Koniec kľúčových slov v reportoch Google Analytics. Ako ďalej?


Koniec kľúčových slov v reportoch Google Analytics. Ako ďalej?

V marci minulého roka sme prvý raz informovali o strate časti údajov o kľúčových slovách z neplatených výsledkov vyhľadávania v Google Analytics. Užívatelia, ktorí sa pred vyhľadávaním prihlásili do Google accountu (napríklad do gmailu), boli pri vyhľadaní v Google presmerovaní na zabezpečenú https stránku s výsledkami. A čo to znamenalo? Google Analytics pri týchto vyhľadávaniach nevedel správne identifikovať, aké slovo bolo vyhľadané a v reportoch všetky takéto návštevy označil ako návštevy z kľúčového slova (not provided).

Not provided v reportoch kľúčových slov

Rok dozadu predstavoval podiel nerozoznaných vyhľadávaní okolo 13%. Časom počet ale pomerne rýchlo stúpal (výskum BrightEdge poukazuje, že v niektorých prípadoch sa v auguste 2013 stratilo viac ako 50% údajov) a v nejednom Google Analytics účte tvorilo slovo (not provided) najväčší podiel návštevnosti. Netreba asi hovoriť o tom, že sa zdvihla pomerne veľká vlna kritiky. Údaje, koľko návštev, objednávok a tržieb chodí z jednotlivých vyhľadávaných kľúčových slov, sú neodškriepiteľne veľmi užitočné. Dnes sa situácia opäť mení. Na otváranie šampanského ale zabudnime.

Zbohom reporty kľúčových slov. Budete nám chýbať

Na september 2013 nebudeme spomínať v dobrom. Google Analytics kompletne presmeroval všetky vyhľadávania pre všetkých užívateľov na https stránky vyhľadávania. To znamená, že od októbra budú v reportoch kľúčových slov pribúdať dáta iba pre jediné slovo. Ak ste tipovali že to bude (not provided), tak ste tipovali správne a môžete si ísť kúpiť kvalitný toaletný papier (aby ste si nezababrali ruky), pretože od tohto momentu z takéhoto reportu vyčítame už len veľké …

rýchly sumár:

  • Od októbra už Google Analytics nezobrazuje žiadne údaje o konkrétnych kľúčových slovách, cez ktoré prišli návštevníci z neplatených výsledkov vyhľadávania Google.
  • Ak sa vám zdá, že nejaké návštevy z iných slov ako (not provided) sa aj v októbri v reportoch ešte zobrazili, tak sa predčasne netešte. Jediným dôvodom sú 6 mesačné cookies. O chvíľu už report s kľúčovými slovami vyhľadávania Google bude obsahovať naozaj výlučne (not provided). To samozrejme neplatí pre užívateľov, ktorí vyhľadávali cez Bing, Seznam alebo iný vyhľadávač než Google – pri nich kľúčové slová uvidíme naďalej. Lenže koľko Slovákov používa Bing?
  • Pravdepodobne ide o definitívny stav.

Len doplníme, že odteraz nemá zmysel zapodievať sa doteraz extrémne užitočnými reportami ako „Top conversion paths“ pre kľúčové slová alebo „attribution modeling“ pre kľúčové slová (si toho toaletného papieru radšej kúpte aj do zásoby).

Prečo?

Popravde netušíme. Google sa obhajuje, že primárnym dôvodom je bezpečnosť a súkromie užívateľov vyhľadávajúcich cez Google. Milovníkov konšpiračných teórií už ale možno napadlo, že ide len o medzikrok k platenej verzii Google Analytics, kde by sa reporty z kľúčových slov mohli objaviť (za malý poplatok). To je ale málo pravdepodobné, pretože dáta sa nestrácajú na strane Google Analytics, ale už priamo pri vyhľadaní cez https stránku Google. Keďže ide o https, dáta sú šifrované a neprečitajú ich ani iné nástroje na zaznamenávanie návštevnosti.

Ako stratené dáta nahradiť?

Keďže ide o pomerne čerstvú záležitosť, nápadov zatiaľ nie je veľa. Čiastočne môžu pomôcť dáta z Webmasters Tools (dajú sa importovať aj do Google Analytics). Vo Webmasters Tools reportoch vidíme konkrétne slová, počty impresií aj počty preklikov, priemernú pozíciu v neplatených výsledkoch vyhľadávania a CTR.  Na vyhodnocovanie základných trendov by to možno aj stačilo. Na druhú stranu chýbajú informácie o počte objednávok, tržbách a konverzných pomeroch pre dané slová (a taktiež ďalšie veci ako bounce rate, priemerný čas strávený na sídle a podobne).

Machri zo Search Engine Watch už v marci 2012 navrhli spôsob ako sa dopátrať prostredníctvom dát z Webmasters Tools aspoň k časti údajov skrytých pod (not provided). Išlo o zdĺhavejšiu prácu, ale fungovalo to. Kým boli k dispozícií e-commerce dáta aspoň pre časť kľúčových slov, uvedený postup umožnil aspoň ako tak odhadnúť a spresniť objednávky, konverzné pomery a per visit value pre kľúčové slová, ktoré sa v Google Analytics zobrazili ako (not provided). Lenže dnes sme prišli o úplne všetky dáta a to je málinko problém.

Postupne sa objavujú aj ďalšie nápady. Napríklad začať sa pozerať na dáta pre landovacie stránky namiesto kľúčových slov (poznámka: landovacia stránka je stránka, na ktorú sa dostane užívateľ po prekliku cez odkaz vo výsledkoch vyhľadávania Google). Toto sa mi celkom pozdáva. Na základe landovacej stránky si naozaj viete odtipovať aspoň hrubé okruhy slov, ktoré užívateľ mohol vyhľadať, keď sa na danú stránku dostal.

Webmasters Tools má taktiež k dispozícii prehľad „Top pages“. Keď si rozkliknete konkrétnu stránku, dostanete zoznam kľúčových slov, ktoré na danú stránku z Google smerujú (viď obrázok nižšie). Ak sa to podarí rozumne skombinovať s reportami landovacích stránok z Google Analytics (v týchto reportoch máme stále konverzné pomery, počty objednávok, atď.), mohlo by to situáciu zachrániť.  Showstopperom by ale mohol byť fakt, že dáta nie sú vo Webmasters Tools dostupné pre všetky landovacie stránky a kľúčové slová, ale iba pre tie, ktoré spĺňajú určité kritériá (ešte ich presne nepoznáme, ale pravdepodobne sa v týchto reportoch podrobnejšie zobrazia iba dáta pre konkrétne slová, cez ktoré na konkrétnu landovaciu stránku prišlo za dané obdobie aspoň XY preklikov – takže tak či tak budeme pri long-tail slovách v koncoch). Vyskúšame a uvidíme čo prinesie prax.

Na záver tu mám otázku do publika. Ako budete stratu dát o kľúčových slovách riešiť vy? Máte nápady, čítali ste niekde postupy ako dáta nahradiť alebo ste nadobro rezignovali? Podeľte sa s nami o vaše názory v diskusií. Potešíme sa my, aj naši čitatelia.

2 Komentáre

  1. Duri

    Dobry den,

    dakujem za clanok.
    Nevidim datum publikovania clanku, tak sa spytam. Nie su nejake uzitocne novinky z tejto oblasti?

    Dakujem.

    • Adam

      Kedze tu spominaju webmaster tool tak to musi byt tento clanok dost stary. Dnes sa uz vola Search Console. Osobne pouzivam prepojenie Google Analytics s Search Console. A v GA si to len filtrujem. 🙂

Pridajte komentár