AdWords Vám po novom poskytne dáta o konkurentoch – alebo nie?


AdWords Vám po novom poskytne dáta o konkurentoch – alebo nie?

Nedávno AdWords spustil nové pokročilé reporty pre kľúčové slová. Tieto reporty vám poskytujú niektoré zaujímavé štatistiky nielen o vašich výsledkoch, ale aj o konkurentoch, ktorých reklamy sa zobrazujú spolu s vašimi.

Nazývajú sa tzv. „auction insights“  a vzťahujú sa na všetky potenciálne vyhľadania, na ktoré sa vaše kľúčové slovo môže zobraziť. Nižšie uvádzame príklad štatistiky pre kľúčové slovo týkajúce sa elektroniky.

Auction insights

O tom, ako nové reporty fungujú a kde tieto štatisktiky nájdete, sa už popísalo – info nájdete na oficiálnom AdWords blogu (príp. jeho slovenskej verzii) a tiež v AdWords help.

V blogu by som sa skôr zamyslela nad iným: Naozaj mi AdWords dá podrobné dáta o tom, ako inzeruje konkurent? No počkať… ale to predsa znamená, že zverejní aj moje dáta…

V čom je háčik?

Report „auction insights“ vám AdWords zobrazí vždy len pre jedno kľúčové slovo/frázu z vašich kampaní. To môže vyvolať pocit, že dáta, ktoré sa nám o konkurentoch zobrazia, sa tiež vzťahujú na toto slovo. To ale nie je úplne pravda.

Každému zobrazeniu reklám predchádza aukcia o vyhľadanú frázu (preto auction insights). Do tejto aukcie vchádzajú (vo väčšine prípadov) viacerí inzerenti. Finta ale je, že do aukcie môžu vchádzať s rôznymi kľúčovými slovami.

Ukážme si príklad #1. Povedzme, že užívateľ vyhľadá frázu „antialergické tenisky nike lacno“. Do aukcie o toto slovo vstupujú povedzme 4 subjekty:

  • shop A so športovými potrebami – s kľúčovým slovom „tenisky nike“
  • shop B s antialergénnymi výrobkami – s kľúčovým slovom „antialergické“
  • shop C s topánkami – s kľúčovým slovom obuv (vo všeobecnej zhode)
  • a vy s outletovým tovarom drahých značiek – s kľúčovým slovom „nike lacno“

Vo vašom auction insights reporte (pre kľúčové slovo „nike lacno“) môžete uvidieť všetkých vyššie uvedených „konkurentov“ – neviete ale presne, na aké kľúčové slová inzerujú, pretože vaše slovo vchádzalo do množstva rozličných aukcií o rôzne kľúčové slova. Preto aj vypovedacia hodnota komparatívnych štatistík je trochu vágna.

Uvediem ešte príklad #2 – napr. nižší impression share u priameho konkurenta môže znamenať, že lepšie zasahujete vašich zákazníkov, ale rovnako môže znamenať, že váš konkurent má kvalitné negatívne kľúčové slová a na rozdiel od vás neinzeruje na nerelevantné frázy.

Podobných príkladov by sme určite našli viac, ale to nie je podstatné.

Neznamená to, že auction insights sú nanič, naopak môžu pomôcť pri vyhodnotení najkľúčovejších kľúčových slov, pri sledovaní pozícií atď. Treba však chápať, čo dáta znamenajú a že sa vzťahujú na aukcie, do ktorých sa kľúčové slovo môže zapojiť, nie dáta o tom istom slove konkurenta.

+ Diskusia nemá žiadne príspevky