rád upozornil, čo tento článok nie je. Nie je návodom, nenájdeš tu 10 tipov, ani žiadny TOP zoznam pre SEO.

Ber to ako zrekapitulovanie toho, čo tu bolo doteraz a víziu toho, ako to môže, ale nemusí vyzerať v budúcnosti. Predsa len, ľudia sú omylní a vody online sú nevyspytateľné. 🙂

Spomienky na časy minulé

S nadsázkou by sa dalo konštatovať, že kedysi optimalizácia vyzerala asi tak, že stačilo mať relevantnú stránku, zvolené kľúčové slová a vytvorené odkazy pomocou linkových fariem či katalógov. Táto činnosť webu prakticky zabezpečila prvú stránku vo výsledkoch vyhľadávania. To ale bolo ešte pred príchodom smart-doby. V dobe, keď sme používali infraport namiesto bluetooth, keď v hitparádach kraľoval Timbaland a keď sme všetci čakali na nového Spidermana. Takisto ani Google nebol taký múdry ako je dnes, a dalo sa ho vcelku jednoducho „oblbnúť“.

old google look

Časy sa ale zmenili, prišla smart doba a dá sa konštatovať, že aj Google dospel.

No dobre, ale čo s dospelým Googlom

Ako to u dospelých býva, už nie je až také ľahké ich oklamať – čiže snažiť sa Google „oblbnúť“ sa nevypláca. Po niekoľkých predošlých aktualizáciách je veľmi jednoduché dostať za nekalé praktiky penalizáciu. Oveľa lepšou stratégiou je s ním hrať otvorenú partiu.

Čo to znamená v praxi? Zjednodušene, musíme smerovať rovnakým smerom ako Google. O čo teda Googlu ide? Misiou vyhľadávania Google je prinášať jednotlivcovi za čo najkratší čas čo najrelevantnejšie výsledky na základe mnohých faktorov. Tých faktorov je oveľa viac ako kedysi. Dnes Google pracuje s históriou nášho vyhľadávania, polohou, vekom, pohlavím a mnohými ďalšími informáciami, ktoré predtým nemal k dispozícii.

Ak túto misiu preberieme, mali by sme ľudom, ktorí sa k nám dostanú poskytnúť všetko, čo by ich mohlo zaujímať, a tým docieliť, aby našli, čo hľadali (a možno ešte aj o niečo viac :)). Dostávame sa teda ku kľúčovému zisteniu, a tým je fakt, že optimalizujeme pre ľudí, nie pre Google.

im an adult

Z výsledkov na odpovede

Pred chvíľou sme dospeli k záveru, že Google sa snaží priniesť jedincovi čo najrelevantnejšie výsledky. Chce ich tiež doručiť čo najrýchlejšie. Tak sa spolu zamyslime, čím by som ja ako Google mohol urýchliť a zjednodušiť doručenie výsledku pre môjho užívateľa. Mal by som eliminovať to, čo neviem ovplyvniť a snažiť sa sám čo najrýchlejšie priniesť výsledok. Bingo! Začnem prinášať odpovede priamo vo výsledkoch vyhľadávania.

Toto si Google povedal už pár rokov dozadu, kedy začal okrem klasických výsledkov prinášať odpovede prostredníctvom mnohých rozšírených výsledkov.

Ako iste tušíš, dôsledkom rozšírených odpovedí môže byť menej preklikov z výsledkov vyhľadávaní na konkrétne stránky. Keďže odpoveď nájdeš už na Google.

google ctr

Yep, tušíš správne. Aj toto bolo jednou z tém na tohtoročnom Websummite. Pozri si TOP prednášky z WebSummitu 2017.

Urazil sa Google?

No dobre, ale má teraz vôbec zmysel robiť nejaké SEO, keď sa s nami Google nechce hrať?

Iste. Len sa my musíme chcieť hrať s ním. Dáta do rôznych typov výsledkov si Google nevymýšľa sám. Stále je to ten veľký brat, ktorý ti povie len to, čo niekde počul. Keď sa teda prispôsobíme pravidlám, podľa ktorých hrá Google, budeme z toho vedieť profitovať.

Google nám týmto dáva obrovský priestor na optimalizáciu a šancu prinášať kvalitné a rôznorodé výsledky. Prispôsobenie sa všetkým možným typom výsledkov nám môže výrazne pomôcť v tom, že nás Google bude mať radšej.

Hŕstka ukážok rozšírených výsledkov

Nižšie nájdeš zoznam niektorých rozšírených výsledkov a odporúčania, ako ich optimalizovať.

  • Knowledge Panel

Stručný popis s kľúčovými informáciami na pravej strane výsledkov. Je nevyhnutné, aby ste boli známi ako značka. Je vysoko pravdepodobné, že jednou z podmienok je článok na Wikipédii. Taktiež je dobré, keď používate štruktúrované dáta a máte overené účty na sociálnych sieťach.
čsob knowledge panel

  • Maps Box/Local knowledge panel

Pre koho?   Pre lokálne pobočky, respektíve kamennú predajňu.

Ako?   Je potrebné mať zriadený a správne vyplnený Google My Business.

darex

  • Top Stories/Novinky/Hlavné správy

Pre koho?   Vhodné pre spravodajské portály.

Ako?   Je potrebné zaregistrovať sa v Google News, byť portál s vysokou autoritou a písať kvalitný obsah.

andrej kiska

  • Video výsledky

Pre koho?   Určené pre každého, kto produkuje videá.

Ako?   Podmienkou zobrazenia sa je mať relevantné a optimalizované videá.

pulp fiction trailer

  • Obohatený výsledok

Klasický výsledok, ale lepší. Dáta, ako napríklad hodnotenie produktu alebo odkazy na ďalšie podstránky.

Pre koho?   Prakticky pre každého.

Ako?   Rôzne informácie sa ťahajú zo štruktúrovaných dát.
iphone x

  • Odpoveď

Zobrazuje sa pri vyhľadávaniach, na ktoré sa dá odpovedať jednoducho. Google na základe textu na webe vyhodnotí, či daná sekcia/veta je dostatočná odpoveď vzhľadom na vyhľadávanú frázu. O takýto výsledok sa viete uchádzať tak, že v textoch sa budú nachádzať jasné odpovede na jasné otázky, ktoré ľudia vyhľadávajú.

how to set ringtone on iphone

 

Ak ťa zaujali záležitosti vyššie a vieš po anglicky, tak si prečítaj kompletný výpis rozšírených výsledkov.

Ja viem, mnoho rozšírených výsledkov ešte na Slovensku nie je dostupných. Je ale dobré byť pripravený, keď sa tieto aktualizácie zabehnú aj u nás.

Zhrnutie

V roku 2018 a ďalšej budúcnosti je vysoko pravdepodobné, že Google bude pokračovať v trende prinášania čo najlepších výsledkov za čo najkratší čas. Zaujímavým bude rozhodne aj vývoj voice search, ktorý je v anglicky hovoriacich krajinách zo dňa na deň použiteľnejší a používanejší. Bude zaujímavé sledovať, ako sa popasuje s našou slovenčinou. Ďalej môžeme čakať, že výsledky budú stále osobnejšie, keďže Google o nás má čoraz viac informácií a dokáže odhadnúť náš archetyp, ba dokonca bude vedieť, čo chceme skôr než to budeme vedieť my. Trochu sci-fi, že?

Aká je tvoja predstava o budúcnosti vyhľadávania? Vyjadri svoj názor do komentu. 🙂

+ Diskusia nemá žiadne príspevky